Puheenjohtajan blogi

Puuterilunta 20.1.2019

Kuinka kauniin tammikuun olemmekaan saaneet!

Aamupäivällä olin mökillä lumitöissä. Auton parkkipaikalta kolasin polut tuvalle, aitalle, huussille ja kellarin ovelle. Miten ihanan valkeaa ja kevyttä lumi olikaan! Mietin, että osaammeko me suomalaiset kiittää ja nauttia riittävästi tästä kauniista talvestamme. Turhaan haikailemme etelän lämpöön. Nyt kannattaa mennä metsään tai puistoon lumisia puita ja talven taidetta ihailemaan.

Hallitus järjestäytyi

Eilen kokoontui seniorien uusi hallitus ja järjestäytyi. Varapuheenjohtajaksi valittiin Harri Väisänen. Sihteerinä ja jäsenrekisterin hoitajana jatkaa Merja Kumpul sekä Arja Bastman toista vuotta taloudenhoitajana ja jäsenrekisterin kakkosvastaavana. Sylva Mannasten vetää edelleen retkemme ja Ritva Nirkkonen vastaa torstaikerhoistamme. Juhani Nevala hoitaa nettisivuja. Pentti Vepsäläisen vastuulle vanhusneuvosto- ja edunvalvontatyön lisäksi tuli ikääntyneimpien jäsentemme jäsenhuolto. Leena Loisalla on hallituksessa naistoimikunta-asiat.

Jatkan tämän vuoden yhdistyksen puheenjohtajana, joka on viides ja vihoviimeinen vuosi. Olen omistautunut yhdistyksen vetämiseen ja pitänyt tehtävästä, mutta nyt on seuraavan ikäluokan vuoro ottaa ohjat käsiinsä. Senioriliiton hallitus työllistää minua vielä kaksi vuotta ja alkaneena vuonna olen lupautunut senioripiirin koulutusvastaavaksi, joka on ydinosaamistani.

Yhä enemmän olen alkanut pohtia vapaaehtoistoiminnan johtamisen mahdollisuuksia, vastuita ja vaatimuksia tässä senioritoiminnassa. Miten tärkeää on saada hallituksesta, kerhojen vetäjistä ja muista aktiivitoimijoista toisiaan tukeva ja innostunut tiimi. Innostumisen lisäksi tämän päivän toimijuus senioriyhdistyksessäkin edellyttää monenlaisten taitojen jatkuvaa ylläpitämistä ja kouluttautumista. Laakereille lepäämään ei voi jäädä.

Jäsenyys ja jäsenhankinta

Päättyneenä vuonna menetimme monta aktiivista ja pitkään mukana ollutta toimijaa vihreämmille niityille. Uusia jäseniä ulkoisen näkyvyyden panostuksista huolimatta emme saaneet yhtä paljon kuin poisnukkuneita ja eronneita oli.

Senioriliiton hahmottelema suurten kaupunkien strategia yhdistysten koon kasvattamiseksi on iso haaste myös Jyväskylän kansallisille senioreille. Meidän pitäisi muutamassa vuodessa saada nettolisäyksenä n. 100 uutta jäsentä. Tehtävä on haastava, muttei mahdoton.

Hallitus on päättänyt osallistua Hyvinvointimessuille 6. – ja 7.4.2019 Paviljongissa, jossa messuesittelyä on tarkoitus terävöittää verrattuna syksyisille seniorimessuille kaupunginteatterissa.

Viime lokakuun seniorimessuilla esittelijöiltä kysyttiin useaan kertaan, mitä yhdistyksemme nimi tarkoittaa. Poliittista sitoutuneisuutta tivataan jatkuvasti. Vaikka kaikille kerrotaan, että yhdistys ei kuulu puolueisiin ja että kaikki eläkeläisyhdistykset ovat puolueisiin kuulumattomia (säännöt), yhdistyksen nimi on monelle jäsenyyttä harkitsevalle este.

Hallitus keskusteli yhdistyksen nimikysymyksestä. Meillä on Senioriliiton ohjeiden mukaan kaksi mahdollisuutta: nykyinen nimi tai nimen muuttaminen Jyväskylän seniorit ry:ksi. Hallitus haluaa tunnustella jäsenistön mielipiteitä nimiasiassa. Jos ilmapiiri näyttää myönteiseltä, hallitus tuo syyskokoukseen sääntömuutoksena uuden nimen. Sille pitää saada Senioriliiton hyväksyntä. Hyviä esimerkkejä nimimuutoksen vaikutuksesta jäsenmäärän nousuun on esim. Jämsässä ja Kotkassa. Saarijärven yhdistys teki viime vuoden syyskokouksessa nimimuutoksen, jonka vaikutukset ovat edessäpäin.

Uusien jäsenten vastaanottaminen – uusia tapoja

Olemme saaneet hyvän joukon uusia jäseniä ja se näkyy torstaikerhossa. Puheenjohtajana huomaan, etten tiedä läheskään kaikkien nimiä enkä kahvihetken aikana ehdi jututtaa jokaista, vaikka yritänkin tervehtiä pöytäkuntia.

Minun ensikontaktini uusiin jäseniin on sähköpostiviesti niille, joiden jäsenhakemus tulee sähköisesti. Toivotan jokaisen henkilökohtaisesti tervetulleeksi ja kerron, milloin jäsenyys kirjataan virallisesti. Huolehdin kaksi kertaa vuodessa uusien jäsenten ”virallisista” infoista, johon uudet kutsutaan. Kevään info on 21.3.19 klo 12.00 Sepänkeskuksessa ennen torstaikerhoa.

Yritämme parantaa uusien jäsentemme kohtaamista torstaikerhossa. Hallituksen jäsenille tulee nimilaput helpottamaan vuorovaikutteista kohtaamista. Torstaikerhon kahvihetkeen nimeämme pöydän uudehkoille jäsenillemme, jossa hallituksen jäsenet vuorotellen jututtavat pöytäkuntaa. Jokaiselle uudelle jäsenelle varaamme mahdollisuuden esittäytyä torstaikerhon infovartissa. Tietysti jokaisella ”vanhalla” on tuhannen taalan paikka viihdyttää uusia kasvoja. Uudet ystävät ovat elämän suola ja piristys!

Nettisivumme uudistuvat

Senioriliitto uusii jäsenyhdistystensä nettisivuja. Jyväskylän yhdistyksen nettisivut ovat vielä tämän kuukauden vanhassa formaatissa, mutta kuukauden vaihtuessa eteenne avautuu uusi nettimaisema. Edelleen sivuilta löytyy tietoa tapahtumista: kerhoista, retkistä ja kursseista, yhdistyksestä yleensä ja sen toimihenkilöistä, edunvalvonnasta, palveluistamme ja eduistamme. Edelleen sivuilla on puheenjohtajan palsta, jolle kerran kuukaudessa kirjoitan blogia. Sieltä löytyy ajankohtainen tieto ja tietysti kuvia tapahtumistamme.

Uutta nettisivujen ylläpidossa on, että jokainen kerhosta, matkoista ja tapahtumista vastaava henkilö vie itse nettisivuille toimintatiedot, kun tämä aikaisemmin tapahtui nettisivuvastaavan toimiessa välikätenä. Tätä opettelemme yhdessä 23.1.19 Sepänkeskuksessa.

Uusien nettisivujen ulkonäköön voi jo ennakkoon käydä tutustumassa Jämsän seniorien tai Muuramen kansallisten seniorien sivuilta. Mobiililaitteissa uusien sivujen pitäisi näkyä selkeämmin.

Jos et vielä ole säännöllinen nettisivuillamme kävijä, ota se tavaksesi helmikuun alusta! Olet seniorina nettiajassa, kuten mottomme ohjaa!

Puuterilunta

Toivon, että blogistani välittyy eteenpäin katsova ja jäsenistämme välittävä ilmapiiri!

Kun mietin puheenjuuttani, tuntuu kuin tupruttaisin jatkuvasti puuterilunta kasvoillenne. Puuterilumessa on kiva tallustella. Puuterilumisateessa posket punertuvat ja mieli virkistyy.

Toivon, että alkanut kevätkausi ohjelmineen innostaa ja virkistää Sinua!

Puuterilumiterveisin:  Sirpa

 

Joulublogi

Enää seitsemän päivää Jouluun. Vielä pitäisi ehtiä tehdä monta juttua senioriyhteisönkin hyväksi. Tänään pitää kirjoittaa tämä joulublogi, lähettää ensi kevään toimintaesite Juhanille verkkosivuille laitettavaksi ja kirjoittaa senioripiirin pöytäkirja. Huomenna on Osallisuuden kahvihuoneen joululauluiltapäivä yhdessä Maria-Kaisan kanssa. Keskiviikkona saan mennä Elisan vetämään lukupiirin, jossa keskustelemme Rouva C:stä.

Miten nopsaan tämä syyskausi senioritoiminnassa onkaan livahtanut. Vasta kurkistimme syyskuuta ja nyt olemme Joulussa. Meillä on ollut runsaasti toimintaa, joka on kiinnostanut jäsenistöä. Olemme saaneet hyvin uusia jäseniä, mutta tämän vuoden poistuma on aikaisempia vuosia suurempi monestakin syystä. Tämä on eläkeläisyhdistyksen todellisuutta. Olen jäänyt kaipaamaan montaa ihanaa senioria, joiden aika on ollut siirtyä enkelikuoroon. Heille sytytän Jouluaattona yhteisen kynttilän.

Joululounaan kiitospuheeni päätin Tuula Korolaisen säkeisiin Mitä joululahjaksi. Niille, jotka eivät päässeet joululounaalle eivätkä kuulleet puhettani, haluan antaa lahjaksi kauneimman joululaulun, Sylvian joululaulun. Lisäksi haluan antaa ensi vuonna aikaa jokaiselle seniorille, joka sitä minulta tarvitsee.

Kotini on jo pukeutumassa Jouluun. Teiltä kiitoslahjana saatu kukka-asetelma ilahduttaa kovasti sydäntäni. Teiltä senioriystäviltä olen saanut kynttilöitä, kuohuviiniä, deodranttia, servettejä, kirjoja, mutta ennen kaikkea ystävyyden lämpöä. Toivon, että jokainen seniori yhdistyksessämme on saanut tänä vuonna kokea monta lämpöistä yhteenkuuluvaisuuden hetkeä. Niitä yhteisiä voimaannuttavia hetkiä varten me olemme.

Ensi vuoden yhteisistä hetkistä, yhteisistä tapaamisista haluan tässä joulublogissa sanoa vain sen, että torstaikerho alkaa 10.1.19 Mikael Palolan esityksellä sote -uudistuksen nykytilasta maakunnassamme. Perinteinen jäsenkirje kolahtaa postilaatikkoonne viikolla kaksi, mutta sähköinen esite ja toimintakalenteri löytyvät verkkosivuiltamme tätä ennen.

Torstaikerhon rytmitys tulee hieman muuttumaan. Kahvihetki tulee päättymään klo 13.45, joten kahvia tai teetä nauttivien kannattaa ohjelmoida itsensä viisitoista minuuttia aikaisempaan lähtövalmiuteen kotoa. Kysyt, että mihin tuo varttitunti sitten käytetään? Vastaan, että silloin esitellään uusia jäseniä, informoidaan matkoista ja retkistä, yksittäisistä tapahtumista ja kerhoista sekä käydään vuoropuhelua jäsenistön kanssa. Lisäksi herätetään mielenkiintoa tulevasta esitelmästä ihan siksi, että monet uudet esitelmäteemat eivät pelkällä otsikolla ole houkutelleet jäseniä niin kuin hallitus on uskonut. Esitelmäaika pysyy tuntina.

Torstaina alkaa yksityinen jouluni. Silloin aion heittää senioritoiminnan huolet ja riemut nurkkaan. En aio siivota komeroita, koska niissä en jouluani vietä. Joulun ruuat olen tehnyt pakasteeseen myös joulupullat. Lauantaiaamuna saan luokseni uuden jouluvieraan, joka viipyy viikon ja joka juoksuttaa minua monta kertaa päivässä kuudennesta kerroksesta ulos oli keli mikä tahansa. Hyvällä kelillä menemme kirmailemaan Rantalan pellolle.

Huushollini tulee olemaan lattiatasolla melko sotkuinen, sillä tämä jouluvieras tykkää repiä pahvikoteloita ja lehtiä. Väsyttyään hän tulee uinahtamaan kainalooni. Semmoista joulua odotan koiranpentu - Petran kanssa.

Sinulle hyvä seniori toivotan rauhaisaa joulunaikaa ja toivorikasta uutta vuotta 2019!

Puheenjohtaja - Sirpa

 

 

Kuutamolla

Marraskuinen kuun silta kuljettaa mietteeni luoksesi, Sinä blogini lukija. Pimeyttä on riittänyt, mutta se ei ole estänyt Hajuvesi-Citikan kiitämistä paikasta toiseen. Kävellen en ehdi niin moneen paikkaan kuin lupailen ja jota tämä puheenjohtajan pesti edellyttää.

Syyskokous
jännitti minua. Sääntöjen mukaan puheenjohtajakauteni päättyy vuoden lopussa. Kun ketään ei ilmoittautunut seuraajakseni, annoin suostumukseni uudelleen valintaan. Niin siinä kävi, että sain luottamuksen vielä ensi vuodeksi.  Valinnasta olen kiitollinen, mutten ylpeä. Yritän tehdä parhaani.

Hallitukseen valittiin 8 jäsentä: Arja Bastman, Merja Kumpula, Leena Loisa, Sylva Mannsten,Juhani Nevala, Ritva Nirkkonen, Pentti Vepsäläinen ja Harri Väisänen. Heistä kaksi on uutta. Toivon, että hallituksesta tulee hyvä ja tehokas tiimi.

Syyskokous hyväksyi toimintasuunnitelman, strategian ja talousarvion 2019. Jäsenmaksu pysytettiin tämän vuoden suuruisena 20€, josta senioriliitolle menee 15€. Oman toiminnan rahoitukseen jää vain 5€, joka on todella vähän. Tällä ja torstaikerhon kahvituotoilla yritämme tarjota niin hyvän ohjelman kuin mahdollista. Kaikki asiat eivät ole rahasta kiinni, joten kyllä me pärjätään.

Torstaikerho
on jäsenistön viikoittainen kohtaamispaikka Sepänkeskuksessa. Hallitus kävi 16.11. hyvän ja rakentavan palautekeskustelun syksyn torstaikerhoista. Kirjasimme monta tärkeää havaintoa, jotka huomioimme tulevan kevään suunnittelussa ja toteutuksessa. Kysyimme itseltämme, että miksi torstaikerhon kävijämäärä on laskenut ja miksi se on niin epätasainen, vaikka ohjelma on ollut todella monipuolinen ja laadukas? Löysimme monta tekijää, joiden oletamme vaikuttaneen asiaan.

Sinulta tämän blogin lukija toivon, että annat rohkeasti palautetta torstaikerhon ohjelmasta ja järjestelyistä sekä esität kehittämisideasi Ritva Nirkkoselle.  Rakentavaan palautteen antamiseen kuuluu aina oma parannusehdotus. Ritva tekee aivan huikeaa työtä torstaikerhon onnistumiseksi, josta haluan kiittää.

Joillekin ulkoisille asioille Sepänkeskuksessa emme pysty tekemään mitään kuten parkkipaikoille. Siihen on jokaisen autolla tulevan keksittävä oma ratkaisu.

Laulaen jouluun –retki Multian kirkkoon
siivittää meitä joulun odotukseen tiistaina 4.12. Käypä vilkaisemassa retken ohjelma www.jyvaskyla.senioriyhdistys.fi/tapahtumat ja ilmoittaudu!

Seniorit nettiajassa
kolmivuotisteemamme on ryhdistänyt meitä kaikkia. Merja on saanut runsaasti piilossa olleita sähköpostiosoitteita yhdistyksen käyttöön. Näin saamme tehostettua sähköistä viestintäämme Sinun juuri parhaaksesi.

Senioriliitto ja -piiri ovat kouluttaneet meitä vastuunkantajia digiajan järjestötoimijoiksi. Mielestäni toimimme jo nyt nettiajassa eikä paluuta entiseen ole.  Se edellyttää meiltä kaikilta jatkuvaa uuden oppimista ja itsensä kurssittamista. Postiluukku kolahtaa entistä harvemmin, mutta sähköpostia, facebookia ja nettisivuja pitää seurata päivittäin. Sähköinen viestintä rytmittää ainakin minun senioripäiviäni. Toivon myös Sinun ottavan säännölliseksi tavaksesi seurata Jyväskylän kansallisten seniorien toimintaa niin verkkosivuillamme, facebookissa kuin omassa sähköpostissasi. Se kannattaa.

Kuutamolla
moni tuskailee, kun ei saa unta. Kuun silta Jyväsjärven pinnalla on upea näky ja se on kuljettanut aamuisia ajatuksia luoksesi.

Kohta kutsuu aamukahvihetki ja sen jälkeen Hajuvesi-Citikka kurvaa Kankaalle vanhusvapaaehtoisverkoston palaveriin. Terveellisempää olisi kävellä, mutta päivän aikataulu ei sitä salli. Iltapäivällä kävelen kirjastolle, jossa kohtaan suurimpien eläkeläisyhdistysten puheenjohtajaverkoston. Tämä puheenjohtajan pesti vie moneen suuntaan.  Eilen Muurameen ja tänään kotikaupunkiin. Yhteistyö ja yhdessä tekeminen ovat minulle tärkeitä. Senioritoimintamme näkymisen ja kuulumisen edistäminen on jokaviikkoista puuhaani. On ilo kertoa toiminnastamme. Siitä nautin ja olen ylpeä.

Seuraava blogi
ilmestyy joulukuussa. Seuraa facebookia ja kurkista verkkosivuillemme! Tulossa tarinaa ensi kevään houkutuksistamme.

Lutakon kuutamossa 22.11.18

Sirpa

 

Lokakuun blogi

 

Huomenna on YK:n päivä. Minulla oli tänään mielenkiintoinen kahvihetki YK -asioiden merkeissä. Pitkässä pöydässä kohtasivat parikymmentä eläkeikäistä ja hurmaava nuori, Jyväskylän YK –yhdistyksen puheenjohtaja. Meidän pitäisi järjestää enemmän sukupolvien välisiä kohtaamisia myös isoissa, kaikkien tulevaisuutta koskevissa kysymyksissä ja pysähtyä kuuntelemaan toinen toisiamme. Kohtaamiset lisäävät keskinäistä ymmärrystä.

Viime perjantaina kokoontui yhdistyksemme hallitus, joka valmisteli marraskuun 8. päivän syyskokouksessa käsiteltävät asiat. Syyskokouksessa katsotaan tulevaisuuteen eli seuraavaan vuoteen. Toimintasuunnitelman ja talousarvion lisäksi hallitusta keskustelutti hallituksen jäsenten nimet. Hallitukseen tarvittaisiin ainakin neljä uutta jäsentä eikä 470 jäsenen yhdistyksestä ole omalla ilmoituksella halukkaita vastuunkantajia ilmaantunut. Miten saisimme perille viestin, ettei hallitustyöskentely ja vastuunkantaminen ole vaikeaa eikä kuormittavaa, jos teemme yhdessä ja jaamme kullekin riittävän pienen siivun tehtäviä. Vielä ehtii ilmoittautua vai pitäisikö laittaa hallituspaikat hakuun?

Tämän vuoden toiminnallisena tavoitteena on ollut, että saisimme mahdollisimman monen jäsenen osallistumaan vaikka vain yhden kerran yhdistyksen tarjoamiin tapahtumiin. Olemme yrittäneet ruksata jäsenluetteloon jokaisen osallistumisen. Toivottavasti saamme lihaa luiden ympärille ja uskallamme nostaa senioriliiton raporttiin jäsenistömme osallistumisaktiivisuutta.

Osallistumismahdollisuuksia on vielä jäljellä. Torstaikerhoissa on mielenkiintoisia esitelmiä, joten ainakin yhtenä torstaina kannattaa tulla Sepänkeskukseen, jos sinne ei ole aikaisemmin uskaltanut tulla. Sekä Piispalan Hyvinvointilomalla että Kouvolan teatteriretkellä on vielä paikkoja, joten niitäkään ei kannata unohtaa. Vaalean sinistä syystoimintaesitettä kannattaa tutkia uudemman kerran ja poimia sieltä yksi uusi tapahtuma ja ilmoittautua uteliain mielin uuteen. Omia ajattelun ja toiminnan rajoja kannattaa rikkoa, sillä aivot tykkäävät siitä.

Joku voi ajatella, etten halua kuulla yhtään sanaa digitalisaatiosta. Järjestämme siitä huolimatta 29.10. Digimaanantain, jonne pitää ilmoittautua tämän viikon torstaihin 25.9. mennessä joko puheenjohtajalle tai Juhanille. Kaikki jäsenet, jotka eivät ole antaneet sähköpostiosoitettaan yhdistykselle, ovat saaneet Digimaanantaihin kutsun ihan postikirjeellä. Ilmoittautumisia on tullut, mutta vielä mahtuu.

Jotta uudet jäsenemme solahtaisivat joukkoomme nykyistä vaivattomammin, olemme ajatelleet, että otamme käyttöön uusien jäsenten esittelyn torstaikerhon alussa. Jämsässä tämä käytäntö on ollut jo pidemmän aikaa. Meille on tänä vuonna liittynyt viitisenkymmentä uutta senioria, joka on tosi iloinen asia. Puheenjohtajana toivotan sähköpostilla jokaisen uuden tervetulleeksi, siis heidät, jotka hakevat jäsenyyttä sähköisesti, mutta siinä prosessissa en saa kenellekään kasvoja. Kasvot piirtyvät kohdatessa.

Kohtaamisia odotellen

Sirpa

 

Syyskuun blogi

 

Syyskuun kolmas viikonloppu on takana. Mökkikausi alkaa olla loppumassa ja Lapin ruska on kiehtonut monia jäseniämme. Senioritoiminnan syyskausi käynnistyi täytekakkukahveilla puolitoista viikkoa sitten. Oli todella komea kauden aloitus. FT Jussi Jäppistä kuunteli 124 senioria hiiren hiljaa. Nuppineulan putoamisenkin olisi kuullut, sillä niin maaginen oli hänen esitelmänsä aikaansaama tunnelma. Tästä on hyvä jatkaa niin torstaikerhossa kuin muissakin kerhoissa.

Hallitus kokoontui perjantaina Piippurannan Klubilla Kankaalla ja samalla tutustui uusiin kerhotiloihin ja kuuli ohjaaja Malanja Mieskosen syystunnelmia. Malanja oli todella iloinen, että eläkeläisjärjestöt ovat tulleet Kankaalle. Kulkuyhteyksiä pohdittiin ja puhuttiin parkkitalon käytöstä, joka tuntuu monelle ikääntyneelle olevan uusi kokemus. Parkkitaloon on ihan helppo ajaa ja klubi on nurkan takana. Myös maksaminen käy pankkikortin lähimaksulla eikä parkkihallin automaattiin tarvitse olla tasarahaa kolikkoina. Helpompi halliin on parkkeerata kuin kadunvarsiruutuun, joten rohkeasti vaan, kun omalla autolla liikkuu.

Pentti Vepsäläinen toi hallitukselle vanhusneuvoston kuulumiset.  Vanhusneuvosto toimii alkaneella valtuustokaudella suoraan kaupunginhallituksen alaisuudessa, kun aikaisemmin se toimi perusturvalautakunnan alla. Vanhusneuvosto hakee uudessa asemassan uusia toimintamuotoja ja käytänteitä, joka tarkoittaa mm. laaja-alaisempaa ikääntyvien elämän tarkastelua kuin sote -kysymykset. Keskikaupungin kokoontumistilakysymys pohdituttaa neuvostoa.

Ensi viikonloppuna Lutakon aukiolla on Wemmi, perinteiset ween ja maan wiljaa –syysmarkkinat. Siellä ovat nyt ensimmäistä kertaa yhteisellä ständillä Keski-Suomen kaikki kansallisten seniorien yhdistykset, tietysti myös me, Jyväskylän seniorit. Jaamme tietoa senioritoiminnastamme monenmoisin materiaalein, vahvistumme esiintymällä yhdessä, nostatamme me-henkeä ja olemme avoimesti esillä. Kannattaa kertoa kavereille, että tulevat tapaamaan meitä osastolla 303D (ulkona). Tule Sinäkin!

Toinen messutapahtuma, jossa olemme mukana, ovat Vanhustenviikon seniorimessut maanantaina 1.10. klo 10 – 15.00 Jyväskylän kaupunginteatterin tiloissa. Siellä on jälleen paljon tärkeää ohjelmaa ”Iloa toimeliaisuudesta” –teeman merkeissä. Sinnekin kannattaa tulla ja tuoda senioritoiminnasta kiinnostunut ystävä mukana.

Keväällä moni vastasi Senioriliiton jäsenkyselyyn. Kyselystä on elokuun lopulla ilmestynyt raportti, jonka tuloksia liitto toivoo paikallisyhdistysten hyödyntävän ensi vuoden 2019 toiminnan suunnittelussa. Yksi tuloksista on, että kaikkein tyytyväisimpiä toimintaan ovat aktiivit jäsenet ts. ne, jotka osallistuvat moneen toimintaan ja usein. He ovat löytäneet senioreista mielekästä tekemistä, hyviä ystäviä ja sisältöä elämään.

