Puheenjohtajan blogi

26.3.2023

Seniori, sinunkin äänesi on tärkeä

Tällä hetkellä on menossa eduskuntavaalien ennakkoäänestys. Varsinainen vaalipäivä on 2.4.2023. Minä kävin äänestämässä ennakkoon, koska se tuntui luontevimmalta. Äänestäessäni mietin etuoikeuttani asua demokraattisessa maassa, missä minullakin on mahdollisuus antaa ääneni kenelle haluan. Kaikilla ihmisillä ei tätä oikeutta ole.

Haastan jokaisen jäsenemme äänestämään näissä vaaleissa. Ehdokkaiden joukosta on vain valittava sopiva henkilö. Itse valitsin sellaisen, joka tekee aidosti töitä Keski-Suomen hyväksi. Meidän maakuntamme vaalipiiristä valitaan 10 kansanedustajaa, mikä on vähän verrattuna meitä ympäröiviin vaalipiireihin. Silloin korostuu edustajiemme kyky tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Hänen on myös osattava ja uskallettava viestiä asiansa niin, että saa asiansa taakse muitakin edustajia. Itse pidän hyvänä myös sitä, että edustaja ymmärtää seniori-ikäisen pulmia ja tarpeita. Meidän yhteisömme erityinen toive on varmasti seniori-ikäisten olojen parantaminen. Toivon, että meitä ymmärtäviä edustajia löytyy useita varsinaisen vaalipäivän jälkeen Arkadianmäeltä.


 Demokratian merkitys yhteiskunnalle

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on mielestäni tuonut hyvin esiin ne positiiviset puolet, mitkä ovat vallitsevia läntisissä demokraattisissa maissa. Monenlaisten kauhujen keskellä asuneet ukrainalaiset ovat joutuneet hakeutumaan maahamme turvaan, hyökkääjän tunkeuduttua heidän maahansa. Meillä on turvallista asua ja voimme rauhassa käydä antamassa äänemme.

 Demokratiaan kuuluu, että kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin ja valintoihin.

Meidän kohdallamme se on tällä hetkellä äänensä antaminen henkilölle, johon luottaa.

Toivottavasti kokonaisäänestysprosentti tänä vuonna nousee korkeaksi. Keski-Suomen vaalipiirin äänestysprosentti oli 70,9 % edellisissä eduskuntavaaleissa. Koko Suomessa ennakkoäänestysprosentti oli 50,7 % annetuista äänistä. Ennakkoon äänestäminen onkin kasvanut jokaisessa vaalissa. Äänestyspaikkoja on sijoitettu lähelle äänestäjiä, niinpä monissa kauppakeskuksissakin voi käydä äänestämässä. Äänestäminen on helppoa.

 Jokainen ääni on tärkeä – myös sinun äänesi. Muista äänestää!

 Seppo Mäkiranta

puheenjohtaja