Toinen tuloksista on, että naisilla on enemmän odotuksia toimintaa kohtaan kuin miehillä. Naiset ilmaisevat useammin toiveensa ja edellyttävät hyvää ilmapiiriä. Mitä yhdistysten toiminnassa kyselyn mukaan pitäisi parantaa? Kun mukavaa yhdessäoloa ja hyvää ilmapiiriä pidetään tärkeänä ja se kyselyn mukaan toteutuu hyvin, voidaan todeta, että panostuksia ei ole tuhlattu vääriin kohteisiin. Kotimaan retket nähdään ulkomaan retkiä tärkeämpinä, joten kotimaan retkiin kannattaa panostaa jatkossakin.

Senioriliitto on nostanut auttamisen yhdeksi strategiseksi kehittämiskohteeksi. Kyselyn tulokset osoittavat, etteivät jäsenet koe auttamistoimintaa ihan kärkipään toiminnaksi, mutta järjestettyyn toimintaan ollaan tyytyväisiä. Kyselyn tulokset osaltaan osoittavat, että uudet toimintamuodot eivät ole lyöneet läpi kaikissa yhdistyksissä, josta myös luvut mielestäni kertovat. Uutta pitää kehittää ja perinteisiä toimintoja päivittää.

Yksi mielenkiintoinen tulos on kokemus mahdollisuudesta vaikuttaa yhdistyksessä. Vain 40% kokee tärkeäksi tai melko tärkeäksi yhdistyksessä vaikuttamisen, joka tarkoittaa, ettei vastuutehtäviin näytä olevan tungosta. Jos olet kiinnostunut omassa yhdistyksessäsi vaikuttamis- ja vastuutehtävistä, tule 11.10. klo 13.00 Sepänkeskukseen ennen torstaikerhoa! Mahdollisuuksia ja vaikuttamisen paikkoja on tarjolla.

Jäsenkyselyn tuloksista voi Keski-Suomen osalta olla iloinen, sillä täällä jäsenyyteen ollaan neljänneksi tyytyväisimpiä kaikista senioripiireistä. Vastanneista keski-suomalaisista 89% on erittäin tai melko tyytyväisiä. Yksikään ei ilmoittanut täyttä tyytymättömyyttä.

Kyselyssä kysyttiin strukturoidulla luettelolla, mistä aiheista haluaisi yhdistyksen järjestävän kerhoja tai alustuksia. Kärkeen tuloksissa nousivat terveys ja lääketiede ja toiseksi ikääntyneiden palvelut ja kolmanneksi kulttuuri. Digipalvelut ja sosiaalinen media jäivät häntäpäähän, vaikka asia on erittäin merkityksellinen myös ikääntyvien palveluiden saannin näkökulmasta. Jos tuloksia tarkastelee prosenttilukuina, erot eri aihealueiden välillä eivät ole kovin suuret, joten johtopäätösten teko tärkeimmän ja ei-tärkeän välillä on enemmänkin painopistekysymys. Näyttää siltä, että tärkeintä on kuunnella omaa jäsenistöä. Valtakunnallisen kyselyn tuloksista voi saada vertailupohjaa, muttei selkeää osviittaa siihen, mitä juuri meidän yhdistyksessä kannattaa tehdä.

Senioriliitto uusii sähköisiä alustojaan, joista ensimmäisenä uusiutuu ensi kuun alusta jäsenrekisteri. Siitä tulee nykyistä käytännöllisempi ja se helpottaa jäsenrekisterinhoitajan työtä ja erityisesti siitä tulee yhdistyksen viestintäkanava. Nyt toivoisin, että mahdollisimman moni jäsen tekisi hyvän päätöksen aloittaa sähköpostiaika. Meillä on Digimaanantai 29.10. klo 13 – 16.00 Piippurannan Klubilla. Siellä on sähköpostityöpaja, jossa jokainen voi luoda itselleen oman sähköpostiosoitteen. Tarvitaan tietysti oma tietokone, tabletti tai älypuhelin. Jäsenkyselyn mukaan koko maassa tietokone on 87%, älypuhelin 71% ja tabletti 49%:lla jäsenistä. Apua laitteen hankintaan on saatavana. Samoin apua on saatavana älylaitteiden käyttöön, joten sitä ei kannata pelätä. Senioriliitto haluaa olla edelläkävijä jäsentensä tietoteknisessä osaamisessa.

Eiköhän tässä tullut jo monta asiaa lisäselvitettäväksi. Tule juttelemaan torstaikerhossa hallituksen jäsenten kanssa. Hae käsiisi tapahtumien ohjelmat! Ilmoittaudu! Näin pääset aktiivisten ja tyytyväisten senioritoimijoiden joukkoon!

Syyskyyterveisin,
Sirpa

 

Elokuun blogi

Oi ihana elokuu! Toukokuun blogissani toivoin neljän kuukauden pituista vanhan ajan kesää. Sen me olemme saaneet. Tämä on ollut kaikkien aikojen hellekesä, joka on tuonut mukanaan myös omat harminsa niin nuoremmille kuin meille senioreillekin. Seniorin on pitänyt etsiä varjopaikkoja ja hiljentää kävelytahtia. Ajattelulle on jäänyt aikaa.

Nyt puheenjohtajan mieli on kääntynyt kesän ja sadonkorjuun tunnelmissa myös senioritoimintamme puoleen. Syystoimintaesite on tullut painosta jo aikoja sitten. Kun kävin tsekkaamassa esitteen saapumisen Sepänkeskukseen, siellä tapasin Bridge-kerholaisemme innostuneissa pelitunnelmissa, vaikka ulkona oli hellesää. He saivat ensimmäiset vaaleansiniset syystoimintaesitteemme. Esite kuvastaa ajatustemme avaruutta ja vapaata mielen maisemaa, jossa meri ja taivas kohtaavat. Kun oikein tarkkaan suurennuslasilla katsoo, horisontissa näkyy laiva ja rannalla pienen pieniä ihmisiä. Esitteen sisältö on täynnä toimintaa. Löytyy tuttua ja turvallista, mutta myös paljon uutta. Esite kolahtaa jäsenten postiluukkuihin viikolla 35.

Torstaikerho alkaa 6.9. klo 13.00 tarjottavilla täytekakkukahveilla. Ensimmäinen esitelmä kiinnostaa varmasti kaikkia jäseniämme, toivottavasti myös uusia, toimintaan mukaan tulevia. Saamme Sepänkeskukseen FT, tietokirjailija Jussi Jäppisen, joka kertoo kuvin ja sanoi Jyväskylän historiallisista rakennuksista. Tasokkaammin ei syksy voi alkaa! Syksyn ohjelma kannattaa käydä tarkkaan läpi, sillä moneen alkusyksyn tapahtumaan pitää ilmoittautua hetimmiten. ”Kodin tapaturmat ja niiden ensiapu” – kurssille 25.9. klo 13 – 16.00 pitää ilmoittautua 11.9. mennessä ja sinne pääsee vain 25 nopeinta.

Toinen nopeaa reagointia vaativa tapahtuma on kokopäivän ”Kartano- ja vintage –retki Somerolle 25.9. Tänne ilmoittautuminen päättyy 13.9. Retkelle mahtuu myös rajoitettu määrä lähtijöitä.

Kerhojen aloittamisajat löytyvät esitteestä. Jokaiseen kerhoon mahtuu uusia jäseniä, joten ei kannata missään nimessä ajatella, etten voi lähteä mihinkään uuteen toimintaan mukaan. Uutta kannattaa kokeilla, sillä se tekee hyvä mielelle ja aivoille!

Piippurannan Klubi Kankaalla (Paperitehtaankatu 1) on uusi toimintapaikkamme. Siellä tulee kokoontumaan hallitus ja sinne muuttaa Lukupiiri, joka aloittaa keskiviikkona 19.9 klo 16 – 17.30. Ihan uusina toimintoina Piippurannan Klubilla aloittaa kaksi ryhmää: Vire-Lavis, tanssillinen tuolijumppa Sylvan johdolla ja Hulluttelevat Leidit, ilon, rakkauden ja kauneuden kohtaajat Sirpan johdolla. Kankaalle on ihan helppo tulla montaa kautta ja se on yllättävän lähellä keskustaa, vaikka vielä rakennustöiden keskellä. Uudet tilat ovat viihtyisät.

Tämä kesä ei ole ollut pelkästään iloa yhdistyksessämme. Toukokuun lopulta lähtien on tullut suruviestejä seniorien poismenoista. On tullut monta muistutusta, että jokainen kohtaaminen voi olla viimeinen. On erinomaista, että Kirsti on lupautunut keskustelukumppaniksi yksin jäätyä. Kirstiä on tarvittu. Kiitokset vaativasta ystäväpalvelusta Kirstille! Olisi hienoa, jos saisimme muutaman keskustelutuen lisää.

Yhdistys tarvitsee uusia tekijöitä ja vastuunkantajia marraskuussa valittavaan hallitukseen vuodelle 2019. Vastuunkannosta kiinnostuneille järjestetään torstaina 11.10. klo 13.00 Sepänkeskuksessa info. Mitä enemmän vastuunkantajia ilmaantuu, sitä kevyempi taakka kullekin tulee. Puheenjohtajan tehtävä on myös vaihdossa, sillä sääntöjen mukainen nelivuotiskausi itselläni päättyy. Hallituksen rutiinit ja toimintamalli on kunnossa, joten tästä on uuden helppo jatkaa. Modernin senioriyhdistyksen puheenjohtajalta edellytetään hyviä tietoteknisiä taitoja, sillä kirjallinen viestintä tapahtuu sähköisillä välineillä. Verkostoitumistaidot ja sosiaalisessa mediassa toimiminen sosiaalisten taitojen lisäksi edesauttavat yhdistyksen menestymistä. Puheenjohtaja on yhdistyksen kasvot ympäröivään yhteiskuntaan. Olemme tällä hetkellä mukana monessa verkostossa ja yhdistyksen talous on kunnossa.

Näillä ajatuksilla haluan siirtää myös tämän blogin lukijan ajatukset syyskuussa alkavaan senioritoimintaamme. Kerro laadukkaasta toiminnastamme siellä, missä liikut ja tuo uutta väkeä toimintaamme. Jokainen toimiva jäsen on paras seniorilähetti jäsenhankinnassa.

Tapaamisiin syyskuussa!

Sirpa

 

Toukokuun blogi

 

Oi ihana toukokuu! 

Nyt olemme saaneet nauttia kesäsäästä jo kevään viimeisenä kuukautena. Toivon mukaan saamme neljän kuukauden pituisen vanhan ajan kesän!

Eilen illalla palasimme ”Seniorit nettiajassa” -risteilyltä. Jyväskylän seniorien joukkio oli parisenkymmentä ja hyvä niin. Ensi kerralla suuremmalla joukolla!  Risteily oli onnistunut, täynnä erilaista ohjelmaa jokaisen makuun ja tarpeeseen.  Risteilyltä saimme paljon uusia ideoita ja vinkkejä toimintamme kehittämiseen. Tiistai-illan avajaisissa kuulimme puheenjohtaja Anneli Tainan avauksessa, millaisen vision ohjaamana toimimme seuraavat kolme vuotta. Senioriliitto haluaa olla ”Suomen kiinnostavin senioritoimija”.Tässä haastetta meille ja kaikille muillekin senioriyhdistyksille ympäri maata. Toimintamme pitää olla houkuttelevaa ja kiinnostavaa! Nuori oikeusministerimme Antti Häkkänen oli avajaisten vetonaula. Sali pullisteli väkeä kahteen kertaan eikä taputuksista meinannut tulla loppua. Hän kohdensi sanansa juuri meille ja siitä kiitimme häntä raikuvin taputuksin.

Tiistaina 22.5.2018 ennen risteilyä kokoontui Senioriliiton hallitus. Se päätti myöntää neljälle yhdistyksemme jäsenelle kultaisen ansiomerkin. Onnittelut Liisa Hirvoselle, Toivo Kiiskelälle, Leena Leskiselle ja Leila Piesaselle ansiomerkin johdosta! Olette merkinne ansainneet.

Seniorien yhdistystoiminta alkaa hiljentyä. Jäsenten katseet ovat jo kääntyneet perinteisiin kesätouhuihin. Kerhot pitävät lopettajaisiaan, joskin golfarit vasta aloittelevat kauttaan. Kesällä seniorit retkeilevät yhdessä: ensin Taidekeskus Salmelaan Mäntyharjulle 9.6. ja sitten 31.7. m/s Rhealla perinteisesti Päijänteelle. Kyselkää Sylvalta vieläkö mukaan mahtuu!

Vaikka varsinainen yhdistystoiminta hiipuu kesätauolle, eivät senioriystävät jätä toisiaan. Senioriystävyys on tärkeä asia. On kiva tavata kaupungin monissa kesä- ja urheilutapahtumissa, kesäteattereissa, satamassa ja puistoissa. On kiva kahvitella yhdessä ja jakaa ajatuksia kesäelämänmenosta. On kiva jakaa elämän ilot ja kuunnella myös murheet. Tänä kesänä kannattaa tavatessa keskittyä kuuntelemaan, mitä oikeasti senioriystävälle kuuluu. Pieni kuuntelun hetki kahvikupin äärellä kantaa monta päivää.

Senioriristeilyllä tapasin lukiokaverini Seijan Savonlinnan senioreista. Seija oli nähnyt juttuni Patinasta ja lähetti oitis sähköpostiviestin, että risteilyllä tavataan. Me kohtasimme kolme kertaa. Seija miehineen tuli siitä portista laivaan, jolla olin hallituksen jäsendelegaatiossa vastaanottamassa risteilijöitä. Siinä halasimme ensimmäisen kerran. Sitten kohtasimme illalla käytävällä ja vaihdoimme ohimennen pari sanaa. Kolmas kohtaaminen oli eilen, kun olin lopettelemassa ensimmäistä työvelvollisuuttani matka- ja retkiteeman vetäjänä. Otimme kahvikupposet ja istahdimme viereisen käytävän nojatuoleihin. Siinä rupattelimme puolisen tuntia ja yhdessä jatkoimme seuraavaan työkohteeseeni ”Ideoiden vaihtotorille”, jossa esittelin uutta toimintaamme Piippurannan Klubilla. Lisäksi hämeenlinnalaiset kiinnostuivat eläkeläisjärjestöjen puheenjohtajaverkostostamme ja eläkevalmennusjutustamme ”Kevyesti eläkkeelle”. 

Oli voimaannuttavaa kohdata Seija. Oli voimaannuttavaa kokea, että ideoita kannattaa vaihtaa. Naantalilaisilla oli mainio matkailukerhoidea, joka sopisi meillekin. Senioreiden yhteisiin tapahtumiin kannattaa siis lähteä. Kannattaa jakaa omia ideoita, kannattaa kuunnella asiantuntijoita ja kannattaa jutella entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa. Kaikkea tätä oli mahdollista kokea ”Seniorit nettiajassa” -risteilyllä.

Oikein aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Sirpa

 

 

Huhtikuun blogi

 

Elämäni oli eilen hiuskarvan varassa, kun ajoin Yrjönkatua hallituksen kokoukseen Sepänkeskukseen. Jos autoni jarrut olisivat olleet epäkunnossa tai refleksini eivät olisi toimineet salaman nopeudella, en tätä blogia kirjoittaisi. Kaahari ajoi vasemmalta eteeni. Vain minä jarrutin ja pysäytin autoni. Toinen meni menojaan, enkä tiedä kuka ja missä mielentilassa.

 

Syksyllä perinteistä ja uutta

Eilinen hallituksemme linjasi ja teki päätökset syyskauden toiminnasta. Jatkamme tutuin ja turvallisin toimin, mutta tarjoamme myös uutta. Kaikki nykyiset kerhot jatkavat. Torstaikerho käynnistyyheti syyskuun ensimmäisellä viikolla, 6.9.18, perinteisillä täytekakkukahveilla ja FT Jussi Jäppisen esitelmällä.

Syyskuussa yhdistys tarjoaa apua kodin ensiaputaitojen kohentamiseen yhden iltapäivän mittaisella kurssilla ”Kodin tapaturmat ja niiden ensiapu”.Lokakuussa järjestetään ”Digimaanantai” työpajoineen ja marraskuussa mennään Kukkakauppa Ruusupuuhun oppimaan kukansidontaa teemalla”Kukkakimppu ystävälle”. 

Lokakuussa vietetään perinteistä vanhusten viikkoa teemalla ”Iloa toimeliaisuudesta” ja 8.10.olemme esittelemässä toimintaamme Seniorimessuilla kaupunginteatterissa.

Keskinäistä ystäväpalveluajatketaan. Me olemme senioriyhteisö, jossa kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Elämä tuo eteemme muutoksia, jotka voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Juuri tämmöisissä tilanteissa, joissa tunnemme jäävämme tai konkreettisesti jäämmekin yksin, on tärkeä tiedostaa, että tukea ja keskustelukumppani voi löytyä todella läheltä omasta senioriyhteisöstä. 

Retkillä ja matkoillaon seniorielämässämme tärkeä paikka ja niitä on tarjolla syyskaudellakin joka kuukausi.  Syyskuussa lähdemme Punkaharjulleja lokakuussa maakuntaretkelle Äänekoskelle. Someron retki on vielä suunnitteluvaiheessa mutta valmistuu pikkuhiljaa. Marraskuussa on tarjolla ”Hyvinvointiloma”Piispalassa Kannonkoskella, josta äänekoskelaisilla ja jämsäläisillä senioreilla on todella hyvät kokemukset. Tutussa seurassa on helppo rentoutua.

Musikaalitovat tämän syksyn kulttuuritarjontaamme; omassa kaupunginteatterissamme menee ”Hair” , jonne menemme joukolla lokakuussa ja marraskuussa lähdemme Kouvolaan katsomaan ja kuuntelemaan ”My Fair Ladyä”.

Viestintävastaava Marja Viik tuottaa syystoimintaesitteen, joka postitetaan 24.8.18maapostissa kaikille jäsenille. Kannattaa seurata ahkerasti verkkosivujamme www.jyvaskyla.senioriyhdistys.fi  sekä samoin käväistä Facebook-sivuillamme ”Jyväskylän seniorit”. Sähköinen viestintä ehtii aina ennen maapostia. Toivon, että sihteeri Merja Kumpula saa käyttöömme lisää sähköpostiosoitteita.

 

Upouutta; Seniorit menevät myös Kankaalle

Meille aukenee uusi mahdollisuus käynnistää uutta toimintaa. Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelut avaa uuden toimitilan ”Piippurannan klubi”Kankaan alueella. Hallituksemme päätti eilen, että lähdemme Kankaalle 2 – 3 uudella toiminnalla ja uusilla toimintaideoilla. Tarjoamme siellä Sylva Mannstenin ohjaamaa ”Vire-lavista”,joka on tanssillista tuolijumppaa ja Sirpa Teräväisen ohjaamaa ”Hulluttelevat leidit”– ryhmää.  Lisäksi suunnitelmissa on laulutuokioiden järjestäminen. Myös ”Digimaanantai” työpajoineen järjestetään Kankaalla.

Piippurannan klubin avajaiset ovat 18.5.18. Tulevaa toimintaa esitellään kahtena POP-UP -iltapäivänä 24.5. ja 1.6., joissa molemmissa olemme mukana. Kannattaa mennä tutustumaan!

 

”Seniorit nettiajassa” – risteilylle 22. – 23.5.2018 mahtuu vielä

Risteilylle on jo lähdössä yli 1000 senioria ympäri maata, mutta vielä mahtuu mukaan. Nyt on tarjolla C-luokan Äkkilähtöhyttejä 65 euron hintaan. Otapa yhteys matkavastaavaamme Sylva Mannsteniin ja lähde risteilylle nostattamaan seniorihenkeä! Ohjelma on erinomainen.

 

Oletko unohtanut Jäsenkyselyn;  vastaukset 30.4.18 mennessä

Viimeisen Patinan välissä oli Senioriliiton jäsenkyselylomake, johon vastausten pitää olla perillä 30.4.2018 mennessä. Kaivapa paperikysely esille, sillä vastauksesi on erittäin tärkeä! Siitä on hyötyä myös meille ruohonjuuritasolla. Sähköisen kyselyn löydät osoitteesta www.bit.ly/seniorikysely

 

Hyvää kevättä!

Talvi on ollut pitkä. Olen ahertanut alkaneen vuoden kaikilla senioriliittomme tasoilla; omassa yhdistyksessä puheenjohtajana, senioripiirissä sihteerinä ja senioriliitossa hallituksen jäsenenä. Monta asiaa on käsitelty ja monia toimia kehitetty. Nyt on aika pienelle tauolle ennen kevätlounastamme 17.5.18 ja kiitosten jakamista yhdistyksessämme ahertaneille. Vaikka olen fyysisesti Välimeren rannalla, en kuitenkaan ole sähköisten välineiden ulottumattomissa. Maailma on samaan aikaan lähellä ja kaukana.

 

Hyvää heräävää kevättä!

Sirpa

 

 

Maaliskuun blogi 18.3.2018

 

Ulkona puhaltelee keväinen Föhn-tuuli. Jalkakäytävä oli jo sohjoinen, kun kävelin Vanhasta Pappilasta kotiin. Siellä sain olla kannattelemassa hyvän ystävättäreni eläkepäiville. Hän on minulle tärkeä, sillä juuri hän kannatteli minua seitsemän vuotta sitten omissa eläkkeellesiirtymisriiteissäni. Hänen kanssaan löysin itselleni yhden erittäin tärkeän yhteisön ja sosiaalisen hyvinvointini lähteen. Me kaikki tarvitsemme yhteisöjä, joihin voimme samaistua ja joissa voimme peilata ajatuksiamme. Me kansalliset seniorit olemme tärkeä yhteisö, jossa kannattaa toimia ja johon kannattaa kutsua eläkkeelle siirtyviä.

Perjantaina senioriyhteisömme hallitus kokoontui ja teki hyviä päätöksiä. Hyväksyimme kahdeksan uutta jäsentä ja annoimme eron yhdelle sitä pyytäneelle. Jokaisen jäsenen on hyvä muistaa, ettei jäsenmaksun maksamatta jättäminen ole sama kuin ilmoitus halusta erota. Yhdistymisvapaus perusoikeutenamme on jokaisen omasta tahdosta riippuvainen, mutta sekä tahto liittyä että tahto erota pitää ilmaista kirjallisesti.

Hallitus päätti myöntää viidelle jäsenelle pronssisen ansiomerkin: Arja Bastman, Maija Fredrikson, Olli Helo, Kurt Lojander ja Harri Väisänen. Onnea heille! Lisäksi päätettiin hakea 12 jäsenelle hopeinen ansiomerkki senioripiiriltä ja neljälle jäsenelle kultainen ansiomerkki senioriliitolta. Pronssiset ja hopeiset ansiomerkit jaetaan kevätlounaalla ja kultaiset joululounaalla, koska päätökset näiden myöntämisestä tulevat vasta alkusyksystä.

Hallituksen piti harmikseen kirjata pöytäkirjaan, ettei Kannelkuoromme saanut avustusta seurakunnalta. Eläkeläisyhdistysten avustaminen on Jyväskylässä erittäin vaikea kysymys. Varsinaista toiminta-avustusta ei tule kaupungilta emmekä me paikallistasolla saa myöskään STEAn eli aikaisemman RAYn avustuksia. Toimimme täysin vapaaehtoisvoimin ja omien rahoituslähteidemme turvin, siis jäsenmaksuin ja naistoimikunnan kahvitus- ja myyjäistuotoin. Kerhot rahoittavat oman toimintansa täysin. Monessa isossa kaupungissa myös eläkeläisyhdistykset saavat kaupungilta toimintatukea. Miksei Jyväskylässä?

Me tarvitsemme toimintaamme ja sosiaalisiin kohtaamisiimme toimitilat. Sepänkeskus on ollut myös seniorien kohtaamispaikka toistakymmentä vuotta. Helmikuun puolessa välissä pääsin tilaisuuteen, jossa esiteltiin ”Kyllikin kulttuurikortteli” – suunnitelma, jonka kaupunki on tilannut Arkkitehtipalvelu Oy:ltä. Suunnitelma sisältää myös Sepänkeskuksen tilamuutoksen ja ajatuksen uudenlaisesta ikäihmisten kohtaamispaikasta. Uuden kehittämisessä ovat mukana myös eläkeläisjärjestöt, joka on erittäin merkityksellinen askel osallisuutta korostavan kaupungin suunnittelussa. Olen mukana innovaatioryhmässä, joka työstää tarpeitamme uuden kohtaamispaikan kehittämiseksi.

Viime viikolla olin myös senioriliiton hallitustyöskentelyssä. Työstimme alkaneen valtuustokauden strategian 2018 – 2020. Senioriliitto piireineen ja paikallisyhdistyksineen haluaa olla Suomen kiinnostavin senioritoimija. Jotta tuohon tavoitteeseen pääsemme, meidän kaikkien pitää tehdä kovasti työtä. Me itse kukin voimme olla kiinnostuksen herättäjiä. Haluamme olla edelläkävijä nettiasioissa. Haluamme vähentää yksinäisyyttä ja auttaa enemmän. Haluamme toimia avoimesti ja houkuttelevasti. Haluamme vahvistaa yhteishenkeämme ja tehostaa edunvalvontatyötämme kaikilla tasoilla.

Ensimmäinen uuden strategian mukainen me-hengen nostatustapahtuma on ”Seniorit nettiajassa –risteily 22. – 23.5.2018. Kutsun edelleen jokaista Jyväskylän kansallista senioria innostumaan risteilystä, sillä nyt tällä risteilyllä on todella paljon kiinnostavaa ohjelmaa: saa uutta tietoa, kohtaa muita senioreja ja virkistyy. Yhdistys kannustaa pienellä matkatuella lähtemään reissuun. Luepa vielä kerran Patinan infot asiasta ja seuraa www.senioriliitto.fi –verkkosivuille ilmestyvää uutta tietoa risteilystä! Ota yhteys matkavastaavaamme Sylvaan, niin hän hoitaa varauksesi vaivatta.

Uudet jäsenet saavat lähipäivinä kutsun ”Uusien jäsenten tervetuloinfoon”, joka on torstaina 5.4.18 klo 12.00 Sepänkeskuksessa, Kyllikinkatu 1. Järjestämme tämmöisen tutustumistilaisuuden vain kerran vuodessa, joka tietysti tarkoittaa, että suurin osa vuoden sisällä mukaan tulleista jäsenistä on jo osallistunut aktiivisesti toimintaan. Toivottavasti myös ne, joille ei vielä ole löytynyt omaa paikka, pääsevät tilaisuuteen. Hallituksen jäsenet haluavat kuulla tuoreita ajatuksia ja kokemuksia, miltä jäsenyys on tuntunut ja ovatko odotukset täyttyneet. Tervetuloa!

Vaikka kevättoimintakautta on vielä mukavasti jäljellä, hallitus tähyilee jo tulevaan syystoimintakauteen. Ritvalla on syyskauden torstaikerho-ohjelma jo puolivalmiina. Yksi kurssiehdotuskin on tullut; ensiapuvalmiuksien parantamista toivotaan. Digivalmiuksiin tulee syksyllä koulutustarjontaa senioripiirin hankkeen kehikossa. Kerhoja ja pienryhmiä on mahdollista perustaa, joten kaikki ideat tarjolle. Vertaisauttaminen on yksi strategisista kärjistämme ja siihen olisi hyvä saada ideoita. Joskus on vilauteltu tarvetta ”pienavusta” kodeissa, mutta tämä ryhmä on jäänyt idea-asteelle. Olisiko muutamalla miehellä innostusta ryhtyä toimeen, sillä kaikki toimintamme perustuu täysin vapaaehtoisuuteen ja omiin ideoihin ja niiden markkinointiin? Maailma on täynnä tekemätöntä työtä ja auttajia tarvitaan, mitä vanhemmiksi me elämme.

Viimeiseksi haluan innostaa Sinua hyvä blogini lukija mukaan naistoimikuntaamme. Vaikka ryhmän nimi on naistoimikunta, ei se ole tarkoitettu vain naisjäsenille. Sinne ovat tervetulleita myös miehet. Löytyisikö pari rohkeaa miestä, jotka antautuisivat kahvitus- ja myyjäistehtävään. Mehän elämme tasa-arvon aikaa eikä pitäisi olla mitään estettä kummallakaan sukupuolella tarttua kahvipannun kahvaan ja kaataa kupillinen iloisille torstaikerholaisille tai istua kahvikassassa. Jos miehet innostuvat, ryhmä tietysti yhdessä päättää mahdollisesta uudesta nimestä. Rohkeutta!

Ensi viikolla kalenterini on melko täynnä seniorivelvollisuuksia: maanantaina on uuden Sepänkeskuksen innovaatioryhmän ensimmäinen palaveri, keskiviikkona menen Äänekosken seniorien ja torstaina Laukaan seniorien vieraaksi senioripiirin sihteerin ominaisuudessa ja perjantaina on oma viinikerhomme. Harmi, etten pääse kevätmyyjäisiin en torstaikerhoon enkä lukupiiriin. Niin paljon laadukasta toimintaa meillä on tarjolla, että harmittaa päällekkäiset lupaukset. Oma toimeliaisuuteni kaikilla kolmella järjestötasolla (liitto, piiri ja yhdistys) ottaa veronsa ja vaatii priorisointia.

 

Leppoisaa Pääsiäisen odotusta!

Sirpa

 

 

Blogi 21.2.2018

Ulkona on kaunis talvisää. Etelä-Suomen hiihtolomalaisten kelpaa ulkoilla myös Jyväskylän mummoloissa. Itse en ole tänään selvinnyt ulos enkä jäälle, mutta illalla kävelen konserttiin.

Helmikuussa yhdistyksemme hallituksen ei tarvinnut kokoontua, sillä olemme päässeet hyvään pitkän tähtäyksen suunnittelurytmiin. Hallituksen jäsenet hoitavatkin vastuutehtäviään käytännössä, sillä toiminta työllistää jokaista.

Tässä blogissani kerron teille, mitä kaikkea me hallituksen jäsenet tällä viikolla teemme. Taidan lipsahdella vähän edelliselle viikollekin ja tulevaisuuden toimet askarruttavat aivojamme.

Eilen tiistaina 20.2. olin Merjan ja Marjan kanssa ”Kevyesti eläkkeelle” – eläkevalmennusillassa Kansalaistoimintakeskus Matarassa. Neljän muun Jyväskylässä toimivan eläkeläisyhdistyksen ja Vaparin kanssa esittelimme toimintojamme lähiaikoina eläkkeelle jääville ja ”nuorille eläkeläisille”. Kuten varmasti muistatte, että tämä oli toinen kerta, kun infosimme yhdessä toiminnoistamme. Eilinen ilta todisti, että tietoa tarvitaan ja että eläkkeelle jäävät etsivät jo hyvissä ajoin kolmannen elämänsä yhteisöjä ja mielekästä toimintaa. Toimintamme kiinnosti ja toivottavasti johtaa jäsenyyteen.

Tänään keskiviikkona joukko seniorejamme oli Merjan johdolla Jyväskylä Sinfonian avoimissa kenraaleissa. Minä tapaan La Mer – Meri -iltakonsertissa paljon senioriystäviä ja musiikin ystäviä.

Sylvan vetämä viinikerho kokosi viime perjantaina ennätysmäärän viininystäviä Juhlan Paikkaan. Lisäksi ensi tiistaina lähdemme Sylvan johdolla retkelle eduskuntaan. Retkelle olisi ollut enemmänkin lähtijöitä, mutta meidän oli tyytyminen 40 lähtijään.

Nirkkosen Ritvalla on ollut toiminnan täyteinen alkuvuosi torstaikerhon vetäjänä. Monipuolinen ohjelma on saanut hienosti jäsenistön liikkeelle ja olen kuullut, että toimintaamme tutustujiakin on käynyt. Jäsenhakemus on kuuluma vakavassa harkinnassa. Torstaikerho on erinomainen mahdollisuus käydä tunnustelemassa yhdistyksemme ilmapiiriä. Joka torstaisesta kahvihetken puheensorinasta päätellen tunnelma on positiivinen ja välittävä. Erkki muistuttelee torstaikerhoinfoilla väkeä päivän teemoista.

Vanhusneuvostolla oli viime perjantaina iltakoulu, jossa Pentti ja Merja hoitivat ansiokkaasti edustustehtäväänsä.

Naistoimikunta on vahvistunut Maija-Liisan johdolla ja hoitaa kahvitustehtävänsä mallikkaasti ja ystävällisesti. Huomennakin kahvia ja jotain hyvää kahvileipää on varmasti tarjolla. Ilman naistoimikuntaa olisimme pulassa. Uusi taloudenhoitajamme Arja ajaa itseään sisään ja tekee yhteistyötä luonnollisesti naistoimikunnan kanssa, sillä näistä kahvitustuloista olemme kovasti riippuvaisia.

Sepänkeskus on palvellut toimintaamme reilun kymmenen vuotta. KYT hallinnoi kaupungin omistamaa toimitaloa ja kuulee käyttäjiä talotoimikunnassa, jossa meitä tänä vuonna edustaa Pihlmanin Ritva. Viime viikolla kaupungin tilapalvelut yhdessä KYTin ja kahden muun toimijan kanssa esitteli talotoimikunnalle ja eläkeläisyhdistysten puheenjohtajaverkostolle ”Kyllikin kulttuurikortteli” suunnitelman, joka sisältää Sepänkeskuksen tulevaisuusvision.  Olin tilaisuuden puheenjohtajana. Tästä käynnistyy suunnitteluprosessi, jossa meidän pitää olla aktiivisesti mukana.

Yhdistyksemme ulkoinen kuva muodostuu monikanavaisesti. Tämän päivän keskeisenä kanavana toimivat verkkosivumme www.jyvaskyla.senioriyhdistys.fi, joiden teknisestä päivityksestä vastaa Juhani. Sisältöä tuottavat Marja, minä ja kerhojen ja toimintojen vetäjät. Kuvilla ja teksteillä kerromme, mitä meillä tapahtuu ja millaisen kuvan haluamme toiminnastamme antaa. Senioriliitto on valinnut sosiaalisen median kanavaksi Facebookin, johon mekin olemme liittyneet. Päivityksistä vastaavat Marja, Juhani ja minä, joka tarkoittaa, että sivut pysyvät tuoreina ja moni-ilmeisinä. Facebook on nopean uutisoinnin kanava ja huomion herättäjä, kun taas verkkosivuilla on runsaasti koko toimintavuoden pysyvää sanomaa. Näiden sähköisten kanavien lisäksi rakennamme ja muokkaamme ulkoista kuvaamme edustustehtäviemme ja median kautta.

Pakkasterveisin
Sirpa

 

Blogi 26.1.2018

Vuosi 2018 on senioritoiminnassamme käynnistynyt reippaasti. Torstaikerho on rytmittänyt tammikuun viikkomme mielenkiintoisilla esitelmillä ja kaikki kerhot ovat aloittaneet kevätkauden hyvällä osallistujajoukolla. Ensi viikolla pääsemme vihdoin nauttimaan oman kaupunkimme oopperasta, Carmenista. Sen syntyprosessista saimmekin jo esimakua torstaikerhossa heti kauden alkajaisiksi.

Uusi hallitus kokoontui tänään ensimmäisen kerran. Valmistelimme kevätkokouksen (8.3.18) asiat, joka tarkoitti, että kokosimme viime vuoden toimintakertomuksen ja tutkimme, miten taloudenhoidossa olimme onnistuneet. Senioriliitto edellyttää uutena asiana, että yhdistysten hallitusten pitää itsearvioida sekä toiminnallista että taloudellista onnistumistaan. Koska tilinpäätöksemme jäi plussalle ja meillä oli hyvä taloudenhoito, annoimme siitä itsellemme täyden kympin. Toiminnan osalta jätimme kehittämisen varaa ja arvioimme toimintamme onnistuneet ysin arvoisesti. Kehittämisen varaa on jäsenistön aktivoinnissa ja yhteistyön kehittämisessä toimintaympäristön kanssa. Lisäksi totesimme, että strategisten asioiden valmistelussa voisimme käyttää pienryhmiä.

Ilolla totesimme, että jäsenmäärämme on noussut edellisestä vuodesta nettolisäyksenäkin 25:llä uudella seniorilla. Tästä haluan kiittää kaikkia jäsenhankintatyöhön osallistuneita ja tietysti hallituksen jäseniä moninaisista toimista yhdistyksen tunnettavuuden lisäämiseksi. Vuoden vaihteen jäsenmäärä oli 464, jonka mukaan senioriliitto laskuttaa liittojäsenmaksu (464 x 15€=6960€). Syyskokoushan päätti, että kunniajäseniltä aletaan periä tuo sääntöjemme mukainen liittojäsenmaksu. Tämä päätös on aiheuttanut pahaa mieltä ja eroamisia. Tämä on ymmärrettävää, mutta jokaisen hallituksen tulisi omana aikanaan miettiä, millaisia taloudellisia seuraamuksia se voi aiheuttaa, jos uudet vastuunkantajat eivät uskalla puuttua tehtyihin päätöksiin. Aina on toimittava sääntöjen mukaisesti. Tässä jäsenmaksun vapautusasiassa sääntöjä oli tulkittu laajasti ja mahdollistettu vapautus myös liittojäsenmaksusta, kun se koskee vain yhdistyksen omaa osuutta jäsenmaksusta.

Ensi viikon tiistaina 30.1. klo 13.00 on Sepänkeskuksen Protoni salissa kevätohjelmassamme kerrottu ”Vertaisauttamisen iltapäivä”. Ennakkoilmoittautuneita on mutta tilaisuuteen mahtuu vielä eli tervetuloa yllätysosallistujiksi! Leila tulee keittämään kahvia ja Aira SenioriJelpistä kertomaan, miten Turun seniorit ovat kehittäneet toimintaansa. Vapaaehtoistyö ja auttaminen ovat monelle mystisiä asioita. Moni kyselee itseltään, että voisinko minä tehdä jotain toisten hyväksi ja missä systeemissä. Toiset taas miettivät, että mistä voisin saada ystävän tai kaverin, jonka kanssa voisin turvallisesti lähteä vaikka teatteriin tai ostoksille. Joku ei löydä itselleen harrastuskaveria. Toinen kaipaa heikentyneen näön vuoksi lehden lukijaa. Kaikki tämä mahtuu iltapäiväteemoihimme, joista juttelemme ja etsimme meidän yhdistykselle sopivia toimintamuotoja Juhanin ja Kirstin tarjoamien ystäväpalveluiden lisäksi. Auttamistoimintojen kehittäminen on senioriliiton yksi strateginen alue ja näistähän on kirjoiteltu myös Patinassa.

Palaan vielä tämänpäiväiseen hallituksen itsearviointiin. Hallituksen jäsenet perustelivat antamaansa ysin arvosanaa toiminnastamme mm. sillä, että hallituksen jäsenet ovat tosissaan sitoutuneet tehtäväänsä. Jokainen hallituksen jäsen osallistuu aktiivisesti kokouksiin, hoitaa sovitut vastuutehtävät ja hallitus toimii tehokkaana tiiminä. Hallituksen jäsenten väliset vuorovaikutussuhteet ovat avoimet ja välittömät. Kaikki ovat innostuneita senioritoiminnasta ja haluavat oikeasti antaa panoksensa oman yhdistyksen hyväksi.

Hallitus iloitsee siitä, että uudet jäsenet ovat löytäneet yhdistyksen aktiivitoimijoina. Uskalsimme arvioida, että jopa 47% yhdistyksen jäsenistä on viime vuonna osallistunut ainakin yhden kerran toimintaamme. Tavoitetta pitäisi kyllä nostaa ainakin niin, että puolet jäsenistä kävisi edes kerran jossakin tapahtumassa tai kerhossa. Tämä tarkoittaisi, että 232 jäsenen nimi löytyisi jostakin osallistujalistasta. ”Muuttuneita mielen maisemia” 18.1. torstaikerhossa oli kuuntelemassa 21% jäsenistöstä. Osallistumisaktiivisuus on kysynnän ja tarjonnan summa. Hallitus toivoo, että jäsenet ilmaisevat rohkeasti toimintatarpeensa, ilmoittautuvat itse vetämään uusia toimintoja ja lähtevät kokeilemaan semmoisia juttuja, jotka eivät ole itselle entuudestaan tuttuja. Uuden oppiminen lisää hyvinvointia ja uusien ihmisten kohtaaminen virkistää ihan varmasti.

Meillä on Elisan johdolla aivan upea lukupiiri, joka kokoontuu kerran kuukaudessa Sepänkeskuksessa torstaikerhon jälkeen. Helsingin Sanomissa oli 10.1.18 artikkeli ”Kirja tarjoaa pitkän elämän reseptin”. Artikkeli ilahdutti minua kovasti, sillä siinä korostettiin lukemisen lisäksi ikääntyvien sosiaalisen kanssakäymisen merkistystä. ”Ihminen haluaa toisen luo” –hokema pitää todella paikkansa. Meidän lukupiirissä toteutuu kaksi merkityksellistä asiaa; luemme sovitut kirjat ja sitten kokoonnumme yhteen keskustelemaan lukukokemuksistamme. Lukupiiriosallistuminen mahdollistaa uudenlaiset lukukokemukset, siis uuden oppimisen. ”Kaunokirjallisuus virkistää mieltä tehokkaammin kuin tietokirjallisuus, pitkät tekstit paremmin kuin lyhyet ja paperille painetut tehokkaammin kuin sähköisiltä alustoilta luetut”. Tänä keväänä etsimme virkistäviä lukukokemuksia eri maiden kulttuureista kertovan kirjallisuuden avulla. 22.2. keskustelemme afrikkalaisesta elämästä Yaa Gyasin romaanin ”Matkalla kotiin” herättämin ajatuksin. Jos et koskaan ole ollut lukupiirissä, kannattaa tulla kuuntelemaan, sillä The New York Timesin mukaan kirja on ”Hypnoottinen esikoisromaani sykähdyttävän lahjakkaalta nuorelta kirjailijalta”.

Tapaamisiin ensiviikolla!

Sirpa

 

Joulublogi 17.12.2017

On kolmannen Adventtisunnuntain aamu. Kaupunki on vielä kovin hiljainen.  On hyvä hetki kirjoittaa tämän vuoden viimeinen puheenjohtajan blogi  kiitoksin ja joulun toivotuksin.

Perjantaina kokoontui seniorien hallitus.  Se on ollut innoitukseni puheenjohtajan blogeilleni tai paremmin hallituksen kokoukset ovat määritelleet kirjoittamiseni rytmin. Vuoden viimeisessä istunnossa kohtaavat aina vanha ja uusi hallitus. Niinpä nytkin. Kiitimme taloudenhoitaja Marja-Terttu Väisästä neljä vuotta kestäneestä ahkeruudesta taloudenhoitajana. Tehtävä siirtyy Arja Bastmanille. Hän aloittaa uutena hallituksessamme Ritva Pihlmanin lisäksi. Ritvasta tulee varasihteeri ja kerhotoiminnan koordinaattori sekä Sepänkeskuksen talotoimikunnan jäsen.

Hallitukseen palasi välivuoden jälkeen Juhani Nevala, joka on korvaamaton verkkosivuvastaavana ja facebook-päivittäjä. Juhani valittiin myös toiseksi varapuheenjohtajaksi. Uutena voimana viestintään saamme Marja Viikin.  Vanhoina hallituksessa jatkavat Merja Kumpula sihteerinä, varapuheenjohtajana ja jäsenrekisterinhoitajana, Sylva Mannsten matkavastaavana, Ritva Nirkkonen torstaikerhovastaavana, Erkki Pastinen torstaikerhotehtävissä ja lounasvastaavana, Pentti Vepsäläinen vanhusneuvoston varapuheenjohtajana vastuin ja Maija-Liisa Ylänen naistoimikunnan puheenjohtajana.  Minulla alkaa viimeinen puheenjohtajavuosi, joka tarkoittaa, että kisa seuraavasta saa käynnistyä.

Jäsenhankintavuosi 2017 oli antoisa ja tuotti 53 uutta jäsentä, joka oli enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Kiitokset kaikille jäsenhankintaan osallistuneille ja tietysti uusille jäsenille, että valitsitte juuri meidät yhdeksi sosiaaliseksi yhteisöksenne!

Eilen olimme isolla joukolla Kuopiossa katsomassa ”Viulunsoittaja katolla” – musiikkinäytelmää. Kannatti jättää joulukiireet. Sylva toteutti retken taatulla varmuudella; kyyti oli turvallinen, ruoka oli hyvä ja teatteriesitys kyyneltipat silmäkulmiin herkistävä. Tässä iässä kannattaa heittäytyä nautintoihin ja jättää arjen rutiinit sikseen. Kyllä se joulu tulee vähemmälläkin hössötyksellä ja nuoret perheet selviävät hetken omillaan!

Kevään ohjelmamme ”Kevättoiminta 2018” on valmiina. Postitustalkoot ovat 3.1.18, joka tarkoittaa, että uuden vuoden ensimmäisellä viikolla tulette saamaan perinteisen painetun toimintaesitteemme, jäsenkirjeen ja jäsenmaksulomakkeen. Emme onnistuneet saamaan tälle postitukselle sponsoria.  Toivottavasti löydämme seuraavalle! Esite ja toimintatiedot ilmestyvät verkkosivuille Juhanin tahdissa, joten kevään allakointinne voi käynnistyä.  Toivottavasti jokaiselle jäsenelle löytyy edes yksi juttu, johon haluaa ensi kevätkaudella osallistua. Toiminta käynnistyy tammikuun toisella viikolla ja ensimmäinen torstaikerho on 11.1.18. Silloin myös uusi hallitus esittäytyy.

Kalenteriin kannattaa laittaa heti tiistai 30.1.18 klo 13.00. Silloin Aira Hellström ja Turun SenioriJelppis, joka on Turun seniorien vertaisauttamiskonsepti, tulee vieraaksemme. Meillä on ”Vertaisauttamisen iltapäivä”, johon toivomme osallistujiksi niitä jäseniä, jotka ovat kiinnostuneet keskinäisestä ystävätoiminnasta, vertaisauttamisesta ja niitä jäseniä, jotka toivoisivat senioreja tukemaan ja auttamaan elämän muutostilanteissa tai tarvitsisivat pientä apua oman kunnon vaatiessa muiden tukea. Tilaisuus on Sepänkeskuksessa. Tarkempi ohjelma ilmestyy tuota pikaa verkkosivuille.

Huomenna on vielä Keski-Suomen kansallisen senioripiirin hallituksen kokous, jossa saanen ensivuoden urakakseni piirin sihteerin tehtävät. Tykkään sihteerinkin tehtävistä. Ensi vuonna senioritoiminta työllistää minua kaikilla kolmella tasolla; aloitan kolmivuotiskauden senioriliiton hallituksessa ihan rivijäsenenä, senioripiirissä aloitan siis sihteerinä ja tällä tärkeimmällä ruohonjuuritasolla saan olla vielä vuoden puheenjohtajana. Olen todella kiitollinen näistä tehtävistä, sillä järjestötyö on aina inspiroinut minua. Teen saamiani tehtäviä sydämellä ja niin hyvin kuin osaan, mutta kukaan ei pärjää missään yksin. Kaikissa tehtävissä ja seniorityön kaikilla tasoilla tarvitaan innostunut joukko. Juuri tämä joukko, ryhmät erilaisia ihmisiä, erilaisine osaamisineen ja ideoineen, on voimavarani.

Jouluun kuuluu hyvä mieli, antamisen tahto ja ilo. Haluan lahjoittaa Teille kaikille tämän joulublogin sanoin ja ajatuksin iloa ja energiaa, hyvää ja kiitollista joulumieltä kaikesta siitä, mitä kukin on omassa elämänpiirissään tehnyt. Haluan toivottaa jokaiselle yhdistyksen jäsenelle Hyvää Joulua!

Haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme, esitelmöitsijöitämme ja tukijoitamme kuluneesta vuodesta ja toivottaa Onnellista  Uutta Vuotta 2018!

Puheenjohtaja Sirpa

 

 Blogi 19.11.17

Puolen vuoden työrupeama päättyy huomenna. Siitä on tasan puoli vuotta, kun yhdistyksemme hallitus päätti ottaa vastaan Keski-Suomen kansallisen senioripiirin tarjoaman isännyyden senioripiirin yhteisestä Suomi 100 juhlasta maanantaina 20. marraskuuta 2017.  Kaiken pitäisi olla valmiina 187 juhlavierasta varten. Vaikka juhlassa olisi järjestäjien mielestä kuinka arvokas ja laadukas ohjelma tahansa, mutta se ei ole houkutellut ketään tekemään osallistumispäätöstä, suunnittelu on mennyt hukkaan. Nyt näin ei ole käynyt, vaan kaikista senioripiirin yhdistyksistä on tulossa upea joukko Laajavuoreen ja meitä jyväskylän yhdistyksen jäseniä huikea joukko. Juhlaväki huomenna tekee  juhlastamme juhlan. Juhlakokemus syntyy paikan päällä ja sitä varten juhlatoimikunta on tehnyt parhaansa. Tässä vaiheessa haluan jo kiittää juhlatoimikunnan jäseniä puolen vuoden uurastuksesta!

Paljon on tapahtunut edellisen blogini kirjoittamisen jälkeen. Yhdistyksemme syyskokous oli 9.11.17 ja siellä sain mandaatin toimia vielä ensi vuoden puheenjohtajana, joka sitten on sääntöjen mukaan viimeinen eli neljäs puheenjohtajavuoteni. Hallitus uusiutuu kolmella henkilöllä, joka on erinomainen asia, ettei yhdellä kertaa tule täyttä rysäystä. Uusia jäseniä ovat Arja Bastman, Juhani Nevala ja Ritva Pihlman. Kauttaan jatkavat Merja Kumpula, Sylva Mannsten, Ritva Nirkkonen, Erkki Pastinen, Pentti Vepsäläinen ja Maija-Liisa Ylänen. Minusta meillä on hyvä ja osaamiseltaan monipuolinen hallitus. Tämän päivän hallitukset myös eläkeläisyhdistyksissä tarvitsevat osaavia ihmisiä. Kaikkien pitää tehdä jotakin, joka tarkoittaa, että lupautuessaan vastuunkantajaksi on mietittävä oman ajankäytön mahdollisuudet ja vapaaseen kansalaistoimintaan uhrautumisen rajat.

Tämän vuoden hallitus kokoontui perjantaina 17.11.17. Isoimpana asiana oli päättää jo tässä vaiheessa ensi vuoden kevätkauden ohjelmatarjonta. Toiminta tulee jatkumaan syyskokouksessa päätettyjen linjojen mukaisesti. Torstaikerho tulee tarjoamaan todella monipuolisia ja laadukkaita esitelmiä Ritva Nirkkosen luotsaamana. Uutena tapahtumana on Kiirastorstain iltapäivä ”Hiljentyminen Pääsiäiseen” rovasti Leea Laakso-Ylikokon kanssa. Keväällä on perinteiset naistoimikunnan myyjäiset, kevätkokous ja kauden päättä kevätlounas ravintola Priimuksessa torstaina 17.5.18. Kevätkauden ohjelmalehtinen kolahtaa jokaisen jäsenen postilaatikkoon heti alkuvuodesta. Kevätkausi käynnistyy Loppiaisen jälkeen torstaina 11.1.18.

Vaikka edellä olin ajatuksissani ja kirjoituksissani jo tulevassa vuodessa, on jäsenistölle tänäkin vuonna tarjolla monta hienoa asiaa. Adventtikauden aloittaa perinteinen Adventtijuhla torstaina 30.11.17 Sepänkeskuksessa. Rovasti Leea Laakso-Ylikokko ja Sinikka Kahilakoski vastaavat juhlan ohjelmasta ja naistoimikunta kahvituksesta. Digikuvakurssi jatkuu vielä yhden tiistain, joka on ollut todella laadukas joten kurssimaksu ei ole mennyt hukkaan. Toivoisin, että jäsenistö innostuisi täydentämään tietoteknistä osaamistaan, jota tarvitsemme aina vain enemmän. Kursseja on tarjolla  todella paljon monella järjestäjällä eikä kenenkään pidä ujostella osaamisensa päivityksen tarvetta. Joululounas päättää syystoimintakauden torstaina 14.12.17 klo 13.00 ravintola Priimuksessa. Ilmoittautuminen ja maksaminen pitää tehdä 30.11. mennessä. Erkki Pastinen on joululounaan vastuuhenkilö. Nyt joululounas pitää maksaa ennakkoon yhdistyksen tilille, sillä kevätlounaalla meinasi käydä köpelösti, nimittäin yhdistyksen kassasta ravintola uhkasi veloittaa kaikista poisjääneiltä. Meillä ei todellakaan ole varaa maksaa yhteisistä varoista yksittäisten jäsenten erehdyksiä.

Katsokaapa verkkosivujemme tapahtumista, mitä kaikkea muuta vielä tänä syksynä on Teille tarjolla. Kaikki kerhot kokoontuvat vielä joulukuussa ja Kuopioonkin mennään, siis teatteriin. Ai niin ja keskiviikkona 29.11.17 klo 10.00 on mahdollisuus mennä Jyväskylä Sinfonian avoimiin kenraaliharjoituksiin. Tämä on sinfonialta aivan upea maksuton kädenojennus meille eläkeläisryhmille. Ei tarvitse ilmoittautua enää. Jos konsertti kiinnostaa, varhainen aamuherätys ja kipinkapin teatteritalolle Vapaudenkatu 36:n. Ensi vuonnakin saatte tätä tarjontaa!

Toimintakyselyn tuloksista ja ensi vuodesta enemmän seuraavassa blogissani. Voin kertoa myös ensimmäisestä kokemuksestani Kansallisen senioriliiton hallituksessa, kunhan olen siellä ensin käväissyt nimittäin jo joulukuussa hallitusten vaihtokokouksessa.

Huomenna juhlitaan,

Sirpa

 

Blogi 21.10.2017

Olen ottanut tavakseni kirjoittaa puheenjohtajan blogiani hallituksen kokousten jälkeen ja kertoa jäsenistölle ja muille kiinnostuneille missä mennään. Voin todeta, että yleisesti ottaen Jyväskylän kansallisilla senioreilla menee hyvin. Mitä tuo ”menee hyvin” puheenjohtajan näkökulmasta tarkoittaa, selviää kun jatkat blogini lukemista.

Ensiksi jäsenhankintakampanja on tuonut joukkoomme jo 41 uutta jäsentä. Lisää on tulossa ja lisää mahtuu. Jäsenhankkijoille on luvattu pieniä palkkioita, joten kannattaa ruveta jäsenhankkijaksi. Yhdistyksenä olemme olleet aikaisempaa enemmän näkyvillä. Olemme tehneet tunnetuksi yhdistyksemme laadukasta toimintaa. Olimme syyskuussa Sokkarilla ja Hyvinvointikioskilla 60+ sekä tietysti Seniorimessuilla lokakuun alussa. Lisäksi julkaisimme maksullisen ilmoituksen Suur-Jyväskylä Lehden superjulkaisussa 11.10.17. Olemme myös avanneet oman Facebook-sivuston ja pidämme verkkosivumme ajan tasalla. Jokainen jäsen vie tietoa toiminnastamme eteenpäin, sillä meidän kanssa on mukava olla.

Toiseksi hyvässä vauhdissa oleva syystoimintakausi on houkutellut tosi mukavasti jäsenistön liikkeelle. Torstaikerhon esitelmiä on käynyt kuuntelemassa runsas joukko jäseniä niin, että eri teemat ovat innostaneet eri ihmisiä. Näin jäsenten aktiivisuus on mielestäni lisääntynyt. Syysretkien vetonaula oli musikaaliretki Tampereelle. Kissat evät jättäneet ketään kylmiksi ja ”Memory” soi korvissamme seuraavana päivänäkin. Marraskuun lopulla meitä odottaa Suomi 100 juhla ”Yhdessä” Hotelli Laajavuoressa, jonka hyvä markkinointi ja tietysti arvokas ohjelma on saanut jo 81 henkilöä ilmoittautumaan lounasjuhlaan. Kannattaa muistaa maksaa osallistuminen 2.11.17 mennessä. Tavoitteena on saada liikkeelle yksi jäsen jokaista Suomi-vuotta kohden maanantaina 20.11. Osallistumisen helpottamiseksi yhdistys organisoi maksullisen tilausajokuljetuksen Vaajakoskelta Laajavuoreen ja tietysti takaisin. Katso tarkemmin näiltä sivuiltamme!

Kolmanneksi Kansallisen senioriliiton valtuusto valitsi 19.10.17 minut senioriliiton hallitukseen 2018-2020. Tämmöistä ihmettä ei ole tapahtunut, että Jyväskylän yhdistys olisi saanut paikan liiton hallituksessa. Olen tosi kiitollinen kaikille, jotka tekivät työtä paikan hankkimiseksi ja tietysti innostunut aloittamaan liittotason hallitustyöskentelyn vuoden alusta. Toivon, että työni innostaa jäsenistöä ja saamme myös valtakunnallista näkyvyyttä.

Minusta järjestötyö on innostavaa ja tietysti myös haastavaa. Yksi tämän päivän haasteista on saada toiminnalle riittävät taloudelliset resurssit. Paikallistasolla toimivan eläkeläisyhdistyksen rahoituksen perusta on jäsenmaksutulot. Jäsenmaksutuloista olemme maksaneet Kansalliselle senioriliitolle, johon yhdistyksenä kuulumme, jäsenmaksuosuutemme tänä vuonna 10€/jäsen, mutta ensi vuonna se on 15€. Jäsenen saamia konkreettisia palveluita senioriliitolta ovat jäsenlehti Patina, yhdistyksen verkkosivutuki, jäsenrekisteri ja tietysti valtakunnallinen edunvalvontatyö. Myös senioripiirin toiminta mahdollistetaan tällä jäsenmaksulla. Jäseniltä kerättävän jäsenmaksun tulee olla semmoinen, että valtakunnallisten palvelujen lisäksi pystymme järjestämään paikallisesti laadukkaan toiminnan, sillä sehän on lähinnä arkeamme ja on yksi hyvinvointimme lähde. Voisin itse sanoa, että maksan mielelläni kansallisten seniorien jäsenmaksun, kun teidän kanssanne on kiva olla.

Yhden asian haluan vielä nostaa esille eli marraskuun 9. päivänä pidettävän sääntömääräisen syyskokouksemme. Hallitus valmisteli perjantaina tulevaa syyskokousta, jossa te jäsenet käytätte ylintä päätösvaltaanne. Kokous alkaa poikkeuksellisesti jo klo 13.30. Syyskokous linjaa ensi vuoden toiminnan ja talouden, jossa juuri tuo jäsenmaksuasia on keskeinen päätettävä asia. Syyskokousaineisto ilmaantuu näille verkkosivuillemme 31.10.17 perehtymistänne varten. Lisäksi teidän päätettävissänne on, keiden te haluatte hoitavan asioitanne ensi vuonna, kenestä te haluatte puheenjohtajan ja keitä haluatte hallitukseen. Olen hallituksessa luvannut olla käytettävissä vielä ensi vuoden, jos jäsenistö niin haluaa. Hallituksesta on jäämässä pois kaksi jäsentä. Uusia innostuneita olemme jo kyselleet mutta hallitukseen voidaan valita jopa 10 jäsentä, joka sallii vielä lisämiehitystä. Olisi todella mukava, jos uusissa jäsenissä sykkisi hallitus- ja vastuunkantokipinöitä. Mitä useampi meitä vastuunkantajia on, sitä pienempi siivu tehtäviä yhdelle lankeaa. Tiedottajaa olen kuuluttanut joka käänteessä, sillä sekä sisäinen että ulkoinen viestintä tarvitsisivat tekijänsä. Kadehdin Jämsän yhdistystä tämän suhteen ja olen kiitollinen, että Suomi 100 –juhlamme on saanut jämsäläistä ammattiapua tiedottamisessa ja se näkyy.

Lopuksi kerron vielä, että hallituksemme antoi perjantain kokouksessa lausunnon Jyväskylän kaupungin Hyvinvointisuunnitelmaluonnoksesta, josta saa lausua kuka tahansa kuntalainen ja se löytyy kaupungin verkkosivuilta. Tämä lausunnonantaminen on osa yhdistyksemme paikallista edunvalvontatyötä. Meidän yhteisillä mielipiteillämme on merkitystä, jos vain olemme äänessä.

Oikein mukavaa syksyä!

Sirpa

 

Blogi 15.9.2017

Yhdistyksemme hallitus kokoontui tänään nimipäivänäni. Tänään ei satanut, kuten monena Sirpan päivänä. Kunnan talolla oli tapana viettää nimipäiviä ja yleensä nimipäivänäni satoi, jolloin kakku ja kahvit maistuivat erityisen makoisilta.

Hallitus hyväksyi kolme uutta jäsentä ja myönsi eron kahdelle. Eilen julistin torstaikerhossa jäsenhankintakampanjan avatuksi ja esittelin kampanjan työkalut. Työkaluina käytämme jäsenlehti Patinaa, syystoimintaesitettämme ja senioriliiton Tule” jäseneksi” –esitettä, joita kaikkia saa torstaikerhossa vaikka ensi viikolla. Jokainen jäsenhän on jo saanut viimeisen Patinan välissä kolme liiton esitettä. Tänään olimme, Merja Kumpula ja minä, SOKOS –tavaratalossa houkuttelemassa -1-käytävällä kulkevaa väkeä mukaan toimintaamme. Monta hyvää kontaktia syntyi, mutta mikä on se viimeinen sysäys, joka johtaa jäsenyyden hakemiseen? Siinä tarvitaan myös Teitä, hyvät jäsenet! Yritetään yhdessä viedä seniorijärjestöasiaa eteenpäin ja kertoa, mitä kaikkea hyvää meillä on tarjolla ja miten mukava jäsenjoukkomme on. Jäsenhankinnasta on tarjolla paikallisia palkintoja. Jokainen uuden jäsenen hankkinut saa torstaikerhossa kolmet ilmaiset kahvit, joka tarkoittaa melkein puolen jäsenmaksun palautusta. On vain todistetusti kerrottava Merja Kumpulalle värvätyn jäsenen nimi. Lisäksi joululounaalla arvomme kaikkien jäsenhankkijoiden kesken palkintoja, joita kasassa on jo kaksi: Pohjolan matkojen lahjakortti ja Lakipalvelut S Jokinen Oyn lakineuvontatunti.

Tämän syksyn yksi kohokohta tulee olemaan Suomi 100 juhla ”Yhdessä” maanantaina 20.11.17 klo 12 – 14.30 Hotelli Laajavuoressa. Ohjelma ilmaantuu pikapuolin verkkosivuillemme, mutta ilmoittautua saa jo nyt joko sähköisesti Merjalle tai torstaikerhossa kiertävällä listalla. Tavoitteena on 100 senioria Jyväskylästä ja loput maakunnasta, sillä juhlimme yhdessä maakunnan muiden senioriyhdistysten kanssa. Kyseessä on maksullinen juhlalounas (25€). Ilmoittautumisen dedlineä aikaistettiin 2.11.17, jotta saamme kaikki maksut kerättyä hyvissä ajoin etukäteen. Hallitus päätti tänään, että järjestämme myös maksullisen tilausajokuljetuksen Vaajakoskelta vanhaa tietä Aittorinteen ja Tourulan kautta Sepänkeskukseen ja sieltä Yliopistonkadun ja Savelan kautta Laajavuoreen. Jyväskylän Partiolaisilta saamme liikkumisessa ja ruuan haussa tukea tarvitseville juhlavieraille apuja, joten liikuntaesteisten ei kannata arastella tehdä lähtöpäätöstä. Kuten jo edellisessä blogissani kirjoitin, ohjelma on korkeatasoinen.

Maanantaina 18.9.17 yhdistys tarjoaa maksutonta kurssitusta sähköpostin ja internetin käytön alkeissa Sepänkeskuksessa klo 12 – 15.00. Yhdistyksen tavoitteena olisi päästä sellaiseen tilanteeseen, että voisimme luopua kirjepostista ja siirtyä sähköiseen viestintään, mutta siihen näyttää olevan vielä pitkä matka. Tänään jäsenrekisterin hoitajamme Merja kertoi, että vain 77 miehellä on yhdistykselle annettu sähköpostiosoite. Kokonaistilanne on, että tavoitamme vajaan puolet jäsenistä sähköpostilla. Onneksi olemme hyvillä neuvottelusuhteilla saaneet jäsenpostitukseen sponsorin jo kaksi kertaa. Jäsenviestintä on tärkeää. Se vie ison siivun jäsenmaksusta ellemme löydä sponsoreita tai siirry asteittain sähköiseen viestintään. Facebookista tulee tänä syksynä uusi viestintäkanavamme. Tämä puolestaan tarkoittaa, että jokaisella jäsenellä pitäisi olla oma Facebook-tili päästäkseen tämän informaation äärelle. Viestinnän nopeus on tätä päivää, vaikkei se tarkoitakaan, että suunnitelmallisuudesta luovutaan. Olemmehan päässeet hyvään rytmiin toiminnan kausittaisessa kokonaistarjonnassa. Syystoimintakauden alussa on jokaisen hyvä tietää, mitä kaikkea omassa yhdistyksessä on tarjolla. Tärkeiden tapahtumien allakointi rytmittää arjen ja antaa ryhtiä eläkeläisen elämään. On syitä pukea kaupunkivaatteen päälle ja lähteä ihmisten ilmoille kuulostelemaan, mitä muille kuuluu ja kertomaan omat kuulumiset.

Lähtemisen houkutuksia on myös muita. Jyväskylässä tapahtuu paljon, joka on upea asia myös meille senoreille. Tulevana viikonloppuna on Wemmi Lutakossa ja lauantaina maatiloilla on ”Osta tilalta päivä”. Minä menen huomenna Puuppolaan hakemaan limousinejauhelihaa ja sitten teen talven kaalikääryleet.

Hyvää viikonloppua!
Sirpa

 

 

Blogi 23.8.2017

Elokuu on hyvässä vauhdissa. Senioritoiminnan taustatyö syksyä varten on käynnistynyt. Perjantaina 18.8.17 kokoontui hallitus varmistamaan työnjakonsa syystoimintoihin. Jokaisella hallituksen jäsenellä on monta tehtävää ja erityisesti oma osuus jäsenhankinnan vauhdittamisessa ts. senioritoiminnan tunnettavuuden lisäämiseksi. Ei Jyväskylän senioriyhdistys ole mikä tahansa eläkeläisyhdistys. Olemme koko maan senioriyhdistyksistä viidenneksi suurin. Meitä suurempia ovat vain Hämeenlinnan, Tampereen, Turun ja Kotkan kansalliset seniorit. Hallituksessa sovimme, että menemme esittelemään toimintaamme perjantaina 15.9. SOKOS-tavarataloon, jonne olemme tietysti saaneet luvan. Olemme keskiviikkona 13.9. Jyväskeskuksen Hyvinvointikioskilla ja lisäksi menemme Palokan terveysasemalle ja Ilona-senioritaloille. Vanhustenviikon Seniorimessuilla kaupunginteatterissa olemme maanantaina 2.10. Lisäksi syystoiminta-esitettämme on jaossa ainakin kirjastoissa. Jokaisen jäsenen postiluukkuun kolahtaa jäsenkirje viikolla 34 Pohjolan Matkojen kirjekuoressa, sillä saimme matkayhteistyökumppanimme postitussponsoriksi tälle syksylle. Suuret kiitokset Liisa Kovaselle!

Maanantaina 21.8. oli Keski-Suomen senioripiirin suunnitteluseminaari Äänekoskella. Siellä olin Marja-Terttu Väisäsen ja Juhani Nevalan kanssa piirin puheenjohtaja Matti Lahtista unohtamatta. Yksi tärkeä yhteinen asiamme oli päättää raameista ”Suomi 100 juhla Yhdessä” järjestämiseksi. Jyväskylän seniorithan ovat ottaneet juhlan isännöinnin maanantaina 20.11.2017 klo 12 – 14.30 Hotelli Laajavuoressa. Sen verran on jo valmista, että juhlapuhujaksi on saatu Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Juhla on luonteeltaan ohjelmallinen lounas. Musiikista vastaavat Jyväskylän Salonkiorkesteri ja oma Kannelkuoromme. Juhlassa jaetaan myös neljälle yhdistyksemme ansioituneelle jäsenelle (Arja Helo, Ritva Moisio, Pirkko Räty ja Pertti Urrila) senioriliiton kultainen ansiomerkki. Ilmoittautuminen pitää tehdä torstaihin 9.11. mennessä maksamalla osallistumismaksu 25€. Toivon, että jäsenistömme innostuu omasta juhlastamme rakkaan isänmaamme merkkivuotena ja laittaa päivän kalenteriinsa välittömästi. Juhlan jälkeen on senioripiirin syyskokous.

Torstaikerho 7.9.17 käynnistää virallisesti senioritoimintamme syksyn. Tarjolla on naistoimikunnan täytekakkukahvit tavalliseen tapaan klo 13.00. Varsinaiset seremoniat alkavat jo klo 13.30 senioriliiton pronssisten ja hopeisten ansiomerkkien jakamisella. Pidetään nämä nimet jännityksen verhon takana, joten kannattaa tulla paikalle. Esitelmän teema ja asiantuntijan nimi löytyy syystoimintaesitteestä. Syyskausi tarjoaa mitä mielenkiintoisempia torstaiesitelmiä eri aiheista. Iso ilonaihe on omien jäsenten aktiivisuus esitelmöitsijöinä.

Syystoimintakauden kerhot ja retket löytyvät syystoimintaesitteestä, joka kannattaa laittaa vaikka jääkaapin oveen muistuttamaan seniorien toiminnasta. Kuten moni esitteestä huomaa, on muutama kerho jouduttu lopettamaan osallistujakadon vuoksi. Uusia kerhoja voidaan luonnollisesti perustaa milloin tahansa, kunhan löytyy innostunut vetäjä. Nyt kun omia liikuntakerhoja ei ole, toivon, että jäsenet löytävät kaupungin tai muiden yhdistysten tarjonnasta itselleen sopivan liikuntamuodon. Kari Puranen virittää ystäväkävelyitä, joka toiminta jatkaa hieman eri tavalla seniorikävelyjä Sepänkeskukselta ja Lutakosta. Mikään ei estä senioriporukan keskinäisiä kävelyrinkejä ilman sen kummempaa ohjausta. Käveleminen on helppo ja halpa liikuntamuoto ja ystäväkävely lisäksi mainio sosiaaliseen vuorovaikutukseenkin. Hallituksen kannattaisi kokeilla joskus kävelevää kokousta.

Eipä tässä tämän enempää kukkaniityn syystöiden välillä, kuin tapaamisiin ensimmäisessä torstaikerhossa!

Sirpa

 

Blogi 19.6.2017

Juhannusviikko on aluillaan. Tulin eilen Rovaniemeltä Kansallisen senioriliiton 26.liittokokouksesta. Yhdistyksemme edustajina lisäkseni olivat sihteeri ja varapuheenjohtaja Merja Kumpula sekä Juhani Nevala. Liittokokousmatka Lappiin oli melko rankka, sillä istuimmehan mennen tullen bussissa yli kahdeksan tuntia. Keski-Suomen senioripiiristä yhteisessä matkassa oli 16 aktiivia ja muutamat olivat hurauttaneet Lappiin omilla autoillaan. Liittokokoukselle Lapin senioripiiri oli luonut monipuoliset ja juhlavat puitteet Suomi 100 juhlavuoden kehyksessä. Lapin eksotiikkaa, keskiyön auringon ihailua ja monipuolista liikuntaakin kokousten ja juhlinnan lomassa oli luvattu ja sitä oli tarjolla, mutta kaikki mielikuvat eivät kuitenkaan toteutuneet. Matkailuhan on mielikuvien toteutumista ja pettymykset ovat jokaisessa itsessään.

Liittokokouksessa 18.6.2017 tehtiin henkilövalintoja alkavalle kolmivuotiskaudelle. Senioriliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Anneli Taina Tampereelta ja varapuheenjohtajiksi Aila Harjanne Turusta ja Risto Löppönen Juvalta. Valtuuston puheenjohtajana aloittaa Leena Jääskeläinen Rovaniemeltä. Lisäksi valittiin 32 valtuutettua, joiden joukossa aloittaa myös allekirjoittanut yhdessä Jämsän Reijo Ekmanin kanssa. Keski-Suomen edustajat valtuutettuina siis vaihtuivat. Kun tarkastelin liittokokousaineistoa, totesin, että Jyväskylän kansalliset seniorit ry on todella iso yhdistys senioriyhdistysten joukossa. Olemme viidenneksi suurin yhdistys koko Suomessa ja tätä täkyä pitää ruveta käyttämään markkinoinnissa ja muissakin tilanteissa, joissa yhdistyksen suhteellisella koolla on merkitystä. Keski-Suomen senioripiiri on keskisuuri, mutta sillä on todella tekemistä pärjätäkseen piirien keskinäisissä kilpailuissa ja vaikuttamispaikkojen jaossa. Vain liittoutumalla ja erilaisilla yhteistyösopimuksilla voidaan saada näkyviä vaikuttamispaikkoja. Nytkin Keski-Suomi hävisi liiton hallituksen varapuheenjohtajavaalissa, vaikka tein parhaani kannatuspuheenvuorossani.

Toinen asia ennen keskikesän lomatauolle laskeutumista on yhdistyksemme syystoiminta 2017 ja ohjelman julkaiseminen. Hallitus on saanut valmiiksi tulevan syystoimintakauden perusohjelman ja se on jo tutustuttavissa ja tulostettavissakin näillä verkkosivuilla. Painettu esite lähetetään jokaiselle jäsenelle kirjepostissa elokuun loppupuolella kotiin. Viimekesäinen harjoittelijamme Niina Nousiainen on työstänyt esitteen formaatin ja lahjoittanut meille omista valokuvistaan perisuomalaisen Vaaruvuoren jylhän maiseman. Esitteen kansilehdellä komeilee Suomi Finland 100 logo, jonka käyttöluvan olemme saaneet valtioneuvoston kanslialta syksyn ”Suomi 100 juhla Yhdessä” varten. Tästä omasta seniorijuhlastamme 20.11.17 Hotelli Laajavuoressa haluankin kertoa, että tämä päivä kannattaa jo nyt laittaa kalenteriin ja varata maanantai senioritoimintapäiväksi. Silloin ei tarvitse laittaa ruokaa eikä heti aamusta rynnätä ruokakauppaan, vaan lähteä lounastamaan Laajavuoreen. Siellä tulee olemaan hyvää ohjelmaa ja luonnollisesti hyvää lounasseuraa. Tämä tulee olemaan yhdistyksemme panos rakkaan isänmaamme virallisissa juhlakuvioissa.

Toivotan kaikille jäsenille luontorakasta Juhannusta ja rentouttavaa kesää!

Sirpa

 

Blogi 22.5.2017

Kevään lämpö on antanut odottaa itseään, mutta tänään se helli meitä jyväskyläläisiäkin. Kun talvella pakkasten paukkuessa suunnittelemme kevään toimintoja, emme aina muista, että kaunis, lämpöinen päivä voikin houkutella tilaisuuden osanottajiksi toivotut mökkipuuhiin, golfaamaan, ongelle tai vaikkapa kesäkahvilan terassille. Tämmöinen vaara oli tänään ilmeinen, mutta 34 uskollista senioria eri puolilta maakuntaamme istui uskollisesti Jäsenhankinnan vauhdittamisseminaarissa Kristillisellä Opistolla. Kolmen kato ilmoittautuneista oli todella pieni eikä sekoittanut kouluttajan pasmoja. Toivottavasti kaikki senioriyhdistykset saivat muutamia uusia vinkkejä oman jäsenhankintansa vauhdittamiseksi ja yhdistyksen uusiutumiseksi. Sen totesimme, että työtä jäsenhankinta vaatii. Syksyn koittaessa meidänkin yhdistyksestä lähdetään liikkeelle avoimin mielin kertomaan laadukkaasta toiminnastamme ja houkuttelemaan uusia jäseniä.

Hallitus kokoontui perjantaina, jolloin se löi lukkoon syystoimintakauden 2017 ohjelman. Torstaikerhot alkavat 7.9. pronssisten ansiomerkkien jaolla ja täytekakkukahveilla. Esitelmä on myös ajankohtainen ”Yksinäisyys – mahdollisuus ja haaste”. Ritva ja Erkki ovat tehneet todella ansiokasta työtä ohjelmoidessaan koko syyskauden laadukkailla ja monipuolisilla esitelmillä. Ainakin kahdeksan seniorijäsentämme nousee Sepänkeskuksen lavalle antamaan omasta osaamisestaan meidän kaikkien hyväksi.

Tutut kerhot käynnistyvät syyskuussa omaan tahtiinsa. Jumppakerho loppuu ja samoin seniorikävely. On sääli, että liikuntakerhot eivät nyt saa jäsenistöä liikkeelle, mutta sitä tarjotaan, mitä jäsenistö haluaa. Vain yksi uusi kerho on käynnistymässä ja se on Muistojen kirjoittaminen. Kirjoittajaryhmä saa ammattiohjaajan ja se on luonnollisesti maksullinen. Piensijoittajatapaamisista on puhuttu, mutta se vaatii vielä aikaa kypsyäkseen tositoimeksi. Ei kaiken uuden tarvitse alkaa syksyllä. Tammikuussakin voi aloittaa.

Syksyllä on tarjolla tosi monta tärkeää kertatapahtumaa, jotka kannattaa laittaa kalenteriin heti, kun syystoimintakauden ohjelma ilmestyy verkossa (www.jyvaskyla.senioriyhdistys.fi) ja putoaa sitten kirjekuoressa postilaatikkoonne. Tietokoneella asioinnin ohjausta tullaan järjestämään niille, jotka ovat sitä tähän saakka arastelleet ts. ihan alkeita ja kädestä pitäen opastusta niille, jotka eivät vain ole rohjenneet. Koko ajan uutisoidaan sähköisestä postilaatikosta ja se tulee jokaiselle. Lisäksi tarjotaan Digikuvakurssi kuviensa kanssa tuskaileville. Tämä kurssi tulee olemaan maksullinen.

Maanantai 20.11.2017 kannattaa jo nyt varata senioritoimintaan, sillä silloin juhlitaan maakunnan seniorien kanssa satavuotiasta Suomea Laajavuoressa. Ohjelma tulee olemaan korkeatasoinen. Olisi komeaa, jos Jyväskylän yhdistys saisi liikkeelle ainakin satapäisen jäsenistön: yksi jäsen jokaista itsenäisen Suomen vuotta kohden.

Paljon muutakin on syksyllä tarjolla, muttei nyt kannata kaikkea paljastaa.

Retket ja matkat ovat edelleen Sylvan turvallisissa käsissä ja ilmestyvät verkkoon sitä mukaa, kun vastuulliselta matkanjärjestäjältä saadaan ohjelmat. Houkutelkaa syksyn retkille tuttavianne ja kehukaa, miten edullista onkin liittyä senioreihin, niin ei tarvitse maksaa ekstraa matkoista. Kolmella tai neljällä matkalla maksaa jo jäsenmaksun.

Reilun viikon päästä koittaa sitten kalenterikesä, suomalaisen toivotuin vuodenaika, mutta sehän kestää vain kolme kuukautta. Myös kesälläkin voimme tavata senioritoiminnan merkeissä, vaikkei sellaista kesätarjontaa tälle kesälle tulekaan, mitä oli viime vuonna. Torstaina 8. kesäkuuta klo 18.00 kannattaa mennä Lounaispuistoon. Siellä laulavat kaupungin seniorikuorot ja niiden joukossa oma Kannelkuoromme. Minäkin aion tulla mökiltä keskustaan ja nauttia Kannelkuoron laulannasta. Otan mukaani jäseneksi liittymislomakkeita.

Lukupiiri päättä talvikautensa 1.6. maalaismaisemissa ja puhuu Joel Haahtelan kirjasta ”Mistä maailmat alkavat”. Odotan punaisen torpan pihamaalla, toivottavasti 10-pennin raparperipiirakkaa tarjoamalla.

Kiitän kevätlounaalla saamistani kukkasista! Nautin hetkistä kanssanne! Oikein rentouttavaa kesää!

 

Blogi 10.4.2017

Ulkona on huhtikuun harmaus. Jyväsjärven jää on tumma, joten sinne ei ole enää asiaa. Tänään olin Jyväskylän suurimpien eläkeläisyhdistysten puheenjohtajaverkoston palaverissa. Kävimme palautekeskustelun helmikuisen ”Kevyesti eläkkeelle”-seniorikahvilan kokemuksista ts. siitä, miten eläkkeelle juuri siirtyneet ja lähiaikoina siirtyvät innostuivat yhteisestä kutsustamme tulla kuulemaan eläkeläisyhdistysten toiminnasta. Palaute oli ollut kaikille positiivinen ja niinpä sovimme, että kehittelemme eläkkeelle jäämisen nivelvaiheen konseptiamme ja teemme tästä toiminnasta yhteisen perinteen. Helmikuussa 2018 järjestämme seuraavan valmennuksen.

Sitä ennen aamupäivällä palaveerasin Humakin harjoittelijoiden Niinan ja Marjutin kanssa Dynamon kirjastossa. Suunnittelimme heidän ohjauksen harjoittelujaksoaan huhti-tukokuulle. Harjoittelijoista on suuri apu senioritoiminnallemme ja samalla saamme tehdä tunnetuksi eläkeläisyhdistyksen toimintaa kansalaistoiminta-ammattilaisiksi opiskeleville. Niina ja Marjut olivat jo tositoimissa Digimaanantainamme viime viikolla kirjastolla. Harjoittelijoiden palaute oli positiivinen eli teidän kanssanne oli ollut mukavaa. Tulette kohtaamaan harjoittelijat mm. torstaikerhossa 20.4.17, jolloin saatte vastata ensi syksyn kerhoja ja toimintaa koskevaan pieneen kyselyyn. On tärkeää, että toimintaideat tulevat juuri teiltä, hyvät seniorit. Yksi uusi idea on minunkin päässäni muhimassa ja sitä harjoittelijat testaavat kyselyssä: löytyisikö kiinnostusta ”piensijoittajaklubille”? Tänäänkin Hesarin pääkirjoitus käsitteli ikääntyvän väestön rahankäyttöasiaa. Jos me seniorit emme pidä osaamistamme raha-asioissa ajan tasalla, jos emme uskalla kilpailuttaa sijoitusfirmoja jne., meidän on tosi helppo tulla huijatuksi.

Kuten taas huomaatte, tämä puheenjohtajan työ on todella monipuolista ja mielenkiintoista. Olen perusluonteeltani kehittäjä ja uuden innovoija. Sosiaaliset innovaatiot ovat olleet tutkimus- ja kehitystyössäni sydämen asioita ja niiden tuottamiseen olen saanut innostaa nuoria. En olisi uskonut, että myös eläkeläisyhdistyksessä uuden kehittäminen on mahdollista, kun ne nuorempana näyttivät perin vanhanaikaisilta ja paikoilleen jämähtäneiltä.

Henkilökohtainen kevääni on matkavoittoinen ennen puutarhatöihin tarttumista. Piipahdin kahden ystävättäreni kanssa Ranskan Provancessa kesken vaalitouhujen. Ensi lauantaina lähden mieheni kanssa Mallorcalle ja ennen mökkielämään seestymistä on vielä yhdistyksemme Vilnan matka, jonne on myös mukava lähteä, sillä senioreista olen saanut monta hyvää ystävää. Ystävien merkitystä ei voi koskaan väheksyä. Toivon, että meillä jokaisella seniorilla on tuttujen lisäksi ystäviä joukossamme. Torstaikerho ja mikä tahansa kerho voi toimia myös ”ystävähautomona”.

Senioriyhdistyksemme on puolueisiin sitoutumaton ja ovemme ovat avoimet monenlaisille ihmisille ja ajattelijoille. Kaikki vaalit käydään puolueittain niin kuin nytkin kuntavaalit. Olen puheenjohtajakaudellani halunnut olla avarasydäminen ja ihmislähtöinen. Olen toivonut, että jokaisella jäsenellämme on joukossamme hyvä olla. Pitkällisten taivuttelujen tuloksena suostuin kuntavaaliehdokkaaksi itseäni ja ajattelumaailmaani lähellä olevaan puolueeseen. Halusin toimia niin, ettei kenenkään tarvitsisi kokea itseään vaivautuneeksi tuon ehdokkuuteni vuoksi. Halusin hoitaa vain puheenjohtajan tehtävän enkä sotkea vaaliasiaa senioritoimintaan. Siksi olimme hallituksessa päättäneet järjestää kuntavaalipaneelin, jossa jokaisella jäsenehdokkaallamme olisi tasavertainen tilaisuus tulla kuulluksi ja nähdyksi ja ettei torstaikerhoa käytetä vaalityöhön. Nyt vaalien mentyä olen hieman harmistunut siitä, etten työuraani muualla tehneenä rohjennut riittävän vahvasti tuoda esille sitä kunnallisoikeudellista, -taloudellista ja –hallinnollista osaamistani, jota tämän päivän luottamustehtävien hoidossa mielestäni tarvitaan. Tulevalla valtuustokaudella tarvitaan myös muutosjohtamisen taitoa, joka ei ole pelkästään viranhaltijoiden asia. Kuitenkin olen kiitollinen siitä uuden oppimisen kokemuksesta, jonka sukellus vaalityöhön antoi. Rohkaisen jokaista välillä hyppäämään tuntemattomaan, sillä se on parempi vaihtoehto kuin ikivanhoissa urissa pysytteleminen. Olen kiitollinen monien ihmisten kannustuksesta ja tuesta.

Hiljaisen viikon tervehdyksin, Sirpa

 

Blogi 18.3.2017

Eilen oli tämänvuotisen hallituksemme toinen kokous. Yritämme olla rationaalisia ja pitää hallituksen kokouksia vain päätösten tekemistä varten. Suunnittelua ja yhdistystoiminnan kehittämistä voidaan tehdä parityönä kokousten välillä. Tietysti koko hallituksen yhdessä ajatteleminen on merkityksellistä, kuten eilen jäsenhankinnan osalta. Kaikkihan ovat lukeneet Patinasta, että Senioriliitto on julistanut tälle vuodelle jäsenhankintakilpailun. Hallitus pohti uusia toimenpiteitä, joilla voisimme vauhdittaa jäsenhankintaamme. Vuoden alusta yhdistykseemme on jo liittynyt 20 uutta jäsentä, joka on hieno juttu. Helmikuussa oli suurimpien eläkeläisyhdistysten yhteinen ”Kevyesti eläkkeelle”-seniorikahvila juuri eläkkeelle jääneille tai eläkeratkaisukynnyksellä oleville. Tilaisuudessa oli n. 60 henkilöä ja se oli hieno uusi avaus, jonka eteen tehtiin yhteistyötä myös suurimpien työnantajien kanssa. Työnantajien ja eläkeläisyhdistysten yhteinen asia on valmentaa pitkän työuran tehneitä ihmisiä kolmanteen elämään, jossa uusilla sosiaalisilla yhteisöillä on hyvinvointia edistävä merkitys. Me olemme tärkeä vuorovaikutusyhteisö.

Tuumaat, että mitä uutta hallitus aikoo tehdä jäsenhankinnan eteen? Levitämme tietoa yhdistyksemme toiminnasta entistä näkyvämmin. Menemme perjantaina 24.3. 17 Jyväskeskuksen Hyvinvointikioskille kertomaan toiminnastamme ja jakamaan materiaaliamme. Seuraava näyttävämpi ulostulo on Valtakunnalliset hyvinvointimessut Jyväskylän messukeskuksessa lauantaina 27.5.17. Lisäksi päätimme, että kokeilemme toimintamme esittelyä jossakin kauppakeskuksessa sekä otamme jäsenhankintakohteeksemme senioritalot. Senioriliitto on tuottanut erittäin laadukkaan jäsenhankintaesitteen, jota käytämme Patinan ja oman toimintamme esittelyn ohella. Miltä kuulostaa? Luonnollisesti jatkamme kaikki yhdessä henkilökohtaista jäseneksi houkuttelua. Naistoimikunnan kaapista saa torstaikerhossa uutta senioriliiton esitettä henkilökohtaisen jäsenhankinnan työkaluksi. Syksylle suunnitelluista jutuista en kerro vielä mitään.

Hallitus teki myös 9.3.17 pidetyn kevätkokouksemme toimenpanopäätökset. Varmistettiin Keski-Suomen senioripiirin kevätkokoukseen lähtijät ja ilmoittautumiset sekä Kansallisen senioriliiton liittokokouksen viralliset osallistujat, jotka ovat Merja Kumpula, Juhani Nevala ja minä puheenjohtaja. Rovaniemellehän on mahdollista lähteä muidenkin kuin virallisten edustajien. Ilmoittautumisohjeet löytyvät verkkosivuiltamme. Yhteiskuljetus Keski-Suomesta on todella edullinen eli 20€:lla pääsee edestakaisin Jyväskylästä Rovaniemelle ja majoitus juhlineen perillä maksaa 341€/henkilö. Toivon, että innostuisit lähtemään!

Hallitus päätti hakea senioriliitolta kultaisen ansiomerkin kolmelle ansioituneelle jäsenelle ja senioripiiriltä hopeisen ansiomerkin neljälle. Yhdistyksen omassa päätösvallassa on myöntää pronssiset ansiomerkit, jotka luovutetaan syystoimintakauden ensimmäisessä torstaikerhossa 7.9.17 ihan kakkukahvien kera. Merkin saivat Merja Kumpula, Marja Luhtanen, Veli Mattila, Ritva Nirkkonen, Marjatta Puolakka, Kari Puranen, Marja-Terttu Väisänen ja Taisto Välimaa. Onnea kaikille!

Digimaanantain 3.4.17 ohjelma (klo 11.30 – 14.00, Kansalaisopiston iso luentosali, Vapaudenkatu 39-41) on verkossa ja se on lähetetty kaikille sähköpostin omaaville jäsenille. Ne, joilla ei ole sähköpostia, jäävät nyt suullisen tiedonlevityksen varaan, sillä emme pystyneet tekemään kirjepostitusta yhden asian täsmätiedoista. Digimaanantaihan on kevättoimintaesitteessä ja siten kaikkien jäsenten tiedossa jo tammikuusta lähtien. Toivonkin, että tieto tämän tärkeän koulutuspäivän sisällöstä leviäisi jäseneltä jäsenelle ja erityisesti niille, jotka tarvitsisivat sysäystä aloittaa matkan digitaaliseen asiointiin. Erityisesti toivoisin, että sähköpostityöpajaan ilmoittautuisi mahdollisimman monta jäsentä . Kannattaa lukea Helsingin Sanomien pääkirjoitus ”Digipalveluissa on pidettävä kaikki kansalaiset mukana” 18.3.2017. Ilmoittautukaa to 30.3.17 mennessä verkkosivujen ilmoittautumislomakkeelle tai tekstiviestillä Juhani Nevalalle 040 532 4824. Toivon, että lähdette rohkeasti mukaan! Jokainen oppii, jos haluaa. Ensin on kuitenkin hankittava oma tietokone, tabletti tai älypuhelin, jonka kanssa tullaan oppimaan. Jos Digimaanantain ohjelmasta ei löydy juuri sitä oppimisen aluetta, jota olit toivonut, Juhani Nevala on luvannut tutoroida Sinua henkilökohtaisesti.

Vielä lopuksi kerron, että hallitus päätti jo ensi kesän retkistä, joista tiedot ilmaantuvat piakkoin verkkosivuille ja esitteet pikkuhiljaa myös torstaikerhojakoon. Syksyn torstaikerhojen ohjelmointikin on jo hyvässä vauhdissa. Nyt on korkea aika antaa vinkkejä ja ehdotuksia esitelmöitsijöistä Ritva Nirkkoselle tai Erkki Pastiselle. Syksyn ohjelma lyödään lukkoon 19.5.17 hallituksen kokouksessa.

Oikein aurinkoista kevättä!

 

 

Blogi 21.2.2017

Helmikuinen aurinko paistaa. Pitäisi olla mieluummin ulkona kuin koneen ääressä kirjoittamassa, mutta kun lupasin viime torstaina, että tällä viikolla kirjoitan, niin nyt se tapahtuu.

Tässä kuussa ei ole hallituksen kokousta, vaan maaliskuun 9.3. kevätkokousasiat käsiteltiin jo tammikuussa ja nyt toteutetaan aikaisempia päätöksiä. Viime perjantaina oli ”Seniorit vertaisauttajina” –keskustelu Vanhassa Pappilassa. Puhuimme välittämisestä, vertaisauttamisesta ja sen eroamisesta organisoidusta vapaaehtoistyöstä, jota tekee mm. SPR ja Vapari. Päädyimme siihen, että syyskausi torstaikerhossa aloitetaan teemalla ”Yksinäisyys mahdollisuus ja haaste”. Keskustelu Pappilassa näytti vihreää valoa Lahden seniorien tavalle tarjota keskinäistä ystäväpalvelua esim. pienissä kodin huolloissa, leskeksi jääneen tukena, ulkoilutuksessa, torstaikerhoon hakijana, sairaala-ajan ystävänä jne. Tärkein yhteinen ymmärrys syntyi siitä, ettemme ryhdy kilpailemaan vapaaehtoistyön tekemisessä, vaan ideamme perustuu keskinäiseen välittämiseen.

Toinen uusi toimintomme oli eilen kansalaistoimintakeskus Matarassa. Kaupungin viisi suurehkoa eläkeläisyhdistystä yhdessä Vaparin kanssa toteutti ensimmäisen eläkeläisyyteen valmentavan illan. Tilaisuus oli järjestäjien mielestä menestys, sillä Mataraan saapui kuutisenkymmentä asiasta kiinnostunutta. Ennakkoilmoittautumisen perusteella odotimme vain puolta tuosta määrästä ja tämä tietysti asetti toteutukselle uudet haasteet. Tilaisuus osoitti, että eläkkeelle jäänti on iso elämän muutos ja että kaikenlaiseen valmennukseen tottuneet nykyihmiset kaipaavat myös tähän asiaan sparrausta. Hienoa! Katsotaan, kuinka moni löysi yhden illan perusteella uuden yhteisön kolmannen elämänsä sisältöä täyttämään.

Digimaanantain 3.4. suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Harjoittelijamme Niina ja Marjut ovat tästä vastuussa Juhani Nevalan ja allekirjoittaneen kanssa. Digimaanantai toteutetaan Jyväskylän kansalaisopiston luentosalissa, Vapaudenkatu 39-41 eli pääkirjastorakennuksessa klo 11.30 – 14.00. Digiosaamisen tarpeita kartoitetaan parissa torstaikerhossa ja sähköisesti niiltä, joilla on jo sähköpostiosoite. Yhteistyökumppaneitakin on, kiitos Juhanin. Ne, joilla ei ole sähköpostiosoitetta, voivat vaikka tulla opettelemaan sen käyttöönottamisen. Siitä se digiloikka alkaa! Laittakaa aika kalenteriinne!

Senioriliiton liittokokous on Rovaniemellä 16. – 18.6. Senioripiiri järjestää sinne yhteiskuljetuksen, hintaan 20€. Bussiin mahtuu muitakin kuin kolme virallista edustajaamme, joten ottakaapa viimeinen Patina käteenne, tutustukaa ohjelmaan ja tehkää päätös lähteä Rovaniemelle, siis ne, jotka eivät ole menossa Ilmajoelle. Kevätkokous valitsee viralliset liittokokousedustajat 9.3., joten sekin on mahdollisuus lähteä vaikuttamaan. Tyrkyllä lähtijöiksi on jo puheenjohtaja ja sihteeri, mutta yhtä kaivataan joukkoon. Yhdistys maksaa viralliset edustajat, mutta tarkkailijat maksavat itse kokouspaketin ja tuon 20€ edestakaisesta matkasta. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyden allekirjoittaneeseen. Asiasta tulee tarkempaa tietoa myös verkkosivuillemme.

Kaduilla ja parkkipaikoilla on ollut tosi liukasta. Itsekin ”hiihtelin” Lutakon aukion läpi ja mielessäni moitin kulkuväylien hoitamattomuutta. Toivottavasti kävelykeli paranee ja ensi maanantaina pääsemme seniorikävelylle Rantaraitilta. Viimeksi kävelimme sauvoinemme jäällä ja istahdimme Agoran ravintolaan opiskelijoiden joukkoon mansikkasmoothielle. Kun edelläni ollut opiskelijaneitonen sanoi kassalle, että pieni opiskelijakahvi, minä sanoin, että eläkeläissmoothie. Ei tullut alennusta! Ostin kuitenkin.

Aurinkoa, mielen lämpöä ja välittämisen tahtoa!

 

Blogi 21.1.2017

Tammikuun senioritoimintamme on käynnistynyt erinomaisesti. Pakkasetkaan eivät ole haitanneet liikkeelle lähtöä, mutta liukasta on ollut. Minäkin ostin Icebugit eli nastakengät. Niillä on hyvä kävellä mutta parasta niiden kanssa on potkutella Jyväsjärven luistinradalla. Toivoisin näkeväni siellä enemmän ikäisiäni potkureineen, sillä luisteleminen on jo meille vaarallinen laji. Helppohan minun on sanoa, että jäälle vain potkurilla, kun pääsen sinne potkureineni suoraan kotiovesta. Kodanpitäjänuorilla on potkureita vuokrattavana, joten potkuttelu onnistuu keneltä tahansa.

Perjantaina oli alkaneen vuoden ensimmäinen hallituksen kokous. Valmistelimme kevätkokouksessa 9.3.2017 käsiteltävät asiat: vuosikertomuksen sekä tilinpäätöksen ja taseen 2016. Joku voi ihmetellä, että miksi jo näin aikaisin. Siksi, että asiakirjojen käsittelyprosessi vaatii aikansa ennen kuin sääntöjen mukaiset toimenpiteet on tehty ja jäsenistö pääsee sanomaan lopullisen sanansa. Toimintatilastot Senioriliitolle ja –piirille pitää toimittaa jo 27.1.17 mennessä, joten exelit pitää löytää heti vuoden vaihduttua. Toimintatilastojen mukaan viime vuotemme näyttää tosi hyvältä. Olemme petranneet toimeliaisuudessa lähes kaikilla osa-alueillamme. Siitä pitää kiittää kaikkia vastuutehtävissä olleita ja toimintaa kehittäneitä ja tietysti kaikkia jäseniä, jotka ovat osallistuneet yhdistyksemme toimintaan. Kiitos!

Hallitus pohti ja linjasi Digimaanantain 3.4.17 sisältöä, sillä Kevättoiminta 2017 esitteessähän kerrotaan, että se järjestetään erillisen ohjelman mukaan. Päivästä tulee työpajatyyppinen. Näyttää siltä, että saamme nuorta projektityövoimaa tapahtuman toteuttamiseen. Yritämme myös kysellä, millaisia digitaitoja jäsenistön mielestä siellä pitäisi oppia ja millaisia neuvoja saada. Tärkeintä on motivaation löytyminen. Ongelmana vain on, ettemme pysty tekemään kaikille suunnattua kyselyä. Yritämme kartoittaa tilannetta parhaalla mahdollisella tavalla. Haluamme kohdata juuri sellaiset jäsenemme, joilla on kaikkein eniten tarvetta löytää ratkaisuja sähköisten palvelujen käytön oppimiseen. Lähdemme siitä, että jokainen oppii, jos tahtoo. Kysymys on myös ikääntyneen itsemääräämisoikeuden säilyttämisestä. Jos sähköisten palveluiden käyttö ei ole omissa käsissä, on monen asian hoitaminen luovutettava vieraalle ihmiselle. Uskomme, että sähköisten palveluiden käyttöosaamisesta syntyy iloa ja helpotusta tavalliseen arkeen. Facebookissakin voi seurustella ikäystävien kanssa ja vaihtaa kuulumisia vaikka mihin kolkkaan maapalloa tahansa. Digimaanantain tiimoilta voi jo nyt ottaa yhteyttä Juhani Nevalaan (p. 040 5324 824) tai Sirpa Teräväiseen (p. 045 6315 108). Voi siis kertoa oppimistarpeitaan, vinkata neuvonta- ja ohjausavusta, yhteistyökumppaneista ja tietysti jo ilmoittautua. Listalla on jo kaksi oppimishaluista.

Toinen tämän kevään kertatapahtuma on ”Seniorit vertaisauttajina” – keskustelutilaisuus perjantaina 17.2.2017 klo 9.30 – 12.00 Vanhassa Pappilassa (Vapaudenkatu 26). Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautumisaika ja –ohje on verkkosivuillamme ”OSALLISTU, OPI JA KOKEILE UUTTA” –sivulla. Käykää tsekkaamassa! Keskustelutilaisuudessa toivotaan syntyvän vuoropuhelua niiden yhdistyksemme jäsenten kesken, joilla olisi tarvetta saada pientä apua omien voimien heikennettyä voidakseen osallistua johonkin toimintaan, jatkaa ystävyyttä torstaikerhon jäätyä pois omasta viikko-ohjelmasta, ulkoilutusta jne. ja niiden yhdistyksen jäsenten kesken, jotka haluaisivat olla mukana vapaaehtoistyössä tai vertaisauttamisessa. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistökin nosti auttamisen uudenvuodenpuheensa yhdeksi tärkeäksi asiaksi. Meillä jokaisella on taitoja ja osaamista auttaa. Meidän jokaisen asiana olisi olla ennaltaehkäisemässä yksinäisyyttä. Haluamme senioriyhdistyksenä olla välittävä yhteisö jokaiselle jäsenellemme. Tulkaa juttelemaan!

Senioriliiton julistamaa jäsenhankintakampanjaa pohdin seuraavassa blogissani enemmän. Hallitus keskusteli perjantaina uusien jäsenten hankinnasta ja sen tärkeydestä mutta jätti kampanjaohjelman valmistelun puheenjohtajan ja Pentti Vepsäläisen harteille. Eläkeläisyhdistyksen pitäisi saada joka vuosi n. 10 % uusia jäseniä, jotta sen virkeys ja jäsenmäärä säilyisi entisellään. Meidän yhdistykseen liittyy uusia jäseniä juuri tuon maagisen prosenttiluvun verran, jolla jäsenmäärämme pysyy melko vakiona. Jos asettaisimme tavoitteeksemme jäsenmäärän merkittävän lisäyksen, meidän pitäisi todella tehostaa jäsenhankintaamme. Jäsenmäärän vakiona pysyminen tarkoittaa myös sitä, että nykyiset jäsenet maksavat uskollisesti jäsenmaksunsa, sillä jäseniä ovat vain jäsenmaksunsa maksavat ja tietysti kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet. Perjantain hallitus hyväksyi yhdeksän uutta jäsentä ja totesi kolmen jäsenen kuolleen. Nettolisäys oli kuusi jäsentä.

Tulevalla viikolla on tosi paljon tapahtumia, kuten verkkosivujemme ”Tapahtumien” toimintakalenterista voitte todeta: voitte lähteä maanantaina seniorikävelylle, mennä tiistaina historiakerhoon, torstaina lukupiiriin tai perjantaina viinikerhoon viikoittaisten kerhojen lisäksi. Mikään kerho ei ole ”täynnä”, jottei sinne mahtuu uusia mukaan. Kannattaa mennä kurkistamaan myös tiistaiaamun jumppakerhoon, sinnekin mahtuu!

Yhdestäkin viikoittaisesta kohtaamisesta voi saada mielihyvää. Minulla on tulevalla viikolla neljä seniorikohtaamista, joita jokaista odotan innolla.

 

Blogi 19.12.2016

 

Jouluviikko on alkanut sumuisena ja vetisenä. Toivottavasti kaikki lumet eivät sula, sillä valkoista joulua me kaikki toivomme. Minun jouluaikani alkoi pitkäaikaisen unelman täyttymyksellä. Tein viime lauantaina päivän retken ”Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas” –balettiin Helsinkiin 8-vuotiaan pojan tyttäreni kanssa. Kannattaa ottaa ohjelmaan ensi vuonna! Retkemme oli todellista laatuaikaa ja kulttuuritapojen opettelua.

Vuoden viimeinen hallituksen kokous oli perjantaina 16.12. Viimeistelimme kevättoimintakauden 2017 ohjelmaa Teille hyvät jäsenet. Torstaikerhot on ohjelmoitu koko kevääksi laadukkailla esitelmöitsijöillä ja vaihtelevilla teemoilla. Torstaitapaamisemme alkavat 12.1.2017. Kevään retket ja matkat näkyvät jo verkkosivuillamme ja alkuvuoden tarjonta mennyt tosi hyvin kaupaksi.

Hallitus päätti, että kevätkaudelle painatetaan samantyyppinen toimintaesite kuin syyskaudellamme oli. Se kolahtaa jokaisen jäsenen postiluukkuun tai laatikkoon alkuviikolla 2. Harjoittelijamme Niina on esitteen takana. Toivon, ettei kukaan heitä kirjekuorta roskiin, sillä jäsenpostimme tulee Nordea-pankin kirjekuoressa. Nordea on pitkäaikainen yhteistyökumppanimme ja järjestöpankkimme. Se haluaa auttaa meitä jäsenkirjeemme sponsorina. Kirjekuoressa on myös jäsenmaksulasku vuodelle 2017, joka tulee maksaa helmikuun loppuun mennessä. Jäsenrekisterinhoitaja toivoo, että käytätte jäsenmaksua maksaessanne laskussa olevaa viitenumeroa. Erityisen tärkeä se on silloin, jos lasku tulee toisen henkilön tililtä kuin jäsenen itsensä.

Jäsentilanteemme on hyvä. Olemme saaneet vuoden aikana yli 40 uutta jäsentä, mutta eläkeläisyhdistyksen jäsenvaihtuvuus on kuitenkin melkoista, koska keskuudestamme poistuu kymmeniä jäseniä vuosittain. Onneksi olemme nettolisäyksen puolella. Ensi vuosihan on senioriliitollamme jäsenhankintavuosi ts. liittomme kilpailuttaa meitä jäsenhankinnassa, kuten olette joulukuun Patinasta lukeneet. Pohdimme tammikuun hallituksessa keinoja ja menetelmiä, millä saisimme houkuteltua uusia jäseniä riveihimme. Yksi eläkeläisjärjestöjen yhteinen tilaisuus on jo sovittu. ”Kevyesti eläkkeelle” –seniorikahvilassa 20.2.2017 Kansalaistoimintakeskus Matarassa haluamme yhdessä kertoa eläkeläisyhdistysten merkityksestä ja toiminnasta. Jokaisen jäsenen kannattaa nyt olla ahkera ja houkutella eläkkeelle jääviä ja eläkkeellä jo olevia joukkoomme. Toimintamme on jäsenmaksun arvoista.

Joululounaalla palkitsimme Juhani Nevalan yhdistyksemme vuoden vapaaehtoisena. Hän on tehnyt arvokasta työtä ja auttanut tosi monta senioria ratkaisemaan moninaisia tietoteknisiä ongelmia. Kiitokset Juhanille arvokkaasta vapaaehtoistyöstä! Tulevana vuonna sähköinen asiointi ja verkko-osaaminen tulevat olemaan monella tavalla tapetilla. Olemmehan matkalla kohti jokaisen omaa sähköistä postilaatikkoa. Haluamme, että jokainen jäsen löytää itselleen tarpeelliset sähköiset kanavat ja oppii käyttämään itselleen sopivaa laitetta. Myös omia verkkosivujamme uudistamme ja pyrimme tuottamaan sinne mahdollisimman paljon ajankohtaista asiaa.

Perjantain hallituksessa kiitimme varapuheenjohtaja Antti Siréniä ja naistoimikunnan edustaja Kirsti Siréniä ansiokkaasta vastuunkantamisesta hallituksessa ja sen moninaisissa tehtävissä. Kirstin tilalle hallitukseen tulee Maija-Liisa Ylänen. Varapuheenjohtajana tulee toimimaan Merja Kumpula. Jokaisella hallituksen jäsenellä on monta tehtävää, mutta etsimme koko ajan nykyisten toimikunnissa työskentelevien ja kerhojen vetäjien lisäksi uusia aktiiveja erilaisiin tehtäviin kuten jäsenhankintaan, viestintään, tietotekniseen auttamiseen ja some-maailmaan luotsaamiseen sekä naistoimikuntaan. Vertaisauttamista pohditaan perjantaina 17.2.17 Vanhassa Pappilassa klo 9.30 – 12.00. Ne, joilla on paloa erilaiseen auttamistyöhön vapaaehtoisena, ovat sydämellisesti tervetulleita. Myös ne, jotka tarvitsisivat vapaaehtoista tuekseen, ovat lämpimästi tervetulleita. Olisi hyvä, että auttamistahtoiset ja auttamista tarvitsevat kohtaisivat. Auttamisyhteisöjä Jyväskylässä on tälläkin hetkellä rusaasti, mutta me etsimme paikkaamme tuossa renkaassa. Teemme yhteistyötä seurakunnan kanssa, sillä heillä on osaamista asiassa. Uskokaa tai älkää, niin tälläkin hetkellä meitä on nelisenkymmentä, jotka toimimme vastuunkantajina ja tuottamassa koko jäsenistöllemme laadukasta toimintaa. Osallistuminen tuottaa hyvää mieltä, mutta vastuun kantaminen tuottaa kaksinkertaisen hyvän mielen!

Kiitän Teitä hyvät seniorit kuluneesta toimintavuodesta,

toivotan Rauhaisaa Joulun aikaa ja Onnellista Uuta Vuotta 2017!

 

 

Blogi 19.11.2016

Sade ropisee ikkunaan, joka tarkoittaa, että ensilumen hurma on haihtunut. Sateella on hyvä aika istuutua kirjoittamaan. Tässä kuussa onkin senioritoiminnassamme tapahtunut paljon, josta pitää kirjoittaa ja tulossa on sellaista, joka vaatii pohtimista ja teille avautumista.

Syyskokous oli viime viikon torstaina. Siellä sain jatkopestin puheenjohtajaksi, josta haluan kiittää jäsenistöä. Hallituksen koko pieneni yhdellä, sillä nähtävästi olimme asettaneet liian suuret vaateet yhdelle uudelle jäsenelle, koska kukaan ei uskaltautunut kisaan. Viestintä ja tiedottaminen ovat jokaisen järjestön ydinasiaa ja siitä innostuneelle olisi ollut töitä myös meillä. Nyt pitää jatkaa vanhoilla eväillä tai ei. Jos joku kiinnostuu ja innostuu vaikka tämän blogin luettuaan senioriviestinnästä, ei muuta kuin mukaan. Järjestössämme voi olla hallituksen ulkopuolisia aktiiveja tämmöisissäkin pesteissä niin kuin on kerhojen ja ryhmien vetäjinä. Senioriliittohan yllyttää meidät jäsenhankintakilpaan ensi vuonna ja uudet jäsenet tulevat ensisijassa hyvän viestimme löytäneinä. Verkkosivut ja esitteet pitää olla kunnossa ja niiden sisällöntuotantoon tarvitaan tekijöitä. Mikä tahansa ruttumoniste ei enää kelpaa.

Syyskokous päätti ensi vuoden toiminnan linjoista ja taloudellisista raameista. Jäsenmaksu nousee kahdella eurolla eli on ensi vuonna tasan 20€. Ensi vuonna panostetaan jäsenpalveluihin ja jäsenistä huolehtimiseen ja houkutellaan aktiivisella ja laadukkaalla toiminnalla mukaan uusia jäseniä. Eläkkeelle jääminen on merkittävä nivelvaihe ihmisen elämässä ja silloin olisi hyvä löytää uusia sosiaalisen vuorovaikutuksen areenoita sekä uusia vaikuttamisen väyliä. Tässä asiassa olemme liikkeellä yhteistyössä kaupungin suurimpien eläkeläisjärjestöjen kanssa.

Hallitus kokoontui eilen ja päätti kevättoiminnan 2017 sisällöstä. Ritvalla ja Erkillä oli koko kevätkauden torstaikerho-ohjelma valmiina ja Sylvalla matkatoimikunnan kanssa työstetty kevään retki- ja matkaohjelma. Hienoa työtä! Ensimmäiset tapahtumat ovat jo verkkosivuilla ilmoittautumisia varten. Viime torstaina kiersivät myös paperiset ilmoittautumislistat, joten jäsenten kalenterit täytyvät vinhaa vauhtia toiminnoistamme. Kevättoiminnasta 2017 painatetaan samanlainen esite kuin syystoiminnasta oli. Kevättoimintaesite jäsenmaksulaskuineen ja jäsenkirjeineen jaetaan ensin 12.1.2017 lukien torstaikerhossa kuten aikaisemminkin, joten kannattaa tulla suurella joukolla tammikuun ensimmäiseen torstaikerhoon. Postissa lähetetään vain Sepänkeskuksesta noutamattomat jäsenkirjeet ja esitteet. Keskisuomalaisen kuukausi-ilmoituksia vähennetään, joten jokaisen kannattaa laittaa kevättoimintaesite jääkaapin oveen tai kalenterin väliin, josta voi viikoittain tarkistaa, mitä senioritoiminnassa kullakin viikolla on tarjolla.

Syyskokouksessa kävin läpi senioriliiton strategian kirkastamisen ja linjaukset tulevalle vuodelle. Yksi niistä eli kori 5 nimeltään ”Auttaminen”, joka ei tähän saakka ole sisältynyt järjestömme jäsenpalveluihin. Sitä on tapailtu jo edellisissä hallituksissa, mutta konkretiaan ei ole päästy eikä kunnollista keskusteluakaan asiasta ole käynnistetty. Tulevana keväänä myös me käynnistämme keskustelun ja etsimme paikkaamme jyväskyläläisen vapaaehtoistyön kentässä kumppanuusperiaatteella, sillä yksin ei kannata lähteä rynnimään.

Miesten kokkikurssi Marttalassa onnistui ja sille tulee jatkoa. Lukupiirissä ensi viikolla olemme kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kimpussa. Saa nähdä jaammeko lukukokemuksia kaikista kuudesta ehdokkaasta vai kasautuvatko valintamme. Saimmehan valita jokainen yhden ehdokaskirjan luettavaksemme. Valinnan perustelutkin voivat olla kiinnostavia. Minun valintani oli Viikilän ”Akvarellejä Engelin kaupungista”. Pidän, mutten ole vielä lopussa.

Maanantaina on Keski-Suomen senioripiirin syyskokous Laukassa. Meitä Jyväskylän senioreja on menossa kymmenkunta. Siellä on hieno juhlahetki, kun jäsenemme Toivo Aalto saa senioriliiton kultaisen ansiomerkin. Lisäksi pääsemme tutustumaan liittomme tuoreeseen toiminnanjohtaja Matti Niiraseen. Pitää miettiä hyviä kysymyksiä!

Hyvää viikonloppua!

 

Blogi 24.10.2016

Tänään on YKn päivä ja liput liehuvat saloissa. Tänään oli myös Keski-Suomen Senioripiirin koulutuspäivä, jossa yhdistyksemme oli edustettuna runsaslukuisana. Saimme yleissivistävää tietoa ikääntyvän ihmisen talouteen ja itsemääräämisoikeuden säilyttämiseen liittyvistä kysymyksistä sekä hyvän tietopaketin senioriliiton jäsenrekisteriohjelmasta ja verkkosivuista.

Senioriliiton jäsenrekisteriohjelma, jota myös oma yhdistyksemme käyttää, on melko monipuolinen ja helpottaa hallitusta yhteydenpidossa jäseniin. Siksi on erittäin tärkeää, että jäsenet muistaisivat ilmoittaa jäsenrekisterinhoitaja Merja Kumpulalle omissa jäsentiedoissa tapahtuvat muutokset, kuten osoitteen muutos, puhelinnumeron muutos, sähköpostiosoite jne. Olen itsekin huomannut, että monella pitkäaikaisella jäsenellä on rekisterissä edelleen lankaliittymän puhelinnumero, jonka on ilmoittanut jäseneksi liittyessään. Toinen asia on, että kaikki jäsenet eivät ole antaneet yhdistykselle sähköpostiosoitettaan, jonka käytöstä yhdistys hyötyisi jopa taloudellisesti. Pienemmät yhdistykset ovat jo siirtyneet sähköiseen tiedottamiseen ts. kaikki yhdistyksen tiedotteet, jäsenkirjeet ja kutsut lähetetään vain sähköpostilla. Yhden maapostikirjeen hinta painotuotteineen maksaa ainakin 3€/jäsen. Sähköpostin välityksellä lähetetty informaatio ei aiheuta yhdistykselle lainkaan kustannuksia. Kääntykää ihmeessä Merjan puoleen joko torstaikerhossa antamalla hänelle kirjallisesti muutokset tietoihinne tai lähettämällä sähköpostia (jykanse@gmail.com) tai soittamalla 040 5444 997.

Kuten jo edellisessä blogissani kerroin syyskokous lähestyy. Se on torstaina 10.11.16 klo 14.00. Syyskokouksessa hyväksytään yhdistykselle seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, valitaan puheenjohtaja ja hallitus seuraavaksi vuodeksi sekä jäsenet senioripiirin hallitukseen. Hallitukseen olisi pari paikkaa avoinna, sillä kahdelle nykyiselle jäsenelle tulee sääntöjen määräämä yhtäjaksoinen aika täyteen. Naistoimikunnan edustaja löytynee naistoimikunnan keskuudesta mutta toinen pitäisi löytyä halukkaista vastuunkantajaehdokkaista. Jokaisella hallituksen jäsenellä on jokin tehtävä ja tätä toista kaavailtaisiin tiedotus- ja jäsenhankintatehtäviin. Löytyisikö jäsenistöstämme viestinnästä ja jäsenkampanjoinnista innostunutta? Olemme olleet tosi onnekkaita, sillä joukkoomme on tänä vuonna liittynyt 40 uutta jäsentä, mutta vuotuinen jäsenpoistuma eläkeläisyhdistyksessä on lähes samaa luokkaa. Hallitustyöskentelystä innostuneet, ottakaapa yhteys!

Liikunta on ikääntyvän arjessa tärkeä asia. Yhdistys on tarjonnut jumppaa, golfia ja ulkoilua kerhomuotoisesti. Nyt näyttää siltä, että maanantain kävelyjoukko on hupenemassa ja tarvittaisiin uusia ideoita joko ryhmäliikunnan elvyttämiseksi tai jonkin uuden liikunnallisen toimintamuodon kehittämiseksi. Perjantain hallituksessa Sylva esitti yhtenä mahdollisuutena teemaliikkumisia vaikka joka toinen viikko, mutta siihenkin tarvittaisiin innostunut vetäjäduo tai -trio, ettei toiminta kävisi kenellekään liian raskaaksi. Liikunnasta innostuneet lyöttäytykääpä yhteen ja ottakaa koppi asiasta. Maanantaiaamujen sauvakävelyt Rantaraitilla käynnistävät ihmeen mukavasti viikon, joka tarkoittaa, että olen sosiaalisten kävelyjen kannalla ja lähden mielelläni kimppaan.

Naistoimikunta on yhdistyksen sydän ja hyvän olon tuottaja. Kunniajäsenrouvien parhaat muistot aktiivitoiminnan ajoilta liittyivät juuri naistoimikunnassa toimimiseen. Torstait ilman naistoimikunnan loihtimia kahveja eivät olisi mitään. Entä Pääsiäismyyjäiset ja arpajaiset? Kaikki tämä hyvä syntyy iloisessa joukossa. Tähän joukkoon tarvittaisiin nyt uusia ihmisiä. Asiasta kiinnostuneet menkääpä torstaina juttelemaan Maija-Liisa Yläsen kanssa ja tarjotkaa itseänne kahvitustehtäviin!

Jäsenlehtemme Patina 5/2016 on kolahtanut postiluukuista. Toivottavasti kaikki ovat huomanneet, että harjoittelijamme Niinan juttu syystoimintakautemme aloittamisesta ja hopeisten ansiomerkkien jakamisesta mahtui lehteen. Tämän vuoden Patinoissa on ollut jo kaksi juttuamme, joka on mainio asia. On tärkeää, että yhdistyksemme toiminta näkyy. Toinen tärkeä asia on, että yhdistyksemme verkkosivut ovat ajantasaiset ja kertovat sivuilla vieraileville aktiivisesta yhdistyksestä.

 

Blogi 6.10.2016

Tänään torstaikerhossa vieraanamme oli tanssitaiteilija Teija Häyrynen puhumassa liikunnan ilosta ikääntyville. Hän vei meidät tangon tahdissa päivittäin tarvitsemamme liikunnan kymmenminuuttisen lumoihin. Voi mitkä kädet ja mikä tanssin riemu hänestä tarttuikaan meihin! Kiitos, että torstaikerhot ovat vetäneet väkeä!

Maanantain seniorimessuilla kaupunginteatterilla Antti, Kirsti ja Juhani antoivat oivan panoksen yhdistyksemme toiminnan tunnetuksi tekemiseksi. Kaikki syystoimintaesitteet, Patina-lehdet ja pari kiloa karkkeja hävisivät messuvieraiden käsiin nopeassa tahdissa. Toivottavasti materiaali innostaa ja johtaa aktiiviseen jäsenyyteen.

Olen jäsenrekisterinhoitaja Merjan kanssa setvinyt jäsenmaksuja kuluvalta vuodelta. Senioriliiton jäsenmaksu määräytyy edellisen vuoden viimeisen päivän jäsenluvun mukaan. Yhdistyksen jäsenmaksulaskut lähetetään tammikuussa ja jopa vasta helmikuussakin ja jäsenmaksutulot pyritään saamaan tilille ennen Senioriliiton lähettämää isoa laskua eli 10€/jäsen. 18€:n jäsenmaksustahan jää yhdistyksen käyttöön vain kahdeksan euroa kultakin jäseneltä ja sillä pitäisi kattaa naistoimikunnan tulonhankinnan lisäksi koko toiminta. Hienoa, että liiton jäsenmaksulla saamme Patina-lehden. Eläkeläisjärjestön yksi huoli on voimien hiivuttua yhdistyksestä eroaminen. Jokainen hakee kirjallisesti yhdistyksen jäsenyyttä ja hänet hyväksytään jäseneksi omasta tahdosta ja samoin on eroaminen. Yhdistyksestä pitää hakea eroa ja eroamispäätös tehdään hallituksessa. Ero ei tapahdu vain jäsenmaksun maksamatta jättämisellä. Olisi kiva, jos voisimme saada läpi sellaisen käytännön, ettei senioriliitolle tarvitsisi maksaa kovin montaa turhaa kymppiä. Tänä vuonna näyttää siltä, että jäsenrekisterin siivous merkitsee muutamien satasten menetyksiä jäsenmaksuissa.

Pian lähestyy syyskokous ja siellä pitää tehdä henkilövalintoja. Yhdistyksen hallitus kokoontuu perjantaina 21.10. valmistelemaan sääntömääräistä syyskokousta. Siihen mennessä olisi mukava, jos hallitus saisi jäseniltä eväitä vuoden 2017 toimintasuunnitelmaan. Miten toimintaa pitäisi linjata? Mitä uutta pitäisi kehittää? Miten uusia jäseniä pitäisi houkutella mukaan, sillä tuleva vuosi on Senioriliiton jäsenhankintavuosi? Miten meidän yhdistyksen pitäisi erottua muista eläkeläisyhdistyksistä? Ottakaa hallituksen jäseniä hihasta kiinni tai lähetelkää sähköpostia ideoillanne. Hallitushan valitaan vuosittain, vaikka yksi henkilö voikin olla päättäjänä yhteen pötköön neljä vuotta. Ainakin kahdella hallituksen jäsenellä on ero edessä, joten kaksi paikkaa vapautuu, jos muut haluavat ja saavat jatkopestin. Toivoisin, että saisimme hallitukseen tiedotuksesta ja jäsenhankinnasta innostuneen ihmisen.

Iloitsen tämän alkusyksyn toimintojen onnistumisesta. Miesten ruokakurssikin kiinnosti ja senioripiirin kirkkopyhään on lähtijöitä. Itse en ollut mukana Jyväskylä Sinfonian avoimissa harjoituksissa, mutta sinnekin oli menijöitä. Toivottavasti hetki Vietnamissa kapellimestari Le Fi Fin ja erhua soittaneen Njguen The Danin kanssa oli musiikillisesti antoisa! Ainakin iltakonsertissa mieli lepäsi ja musiikki oli iloisen innostavaa.

Poistun pariksi viikoksi Kreetalle.

 

Blogi 25.9.2016

Puheenjohtajana pitää todeta, että syystoimintamme on käynnistynyt todella hienosti. Syystoimintaesitteen lähettäminen jokaiselle jäsenelle kotiin ennen toimintakauden aloittamista on saamani palautteen mukaan innostanut monia lähtemään mukaan. Kolmessa torstaikerhossa on ollut ennätysmäärä osallistujia; uusia jäseniä, uskollisia tuttuja ja vähän aikaa poissa olleita. Tunnelma on ollut innostava ja esitelmät loistavia. Sen enempää ajan hermolla emme olisi voineet olla, kuin aloittamalla torstaikerhokautemme Pekka Kumpulan esityksellä sukelluksesta panssarilaiva Ilmariselle, jonka uppoamisesta tuli syyskuussa kuluneeksi 75 vuotta. 23.9.16 ilmestyneessä Suomen Kuvalehdessä on Ilmarisen uppoamista koskeva juttu ja esitelmöitsijämme piirrokset laivasta. Olisi suonut, että paikallislehteämme olisi kiinnostanut huippuesitelmästämme.

Kunniajäsentemme kahvihetki Sirpan päivänä oli myös onnistunut. Me nykyiset vastuuseniorit saimme arvokasta tietoa yhdistyksen toimintatavoista vuosikymmenten saatossa. Kuuntelimme kunniasenioreitamme ja he tulivat kuulluiksi esimerkiksi siitä, mitkä asiat vähentävät toimintaan osallistumista ja mitkä perinteet yhdistyksemme toiminnassa kantavat. Kun liittyy jäseneksi, kannattaa ryhtyä heti aktiiviosallistujaksi. Toiminta naistoimikunnassa on ollut innostavaa ja hauskaa. Lisäksi matkoista on jäänyt miellyttäviä, ikuisia muistoja, myös kommellukset muistetaan.

Kerhot ovat käynnistyneet. Lukupiiri ja viinikerho ovat vakiinnuttaneet paikkansa kerhojen joukossa. Erityiskerhot kerran kuukaudessa kuten myös historiakerho antavat oivan mahdollisuuden kokoontua itseään kiinnostavan asian ympärillä. Liikuntaa pitää harrastaa joka viikko ja sen soisi innostavan nykyistä useampia omiin ryhmiimme. Sosiaaliset kävelyretket Sepänkeskukselta ja Lutakosta maanantaiaamuisin kannattaisi ottaa viikko-ohjelmaan. Tarjolla on luonnollisesti paljon muitakin mahdollisuuksia, jolla tämän tarpeen voi tyydyttää, mutta jos uloslähtö yksin on tylsää, seniorijoukossa se on miellyttävää. Upeita perinteitämme vaalii Kannelkuoro ja sitä saamme kuulla ainakin omassa Adventtijuhlassamme joulukuun ensimmäisenä Sepänkeskuksessa.

Yhdistyksemme on näyttävästi mukana Vanhustenviikolla 2. – 9.10. Ministeri Paula Risikko puhuu valtakunnallisessa pääjuhlassa Jyväskylän kaupunginteatterissa sunnuntaina 2.10. klo 14. Perinteiset seniorimessut ovat maanantaina 3.10. klo 10 – 15.00 samassa paikassa ja siellä olemme esittelemässä toimintaamme. Lisäksi olen saanut puheenvuoron suurelle näyttämölle. Innostan ikääntyviä liittymään eläkeläisyhdistyksiin ja kerron niiden toiminnasta. Omalla yhdistyksellämme on myös ohjelmaan merkitty avointen ovien torstaikerho 6.10., jossa vieraanamme on innostava tanssinopettaja Teija Hyvärinen. Torstaikerhoon kannattaa tuoda joku tuttava tai ystävä, joka ei ole vielä mukana toiminnassamme tai aktivoida joku passiivijäsenemme.

Alkanut toimintasyksymme on todella mielenkiintoinen ja täynnä monipuolista ohjelmaa. Jos jokainen jäsen osallistuisi vaikka vain yhteen toimintamuotoon, yhdelle retkelle, yhteen kerhoon tai yhteen tapahtumaan, pääsisimme senioriliitolle raportoitavissa toimintatilastoissamme uusiin lukuihin. Jäsenmaksun maksaminen on ainoa yhdistyslain mukainen jäsenen velvollisuus, mutta emmeköhän me jokainen liity jäseneksi siksi, että haluamme olla osallisia ja mukana valitsemassamme seniorijoukossa.

Aktiivista osallistumista!

 

Blogi 2.9.2016

Toivottavasti kesäsi on sujunut rattoisasti mutta kaipaat jo yhteisiä tapaamisiamme senioritoiminnan merkeissä!

Päivyri on kääntynyt syyskuulle ja toimintamme käynnistyvät heti maanantaista 5.9.2016 alkaen. Jokainen jäsen on saanut postissa vuoden toisen jäsenkirjeen ja syystoimintaesitteen 2016. Hallitus päätti jo keväällä, että tänä vuonna tehostetaan jäsenviestintää. Koska jäsenistöstämme vain n. 1/3 osalla on käytössään sähköpostiosoite, tavoittaa perinteinen kirjeposti parhaiten kaikki jäsenemme. Syystoimintaesitteen tuottajana on toiminut harjoittelijamme Niina. Tämä on myös historiallinen syksy, jolloin yhdistyksemme koko syyskauden toiminta on yhdellä kertaa jäsenten allakoitavissa. Toivonkin, että aktivoituisit käyttämään yhdistyksemme monipuolisia palveluja ja innostuisit valitsemaan tarjonnasta jotain ihan uutta!

Liikunta ja raitis ilma ovat erittäin tärkeitä meille ikääntyville. Tutussa ryhmässä on turvallista liikkua ja tätä ryhmäkävelyä on tarjolla maanantaisin heti 5.9. klo 10.00 lukien. Voit tulla joko Sepänkeskuksen pihaan tai Lutakkoon Rantaraitille (Kajo-patsas). Säännöllinen maanantain aamukävely aloittaa todella ryhdikkäästi viikon.

Jumppakerho Sepänkeskuksella alkaa tiistaina 13.9. klo 9.00. Kerhon puheenjohtaja Raili Nyman toivoo kovasti uusia jumppaajia, sillä joukkoon mahtuu sekä miehiä että naisia. Jumppakerhossa on ammattivetäjä ja jumppa on tarkoitettu juuri meidän ikäisille.

Torstaikerhon koko syyskausi on ohjelmoitu monipuolisilla esitelmillä. Siellä on mistä valita, jos kaikki torstait eivät sovi ohjelmaasi. 8.9. aloitamme poikkeuksellisesti jo klo 13.30 senioripiirin myöntämien hopeisten ansiomerkkien jakamisella ja täytekakkukahveilla. On hienoa, että ansioituneita yhdistystoimijoita muistetaan! Lisäksi kerron syksyn toiminnasta ja erityisesti uusista toiminnan avauksistamme.

Torstaina 15.9. klo 13.00 olemme kutsuneet kaikki kunniajäsenet yhteiseen kahvihetkeen Sepänkeskukseen. Varsinainen torstaikerho on kävelykierroksella Vanhalla hautausmaalla intendentti Olli Lampisen johdolla. Kunniajäsenten kanssa hallitus haluaa jutella toimintatoiveista sekä tiedustella ovatko he halukkaita muistelemaan pitkää jäsenyyttään ja senioritoiminnan kehittymistä vuosikymmenten saatossa.

Syksyn aikana uusi hengellisen toimintamme vetäjä Leea Laakso-Yli-Kokko yhdessä Sinikka Kahilakosken kanssa tunnustelee, olisiko tälle saralle kehitettävissä jotain lisää perinteisen Adventtijuhlan ja poisnukkuneiden muistamisen lisäksi. Tänä syksynä hengellisen toiminnan tarjontaamme kuuluu jäsenten mahdollisuus osallistua senioripiirin kirkkopyhään sunnuntaina 16.10. klo 10.00, joka on Muuramen kunnostetussa Alvar Aallon suunnittelemassa kirkossa. Yhdistys järjestää maksullisen kuljetuksen, jos sitä tarvitaan.

Viimeisenä asiana haluan nostaa esille tämän syksyn valtakunnallisen Vanhustenviikon ja yhdistyksemme panoksen viikon toteuttamisessa Jyväskylässä. Yhdistyksemme on mukana Seniorimessuilla kaupunginkirjastolla maanantaina 3.10. klo 10 – 15.00. Messuilla on monipuolista ohjelmaa, joten päivämäärä kannattaa varata messukäyntiin. Lisäksi meillä senioreilla on avointen ovien torstaikerho 6.10. klo 13 – 15.00 Sepänkeskuksessa. Hallitus toivoo, että seniori-ikäiset kaupunkilaiset tulisivat tutustumaan toimintaamme ja liittyisivät iloisten ikääntyvien joukkoon. Sinunkin kannattaa houkutella ystäviä ja tuttuja mukaan toimintaamme.

Odotan innolla ensi viikkoa ja iloisia kohtaamisiani mahdollisimman monen jäsenen kanssa. Erityisesti toivotan uudet jäsenet tervetulleiksi syksyn toimintaamme!

 

Blogi 5.7.2016

Menossa on kesän sadejakso, joka mahdollistaa sisällä istumisen ja kirjoittamisrauhan. Muutoin en kesällä oikein pysy sisällä, sillä vihreää hyvinvointia pitää ahmia niin paljon kuin mahdollista olemalla ulkona puutarhassa ja niityllä.

Tänään oli ensimmäinen kesäkerho Luhtisen päiväkeskuksessa Palokassa. Olihan meitä paikalla ja juttua riitti pääasiassa erikseen miesten ja naisten ryhmissä. Pentti ja Antti olivat keksineet erinomaisen keskusteluteeman. Miehet muistelivat ensimmäisiä autojaan. Naiset olivat runojen ja puutarhan kukkien äärellä. Ritva ilahdutti meitä kesärunoillaan ja nostatti mieliämme, vaikka ulkona satoi. Sade oli varmasti pidättänyt monta lähtijää, sillä siinä säässä ei mieli tehnyt ainakaan kävellen kesäkerhoon, vaikka Ritva filosofoi, että ihmissuhteiden hoitaminen on yhtä kesää. Iltapäivän puolivälissä kokoonnumimme saman pöydän äärelle kahvittelemaan ja syömään mansikoita. Jos mikä tuo kesän, niin tuoreet mansikat, jotka näyttivät maistuvan.

Toinen kesäkerho Luhtisessa on viikon kuluttua. Teemat kannattaa katsoa verkkosivujen kerhot/kesäkerhot sivultamme. Luhtisen päiväkeskus on aivan viehättävä kokoontumistila, jota kannattaa tulla katsomaan ja tutustumaan. Luhtiseen pääsee kaupungin keskustasta bussilla nro 27 ja pois pitää jäädä terveyskeskuksen pysäkillä.

Rantalan toinen puutarhatiistai on heinäkuun kolmantena tiistaina eli 19.7. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi tänne pitää ilmoittautua ennakkoon. Lierihatun puute ei estä ilmoittautumista, sillä niitä löytyy talosta sekä miehille että naisille. Niityllä on menossa toinen kukkakattaus eli niitty työntää uutta kukkaa viime lauantaina syntyneen runon sanoin: 

On kukkia niitty tulvillaan
kuin kattaus kesäisen laivan.
Käki kukkuu ja tuuli huminoi
soi sirkkojen laulu taivaan.

Ruusuruoho mettään tarjoaa
sinikellot huojuvat ylväimenään
yli mataramättään ja apilikon
yli äsken jo kukkineen loistehen
kesän huippua tavoitellen.

Niitty elää ja kuihtuu päivittäin,
toinen nuppua kerii
toinen kukassa loistaa
kolmas siemenen maahan jo varistaa
uutta elämää innolla varmistaa.

Maa ei paljaana tahdo ollakaan.
Se elämää sykkii aina vaan
toinen toistaan kauniimmin loistavaa,å
kukkaa maa tuottaa valtoimenaan.

Huomenna on Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä. Toivon säästä huolimatta, että jokainen seniori nauttii keskikesän arkijuhlasta. Sen voi tehdä monella tavalla, jokainen tavallaan. Minä nostan lipun salkoon. Luen muutaman Eino Leinon runon ja syön mansikoita. Tänään Ritva lausui meille iki-ihanan Nocturnen, jonka voi kuunnella myös
laulettuna, vaikka YouTubesta, jos runokirja on hukkunut. 

Hyvää keskikesää ja tapaamisiin yhdistyksen kesätapahtumissa!

 

Blogi 23.5.2016

Tämän blogin kirjoitan iPadillä Vesangan mökillä. Olen asunut kaksi viikkoa täällä Rantalan tilalla; osan ajasta yksin ja osan perheen kanssa. Toukokuu on tänä vuonna ollut tosi upea. Luonto on puhjennut vihreyteensä ja tuomet kukkivat. Nyt pitää nauttia kevään valosta ja lintujen konserteista. Nyt pitää ladata vihreää hyvinvointia, sillä työssä ollessa vihreyteen saattoi herätä vasta kesäloman alkaessa.

Seniorien talvitoimintakausi on loppumaisillaan. Tämä toimintavuosi on ollut tosi menestyksekäs. Jäsenistö on ollut aktiivinen. Hallitus on saanut uusia ideoita toteutettavakseen ja kun ideat tulevat jäsenistöltä, ne myös saavat joukot liikkeelle. Torstaikerhossa on ollut upeita esitelmiä, jotka ovat vetäneet Sepänkeskuksen salin täyteen. Ritva ja Erkki ovat onnistuneet torstaikerhotehtävässään erinomaisesti, josta heille isot kiitokset. Toimintakauden aikana on käynnistynyt kaksi uutta kerhoa; viinikerho syksyllä ja lukupiiri keväällä. Molemmat ovat ottaneet paikkansa. 

Hallitus on ollut tosi iloinen uusista jäsenistä, joita on tullut tasaiseen tahtiin. Monet ovat kertoneet liittymisensä motiiviksi monipuolisen toiminnan, josta saa hyvän kuvan verkkosivuiltamme. Tänä päivänä verkkosivujen ajantasaisuus ja informatiivisuus on tärkeä myös eläkeläisjärjestöillä. Juhani päivittää sivujamme sitä mukaan kuin toimintojen vetäjät tuottavat sinne sisältöä. Kuvagalleria puolestaan kertoo, mitä olemme tehneet ja missä retkeilleet.

Uutta on myös tulossa, josta kertoo Kesätoiminta 2016 esitteemme. Viime kesänä oli tarjolla golfia ja retkiä. Nyt on retkiä, golfia, bridgeä, puutarhatiistaita ja avointa kesäkerhotoimintaa. Nyt kannattaa ottaa kalenteri esille ja merkata ainakin yksi kesätapahtuma omaan kesäohjelmaan. Voihan olla, että senioriyhteisön kesäkohtaamisissa on ihan eri fiilinki kuin pimeään aikaan. Kesätoiminnan apuna tulee olemaan harjoittelija Niina. Tämäkin on  ennen kokematonta, että senioriyhdistys on saanut ammattikorkeakoulusta harjoittelijan. Niina oppii meiltä ja tuo meille uusia näkökulmia toimintamme kehittämiseen. Viime perjantaina Niina oli hallituksen kokouksessa esittäytymässä ja kohtaaminen sujui mutkattomasti. Niinan harjoittelu kestää jouluun saakka, joten jäsenistö tapaa hänet myös syksyllä.

Hallitus kokoontui viime perjantaina. Ilokseni voin kertoa, että koko syksyn torstaikerhot on ohjelmoitu. Ennen olemme eläneet kuukausi kerrallaan. Syksyn retki-ja matkaohjelma on myös valmis. Syystoimintakauden ensimmäinen torstaikerho on 8.9. Silloin jaamme senioripiirin myöntämät hopeiset ansiomerkit ja juomme yhdessä oikein täytekakkukahvit. Esitelmän pidän vielä salassa, mutta se tulee olemaan ajankohtainen. 

Hallitus päätti, että teemme syystoimintakaudelle oman esitteen, joka jaetaan jäsenkirjeen (nro 2) kanssa kaikille jäsenille (sähköpostin liitteenä ja kirjepostissa niille, joilla sähköistä osoitetta ei ole), joka tarkoittaa, että tehostamme jäsenviestintäämme. Lisäksi päätimme, että huomioimme kunniaikäiset jäsenemme uudella tavalla, josta enemmän syystoimintakauden alkaessa.

Näillä toukokuisilla ajatuksilla haluan kiittää jokaista jäsentä aktiivisuudesta, esitelmöitsijöitä upeista esityksistä, naistoimikuntaa kahvituksista ja myyjäisistä, matkailutoimikuntaa retkiohjelmista, kerhojen vetäjiä ja puheenjohtajia arvokkaasta työstä, hallitusta sitoutuneesta toiminnasta ja kaikkia vastuun kantamisesta! 

Hyvää kesää ja tervetuloa kesätoimintaan!

 

 

Blogi 17.4.2016

Kevät on koittanut, koska Lutakkoon on saapunut sirkus. Toinen varma kevään merkki on mökkikuumeen puhkeaminen. Eilen se alkoi auringonpaisteessa viiden tunnin haravoinnilla. En malttanut lopettaa, vaikka kuinka järki sanoi, että yöllä olkavarsia jomottaa ja oikeaa kylkeä jumittaa.

Kevättä on senioritoiminnassakin. Porukka on parasta aikaa Sylvan kanssa kukkaisretkellä Madeiralla ja toukokuiselle maakuntaretkelle Hirvensalmelle on ilmoittautunut bussilastillinen väkeä. Muutoinkin seniorit ovat lähteneet liikkeelle kodeistaan, sillä torstaikerhoissa on ollut kiitettävän paljon osallistujia. Tästä suurkiitokset lankeavat Ritvalle ja Erkille kiinnostavan ohjelman rakentamisesta. Kamarineuvos Erkki Fredrikssonin esitelmä Jyväskylän konnista ja sankareista sai liikkeelle 110 senioria. Upeaa! Tulossa on vielä monta kiinnostavaa torstaiesitelmöitsijää, kuten europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Torstaikerhon kevätkausi päätetään perinteiseen tapaan kevätlounaalla ravintola Priimuksessa 19.5. Sinne ehtii vielä ilmoittautua.

Hallitus kokoontui viime perjantaina. Listalla oli yhdistyksen kesätoiminta 2016. Tulevana kesänä tarjoamme sekä bussiretkiä kansallismaisemiimme että kerhotoimintaa. Golfarien lisäksi bridge-kerholaiset pelaavat kesälläkin. Uutena toimintamuotona tarjoamme kolme puutarhatiistaita Rantalan tilalla Vesangassa. Toinen uusi kesäjuttumme on kesäkerhotoiminta Luhtisen päiväkeskuksessa Palokassa. Tuotamme Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluille kumppanuusperiaatteella kolme teemallista kesäkerhoa, joihin ovat tervetulleita kaikki seniori-ikäiset. Päiväkeskusten toiminta on lähipalvelua, joten odotuksemme on, että kesäkerhot houkuttelevat osallistujia Palokasta ja sen lähialueelta. Hyvällä säällä ollaan Luhtisen puutarhassa ja huonommalla sisätiloissa. Luvassa on ohjelmaa niin miehille kuin naisille. Kesätoiminnasta on painatettu omenankukkainen haitariesite, jota saa torstaikerhosta Sepänkeskuksesta ja muistakin kerhoista sekä kevätlounaalla. Lisäksi esite on ladattavissa nettisivuiltamme. Sähköpostilliset jäsenet ovat saaneet sen myös sähköisesti.

Kevät kutsuu meitä kaikkia ulos luontoon mutta yhtä hyvin myös kaupunkikävelylle. Kansalliset seniorit ympäri maata kävelevät Vapun jälkeisellä viikolla. Me Jyväskylän kansalliset seniorit lähdemme ”Pienelle kaupunkikävelylle” maanantaina 2.5. klo 10.00 Sepänkeskuksen (Kyllikinkatu 1) pihasta ja suuntaamme Jyvälään, joka sijaitsee Palokunnankadulla. Kävelymatkaa yhteen suuntaan tulee n. 1.5 km. Perillä pieni ja ketterä yksityinen kansalaisopisto kertoo meille senioreille suunnatusta monipuolisesta toiminnastaan. Virkistymme pienellä mehutarjoilulla ja puhumme omasta kesätoiminnastamme. Miksi pitäisi lähteä kävelemään? Siksi, että käveleminen tekee hyvää fyysiselle kunnollemme mutta myös aivoillemme. Yhdessä käveleminen kolminkertaistaa kävelyn hyödyn. Nyt kannattaa lähteä tutkimaan, miltä kävelyreitin varrella olevat Mäki-Matin, Syrjälän ja Palokunnan mäen alueet nyt näyttävät. Kannattaa lähteä ihmettelemään ja oppimaan!

Hallituksen pitää elää yhtä aikaa monessa ajassa. On tehtävä päätöksiä ja sovittava työnjaosta meneillään oleviin toimintoihin ja tapahtumiin. On ennakoitava lähitulevaa aikaa ja pitäisi olla visionäärisyyttä paljon pidemmälle. Perjantain kokouksessa linjasimme syksyn 2016 retket ja matkat sekä päätimme anoa kerhojen toimintaan vuorot Sepänkeskuksesta. Toukokuun kokouksessa linjaamme syyskauden muun toiminnan ja sitä varten olisi tosi tärkeää, että jäsenet kertoisivat toiveistaan. Uusien toimintamuotojen; kerhot, tapahtumat jne. ideat kannattaa ilmaista yhdistyksen vastuunkantajille eli hallituksen jäsenille. Haluan rohkaista jäseniämme myös omien ideoiden ja osaamisen jalostamiseksi jäsentemme hyväksi. Minulle vanhan maalaistalon puutarhanhoito on ollut rakas harrastus vuosikymmenet. Nyt haluan avata puutarhan ovet vihreän hyvinvoinnin lähteeksi ja kertoa kokemuksistani myös Luhtisen kesäkerhossa.

 

Blogi 19.3.2016

Tänään olen siivonnut ja valmistanut kotia pääsiäisen aikaan, vaikka varsinainen pääsiäissiivous pitääkin tehdä vasta kiirastorstaina. Silloin on siivottava kaikki nurkat ja kiira karkotettava metsään. Minna Canthi´a en ole ehtinyt juhlia tänään, mutta mattoja oli mukava tampata Suomen lipun liehuessa hänelle korttelipihassamme.

Voi kuinka iloinen olenkaan onnistuneista torstaikerhon myyjäisistä ja arpajaisista pari päivää sitten. Naistoimikunta oli tehnyt upeaa valmistelutyötä hallituksen jäsenten sivustatuella. Pääsiäinen ei paremmin voisi tulla, kuin kotitekoisista leivonnaisista nautiskellen. Itsekin ostin suussa sulavia vaniljavannikkeita, tuhtia ruisleipää ja karjalanpiirakoita. Kassaamme kilahti sievoinen pesämuna yhteisiä kulujamme varten.

Seniorien hallitus oli taas eilen koolla ja meillä oli kovasti päätettäviä asioita. Viime blogissani huhuilin jäsenrekisterin hoitajan perään, mutta asia ratkesi parhaalla mahdollisella tavalla, kun sihteeri Merja Kumpula otti vastuulleen myös jäsenrekisterin. Hän on erinomainen taulukkolaskentaekspertti ja tarkka kuin mikä kaikissa asioissa. Merja huolehtii syntymäpäivämuistamisista ja päivittää muuttuneet osoitteet sekä lisää todella mielellään sähköpostiosoitteenne rekisteriin, sillä niitä toivoisimme lisää. 456 jäsenestämme vain 160 on sähköpostiosoite käytössämme. Jäsenviestintämme helpottuisi, nopeutuisi ja halpenisi kovasti, jos voisimme siirtyä käyttämään pääasiassa sähköpostilistoja. Tietysti jokaisen antamalla luvalla.

Uusin kerhomme, lukupiiri, käynnistyi 10.3. Elisa Holman johdolla. Heti viikonloppuna joukko lukupiiriläisiä oli jo yhdessä Jyväskylän kirjamessuilla kuuntelemassa kirjailija Jaakko Jaatista, jonka saamme seuraavaan lukupiiriimme 21.3., jolloin olemme pakolaisuus ja sotalapsisuus –teeman äärellä. Lukupiirin oma sivu ajankohtaisine infoineen löytyy www.jyvaskyla.senioriyhdistys.fi/kerhot alta. Kuviakin on.

Hallitus pohti eilen myös tulevan kesän toimintaa. Päätimme tarjota kesäkuun alussa retken Saimaan ympäri ja elokuun alussa retken Pieliselle ja Kolille. Molemmat ovat yhden yön yli kestäviä kesäretkiä, sillä lähialueet alkavat käydä liian tutuiksi ja kolutuiksi. Kesäyö vieraassa sängyssä kannattaa ottaa seikkailuna. Lisäksi lähdemme porukalla Riihivuoreen ”Lauantain toivottuja” kuuntelemaan. Golfarit suuntaavat elokuun lopulla Saarenmaalle ja mukaan pääsee sellaisiakin, jotka eivät tätä lajia harrasta. Katsokaapa verkkosivuilla olevaa ohjelmaa. Lisäksi kesällä on tarjolla ihan uusi juttu; kolme puutarhatiistaita Vesangassa Rantalan tilalla vihreän hyvinvoinnin hengessä. Bridge-kerholaiset pelaavat koko kesän, joten kerhotoimintaakin on. Kesätoiminnasta tehdään erillinen esite jäsenjakoon ja jokaisesta toiminnosta tulee tarkka info ja ilmoittautumisohjeet verkkosivuillemme.

Hallitus päätti ottaa avukseen harjoittelijan ja tarjota erilaisen oppimisen paikan yhteisöpedagogiopiskelija Niinalle. Toivotaan, että harjoittelujaksosta tulee molemminpuolinen menestys. Mitä Niina konkreettisesti tekee ohjauksen ja neuvonnan harjoittelussaan ja missä jäsenistö häneen törmää selviää pikapuolin, kun teemme aikataulutetun harjoittelusuunnitelman. Kerhojen puheenjohtajat voivat ilomielin tarjota hänelle tekemisen paikkoja.

Maanantaina on sitten senioripiirin kevätkokous Petäjävedellä. Kuulin torstaikerhossa joidenkin muistelevan, että ennen lähdettiin yhteisellä bussilla piirin kokouksiin ja kyseltiin, että miten sinne nyt pääsee. Petäjävedellä on upea ohjelma ja paljon ajankohtaista yhteiskunnallistakin asiaa, mutta eipä lähtijöitä ilmaantunut kuin virallisten, valittujen edustajien määrä. Kimppakyytejä olisi kyllä ollut tarjolla. Tiedottamisen puutetta ei voi syyttää. Ohjelma on ollut riittävän kauan verkkosivuilla.

Rauhaisaa pääsiäisen aikaa toivottaa

puheenjohtaja

 

Blogi 6.2.2016

Huomenna on laskiaissunnuntai ja siitä alkaa laskeutuminen kevääseen. Päivät pitenevät ja valoistuvat. Toivottavasti kaduilla ja teillä on vähemmän liukkautta, jotta pääsemme turvallisesti harrastuksiimme ja kohtaamisiimme. Tulevalla viikolla kannattaa siis keskittyä ystäviin; lähettää kortti, viesti tai käsinkirjoitettu kirje, soittaa pitkä puhelu tärkeälle ihmiselle tai kutsua ystävä kylään. Voihan sitä viettää vaikkapa kokonainen ystävänpäiväviikko.

Olen nyt ottanut tavakseni kirjoitella hallituksen kokouksen jälkeen. Eilen oli kevätkokousta valmisteleva hallitus. Valmistelimme 10.3.2016 pidettävän sääntömääräisen kevätkokouksen asiat: toimintakertomus vuodelta 2016 ja tietysti allekirjoitimme tasekirjan toiminnantarkastajien lausuntoa varten. Kevätkokousaineisto tulee sähköisenä jäsenistön ennakkoperehtymistä varten osoitteeseen www.jyvaskyla.senioriyhdistys.fi. Lisäksi sovimme, että kokousaineistoa on jaossa kokousta edeltävässä torstaikerhossa niille, jotka eivät käytä sähköisiä yhdistyspalveluitamme.

Jäsenhuolto on tärkeä osa hallituksen työsarkaa. Jäsenten sitouttaminen toimintaan ja siinä mukanaolosta kiittäminen ovat osa jäsenhuoltoa. Eilen päätimme myöntää kymmenelle jäsenellemme Kansallisen senioriliiton pronssisen ansiomerkin, jotka jaamme em. kevätkokouksessa. Hopeisia ansiomerkkejä päätimme hakea senioripiiriltä 14 henkilölle ja kultaisia senioriliitolta kahdelle ansioituneelle, aikaisemmin hopeamerkin saaneelle aktiiville. Ansiomerkkien jaon lisäksi Pentti Vepsäläinen kertoo kevätkokouksessa Jyväskylän vanhusneuvoston kuulumisia. Virallisen kokouksen jälkeen klo 15.00 käynnistämme Elisa Holman kanssa uuden lukupiirin. Lukupiiristä on puhuttu ja nyt tästä toiminnasta kiinnostuneilla on mahdollisuus aloittaa uusi harrastus. Aloitussessiossa sovimme yhdessä, miten tulemme toimimaan, mitä lukemaan ja missä kokoontumaan. Lukupiiritoiminta on erittäin suosittu toimintamuoto senioriyhdistyksissäkin ympäri maata, miksei meilläkin. Lukupiiritoiminnan käynnistämiseen ja sen toimintaideaan löytyy ennakkotietoa esim. www.lukupiirit.fi.

Perehdytämme uusia jäseniämme toimintaan torstaina 18.2.16 Sepänkeskuksessa ennen torstaikerhoa. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle ja löytää oman kerhon tai toimintamuodon yhdistyksessämme. Tarjolla olisi kylmiltään myös jäsenrekisterin hoitajan vastuutehtävä. On se tarjolla konkarijäsenillekin, sillä eilen hallituksessa kukaan ei ollut valmis tuota tehtävää ottamaan, sillä Riitta Vähä-Luomi luovuttaa tehtävän 1.3. Jäsenrekisterin hoito ei edellytä hallituksen jäsenyyttä, mutta tuleva hoitaja voi ”harjoitella” hallituspaikkaakin asiantuntijana. Kannattaa ilmaista kiinnostus, sillä tehtävä on erittäin tärkeä ja välttämätön. Perehdytys taataan.

Kerhot ovat tärkeä osa yhdistyksen toimintaa. Ne kokoavat kuukausittain retkineen ja matkoineen yli 40 % jäsenistöstämme toimintojen piiriin. Kerhot voidaan nähdä yhdistyksen sisäisinä jäsenpalveluina. Kerhon voi perustaa kuka tahansa jäsen, kunhan informoi siitä yhdistyksen hallitusta. Uusien kerhojen käynnistämistä ja vanhojen toiminnan tukemiseksi hallitus vahvisti sääntöjensä perusteella lempeän toimintaohjeen. Hallituksen yhdyshenkilönä kerhojen puheenjohtajiin toimii edelleen 1. varapuheenjohtaja Antti Sirén.

Lopuksi kerron, että kuluvan vuoden perinteinen jäsenkirje jäsenmaksulomakkeineen kolahtaa lähiaikoina postilaatikkoonne, ellette ole sitä jo torstaikerhossa ottaneet. Yhdistyksen jäsenhuollon näkökulmasta olisi ystävällistä, että jokainen jäsen muistaisi ilmoittaa muuttuneet osoite-, puhelin- ja sähköpostitietonsa jäsenrekisterinhoitajalle mielellään kirjallisesti virheiden välttämiseksi. Sähköpostin käyttöönotto olisi tosi hieno asia, sillä samalla se totuttaisi käymään säännöllisesti yhdistyksemme verkkosivuilla, koska kaikki uusi tieto on ensin siellä. Jos elää vain yhden jäsenkirjeen ja Keskisuomalaisen torstaikerhoilmoituksen varassa (kuukauden 1.tiistai), moni tärkeä yhdistysuutinen ja tapahtumatieto jää lukematta. Tämä blogikin ilmestyy vain sähköisessä muodossa.
Valoisaa helmikuuta!

 

Blogi 16.1.2016

Tammikuinen uusi toimintavuosi on käynnistynyt pakkasilla, joka näkyi aamupäiväkävelijöiden vähyytenä ainakin Lutakossa tämän viikon maanantaina. Toivottavasti päivien pidentyessä uloslähtökin helpottuu ja jäsenistö innostuu yhteisille kävelyille maanantaiaamuisin sekä Sepänkeskuksen pihalta että Lutakossa Rantaraitilta Kajo –patsaalta.

Torstaikerho käynnistyi poisnukkuneiden muistamisella sekä apteekkari Harri Ovaskaisen tärkeällä tietoiskulla siitä, mikä kaikki on muuttunut vuoden vaihtuessa lääkerintamalla ja apteekissa asioidessa. Erityisen iloiseksi puheenjohtajan on tehnyt se, että torstaikerho on saanut uudet kasvot ja innokkaan vetäjän Ritva Nirkkosesta. Hänen työparinaan esitelmöitsijöiden houkuttelemisessa toimii Erkki Pastinen. Kevät on jo pitkälle ohjelmoitu, joka tarkoittaa, että odotettavissa on pidettyjä asiantuntijoita ja laadukkaita esitelmiä.

Uusi hallitus kokoontui 15.1. Yhdistys on saanut uudeksi sihteeriksi ja 2. vapapuheenjohtajaksi Merja Kumpulan. Antti Sirénhän jatkaa 1. varapuheenjohtajana vielä alkaneen vuoden. Matkavastaava Sylva Mannsten on nyt hallituksen jäsen kuin myös kaupungin vanhusneuvostossa jo vuoden toiminut Pentti Vepsäläinen. Vankkaa yhdistysosaamista hallituksessa edustaa tauon jälkeen Pentti Niekka ja naistoimikunnan viestinviejänä ja -tuojana on Kirsti Sirén. Talous on myös luotettavissa käsissä eli siitä vastaa edelleen Marja-Terttu Väisänen. Jäsenrekisterin hoitamistehtävä on vielä päättämättä. Hallituksen ulkopuolelta Juhani Nevala on luvannut vastata www-sivuistamme ja Riitta Vähä-Luomi hoitaa edelleen kirjanpidon.

Uuden hallituksen mieluisin tehtävä eilen oli hyväksyä kahdeksan uutta jäsentä. Jos tätä vauhtia mennään, meillä on vuoden vaihteessa 80 uutta jäsentä! Uusien jäsenten liittyminen on myös haaste yhdistykselle, sillä vasta toiminnoissa mukana oleminen varmistaa onnistuneen jäseneksi liittymisen. Yhdistys on myös mahdollisuus kaikille jäsenille mutta erityisesti uusille. Toiminnan monipuolisuus riippuu jäsenistä ja heidän tarpeistaan harrastaa yhteisiä asioita ja olla tekemässä hyvää toisille. Puheenjohtaja on innostunut jokaisesta uudesta toimintamuodosta ja kerhosta. Maaliskuussa on tarkoitus käynnistää uusi lukupiiri, joka on ollut jo jonkin aikaa toivelistalla. Tarjolla oli myös ehdotus muistojen teatteriryhmän käynnistämisestä, mutta siihen ei hallitus vielä uskaltautunut korkeiden kustannusten vuoksi. Kaikki on kiinni sitoutuneista vetäjistä.

Puheenjohtajan vuosi on käynnistynyt edellisten lisäksi tapaamalla Jyväskylässä toimivien suurten eläkeläisjärjestöjen puheenjohtajat. Kaupungin näkökulmasta se hoitaa eläkeläisjärjestöyhteistyönsä lakisääteisen vanhusneuvoston kautta. Piirijärjestötasolla on maakunnalliset toimijat kattava Keski-Suomen eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta, jossa puheenjohtajuus vaihtuu vuosittain. Kukaan ei viime vuonna eikä edellisinäkään vuosina ole ollut kiinnostunut tai nähnyt tarpeelliseksi paikallistason eläkeläisyhdistysten yhteistyötä yhdistyslähtöisesti. On hyvä, että eläkkeellä olevilla on mahdollisuus liittyä juuri siihen yhdistykseen, jonka toimintaperiaatteet ja sisältö vastaavat omia ajatuksia ja tarpeita. Puheenjohtajana minusta olisi hyvä verkostoitua ja tehdä yhteistyötä jäsenistön hyväksi niissä asioissa, joissa tarvitaan joukkovoimaa ja niissä asioissa, joissa yhden rahkeet eivät yksin riitä. Toisten tukeminen ja yhdessä tekeminen ei ole keneltäkään pois.

Hyvää alkanutta toimintavuotta 2016!

Blogi 18.12.2015

Tämän vuoden viimeinen hallituksen kokous on pidetty tänään, joka oli samalla vahdinvaihto vanhan ja uuden kesken. Tunnelma oli toisaalta haikea, mutta toisaalta innostava ja uuteen tsemppaava. Uudet hallituksen jäsenet olivat valmistautuneet kokoukseen itsensä likoon laittaen. Jokainen oli miettinyt etukäteen, minkä tehtävän on valmis vastaanottamaan ja mihin seuraavaksi vuodeksi sitoutumaan. Työnjakoa mietittäessä ei lähdetty vain perinteisestä, vaan pohdittiin yhdistyksen tarkoitusta ja sen asettamia tavoitteita hallitukselle. Käytiin rakentavaa vuoropuhelua hallituspaikan jättävien ja uusina hallitustyöskentelynsä aloittavien kesken. Kerrottiin kunkin tehtävän nykyisestä sisällöstä ja vaatimuksista ja sovittiin vahdinvaihdosta.

Päätettiin, että uuden hallituksen 1. varapuheenjohtajana toimii Antti Sirén, 2. varapuheenjohtajana ja sihteerinä Merja Kumpula, torstaikerhovastaavana Ritva Nirkkonen työparinaan Erkki Pastinen, matkavastaavana Sylva Mannsten, taloudenhoitajana Marja-Terttu Väisänen, Jyväskylän vanhusneuvoston jäsenenä Pentti Vepsäläinen, Sepänkeskuksen talotoimikunnan jäsenenä Pentti Niekka ja naistoimikunnan edustajana Kirsti Sirén. Päätettiin esittää vanhusneuvoston varajäseneksi Juhani Korhosen tilalle 1.1.2016 Sirpa Teräväistä.

Juhani Nevala vastaa myös tulevana vuonna hallituksen ulkopuolisena yhdistyksen www-sivuista ja Riitta Vähä-Luomi kirjanpidosta. Uuden hallituksen tarkempaan työnjakokeskusteluun alkuvuodelle jäivät jäsenrekisterinhoitajan sekä tiedottajan ja jäsenhankkijan tehtävät kuin myös mahdolliset uudet haasteet työrukkasineen.

Sääntöjen mukaan hallitus voi asettaa avukseen neuvottelu- tai toimikuntia. Aikaisempien toimikuntien lisäksi keskusteltiin vaikuttamistoimikunnan asettamisesta edunvalvontatehtäviin ja yhteydenpitoon alueen muihin eläkeläisyhdistyksiin. Toimikunnan varsinainen nimeäminen ja miehittäminen jätettiin tammikuun kokoukseen.

Hallitustyöskentelynsä jättäviä Arja Heloa, Kirsti Jahkolaa, Juhani Nevalaa, Osmo Skyttää ja Riitta Vähä-Luomia kiitettiin suklaakonvehdeilla, jotta suu jäisi makeaksi ansiokkaalta hallitusuralta. Sydämelliset kiitokset!

Omalta osaltani haluan kiittää kaikkia jäseniä toimintaan osallistumisesta, kerhojen puheenjohtajia ja ohjaajia kerhotoiminnasta, toimikuntien puheenjohtajia ja jäseniä toimintojen kehittämisestä ja niiden vetämisestä sekä kaikkia hallituksen jäseniä sitoutuneesta työskentelystä yhdistyksen hyväksi! Lisäksi haluan kiittää toiminnantarkastajia ja yhdistyksen edustajina eri toimielimissä toimineita yhdistyksen hyväksi tehdystä työstä!

Hyvää Joulua ja Onnellista Uuta Vuotta 2016

 

Blogi 22.11.2015

 

Kuukausi vierähti Andalusian auringossa mutta myös myrkyissä. Sillä aikaa varapuheenjohtaja Antti Sirénin johdolla jäsenistö valitsi syyskokouksessaan uuden hallituksen vuodelle 2016 ja minut toiseksi vuodeksi puheenjohtajaksi. Tästä luottamuksesta haluan kiittää Teitä kaikkia! Kuten olette huomanneet, olen luonteeltani kehittäjä ja uudistaja. Yritän toppuutella innokkuuttani, mutta kehityksen pyörää en voi pysäyttää. Uusien hallituksen jäsenten toivon löytävän itselleen mieluisat vastuutehtävät, jotta voimme palvella jäsenistöämme modernilla tavalla.

Hallitus kokoontui 20.11. ja teki jäsenistön hyväksi monia päätöksiä, joista yksi tärkeä on vuosittainen toimintaesite. Sehän on yhdistyksen käyntikortti ulospäin ja sisäinen yhteenkuuluvaisuuden tunnus, koska meillä ei ole jäsenkorttia. Päätimme myös yhdistyksen käyntikortin teettämisestä jäsenhankintaa ja sidosryhmäyhteyksiä varten. Saimme viisi uutta jäsentä ja ohjelmoimme tammikuun torstaikerhot. Päätimme, että toimintakausi alkaa kaikissa kerhoissa viikolla 2/2016 ja päättyy viikolla 21. Tätä yhtenäisyyttä on jäsenistön taholta toivottu. Päätimme jatkaa jäsenetusopimusta Rantasipi Laajavuoren kanssa virkistyspalveluissa tulevallekin vuodelle. Toimitamme kassalle jäsenluettelon, jotta sopimuksen tuoman edun saanti helpottuu. Toivottavasti jäsenistö löytää nämä kylpylä- ja kuntoilupalvelut entistä laajemmin.

Jyväskylän vanhusneuvoston jäsen Pentti Vepsäläinen oli asiantuntijanamme ja kertoi vuoden kokemuksistaan vanhusneuvostotyöskentelyssä ja niistä painopistealueista, jotka tällä hetkellä ovat lakisääteisen vanhustyön elimen työpöydällä kaupungissamme. Tärkeitä kehittämiskohteita ovat ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut, ikääntyvien lähipalvelut, joukkoliikenne ja ikäihmisten perhehoito So-Te-uudistusta unohtamatta. Pentti Vepsäläinen on toiminut hyvin aloitteellisesti vanhusneuvostossa ja käsityksemme mukaan saanut aikaan uudistuksia vanhusneuvoston toimintatavoissa. Kiitokset Pentille! Vanhuspalvelustrategia on tulossa päivitykseen. Siinä tulee myös yhdistykselle hyvä paikka vaikuttaa palvelulinjauksiin ja erityisesti pohtia eläkeläisjärjestöjen roolia mm. ennaltaehkäisevissä hyvinvointipalveluissa. Keskustelussa nousi esille myös paikallistasoinen eläkeläisyhdistysten puheenjohtajien yhteistyö. Lupaan olla tässä asiassa aloitteellinen. Piiritason yhteistyöhän toimii EETUn kautta.

Viikonloppuna maahan satanut lumi enteilee jo Adventtiaikaa. Niin myös meidän toimintakalenterimme. Toivon, että mahdollisimman moni jäsen pääsee torstaina 26.11.15 klo 13 maksullisella kahvituksella alkavaan Adventtijuhlaamme Keltinmäen kirkolle (Keltinmäentie 10). Yhteistä kuljetusta ei ole, mutta Linkki-bussilla pääsee perille, ainakin nro 12, joka lähtee Vapaudenkadulta pysäkiltä nro 7. Adventtijuhlaan voit tuoda ystäväsi, naapurisi ja läheisesi. Toinen tärkeä Adventtiajan yhteinen tilaisuutemme on Joululounas torstaina 10.12.15 klo 13 Jyväskylän Vanhassa Asemaravintolassa (Hannikaisenkatu 18). Vielä ehtii ilmoittautua joko sähköisellä lomakkeella www-sivujemme kautta tai sitten Adventtijuhlan yhteydessä Keltinmäessä. Myös Antti Sirénille voi soittaa tai lähettää ilmoittautumissähköpostia (puh. 0503479679 tai anttisiren1@gmail.com).

Lumen tulosta huolimatta, huomenna maanantaina ja siitä eteenpäin klo 10.00 Lutakon ”Rivakat” jatkavat aamukävelyjään Rantaraitilta Alosen veistokselta Jontikan kulmilta. Aion ottaa sauvat esiin ja lähteä kävelylle ennen senioripiirin syyskokousta.

Tapaamisiin!

 

Blogi 14.10.2015

Viime sunnuntaina oli Kuokkalan kirkossa senioripiirin kirkkopyhä. Kannelkuoromme lauloi upeasti ja yhdistyksemme jäsenet hoitivat antaumuksella messukumppanille annetut tehtävät. Kirkkopyhä oli saanut mukavasti jäsenistöämme sanan ja ehtoollisen äärelle.

Viime blogissani kehotin teitä menemään Vanhustenviikon seniorimessuille. Pikavisiitilläni messuilla näin monia jäseniämme, joten messut kiinnostivat myös meidän joukkoa. Maanantai kaupunginteatterissa oli täynnä ohjelmaa. Erityisen paljon messut olivat houkutelleet yksityisiä hoivapalvelujen tarjoajia, joille olikin varattu parhaat paikat. Olin hieman hämmentynyt, kun tajusin, että eläkeläisjärjestöt oli laitettu vihon viimeiseen peränurkkaan, jonne oli vaikea löytää. Valaistusolosuhteet olivat pienellä näyttämöllä huonot. Kysyin vanhusneuvoston jäseneltämme, että oliko asiasta puhuttu vanhusneuvostossa  ja miksi juuri eläkeläisten omat kansalasijärjestöt oli sijoitettu huonoimpaan mahdolliseen paikkaan. Ei ollut puhuttu. Tätäkö on vuorovaikutteinen yhteistyö kaupungin ja eläkeläisjärjestöjen kesken? Varapuheenjohtaja antaa palautetta ja ensi vuonna yritetään vaikuttaa asiaan innovatiivisesti.

Hallitus kokoontui tänään. Valmistelimme 12.11.2015 pidettävän syyskokouksen asiat. Kuten jo aikaisemmin olen ottanut puheeksi, hallitukseen tarvitaan runsaasti uusia jäseniä, sillä v. 2012 työnsä aloittaneeseen hallitukseen tuli silloinkin runsaasti uusia jäseniä ja nyt he kaikki ovat erovuorossa. ts. tilanne jatkuu. Syyskokous päättää tietysti ensin kuinka suuren hallituksen jäsenistö haluaa ja sitten kuinka se miehitetään. Nyt hallituksessa on yhdeksän jäsentä puheenjohtajan lisäksi. Hallitukseen tarvitaan uusi sihteeri, kerhovastaava, tiedottaja ja jäsenvastaava. Torstaikerho on edelleen vailla tiimin vetäjää ja toiminnan sielua. Hyviä toimijoiden paikkoja on siis tarjolla. Kannattaa lähteä mukaan, sillä hallituksesta käsin voi vaikuttaa ja saada omat ideansa toteutetuiksi. Hallitus kokoontuu vain kerran kuukaudessa ja sen istuntoja voidaan harventaakin, jos pystymme pitkäjänteisempään suunnitteluun ja vastuunjakoon. Toivon, että syyskokoukseen osallistuu mahdollisimman moni jäsen ja asettuu ehdolle avoinna oleviin tehtäviin. Olen käytettävissä puheenjohtajaksi, jos jäsenistö niin haluaa.

Tämän syyskauden retket eivät ole oikein innostaneet, mutta toivon, että matkavastaava Sylva Mannstenin tarjonta kevätkaudelle innostaa yhteisille matkoille ja yhteisiin kulttuurinautintoihin. Tulossa on oikein oopperakevät.  Nyt ei kannata mennä itsekseen ostamaan lippua oman kaupungin Don Giovanniin, vaan kannattaa tehdä se Sylvan kautta, sillä torstaina 14.1.2016 on meidän iltamme. Toinen innostava oopperaelämys tullaan kokemaan Helsingissä, sillä Sylva vie meidät päivän retkelle Oopperan kummitukseen lauantaina 2.4.2016. Muista jutuista kuulette torstaikerhossa ja saatte lukea niistä toisaalla täällä nettisivuiltamme.

Nyt vaikenenkin kuukaudeksi ja jään odottamaan syyskokouksen päätöksiä yhdistyksemme ensi vuoden linjauksista.

Kaikkea hyvää!

 

Blogi 30.9.2015

Olen tällä viikolla käynyt tutustumassa kahteen kerhoomme. Maanantaina olin Rivakoiden kanssa sauvakävelyllä ja tänään käväisin Eeronkadulla Bridge-kerhossa. Yllätyin positiivisesti kerhohuoneen viihtyisyydestä, jossa Bridge-kerhomme kokoontuu ja tietysti intensiivisestä pelitunnelmasta, joka siellä vallitsi. Kannelkuoroa menen tapaamaan, kun se sopii keskiviikon aikatauluuni. Puheenjohtajana on tärkeä tietää, millaisissa tiloissa toimimme ja miten kerhoissamme menee, sillä oma kokemus on parempi, kuin toisten välittämä tieto.

Rivakoista innostuin sen verran, että laitoin oitis sähköpostia muutamalle Lutakossa asuvalle avainjäsenillemme ja tiedustelin, joskos ryhdistäytyisimme ja ottaisimme tavaksemme lähteä maanantaisin klo 10.00 Lutakon rannasta Kari Alosen KAJO-veistokselta sauvakävelylle. Näin ei tarvitse kömpiä Sepänkeskukseen ja olemme henkisesti samaa kävelevää rivakkajoukkoa. Jaatisen Veikko innostui ja niinpä kokeilemme maanantaina 12.10. klo 10.00 ensimmäistä yhteistä kävelylenkkiä omissa lähimaisemissamme. Tervetuloa mukaan! Talvella voimme hiihtää, luistella ja potkukelkkailla jäällä.

Olin 21.9. Keski-Suomen EETUn vanhusasiain seminaarissa, kuten edellisessä blogissani suunnittelin. Seminaarissa YTKM Merja Kähkönen esitteli EETUlle tekemänsä pro gradu-tutkielman ”Eläkeläisjärjestöjen toiminta sosiaalisen pääoman näkökulmasta”(2014). Opinnäytetyön empiirinen osuus koostuu keskisuomalaisten eläkeläisjärjestöjen piiritason toimijoiden haastatteluista. Opinnäytetyö löytyy Jyväskylän yliopiston kansalaisyhteiskunnan maisteriohjelman kautta. Seminaarissa oli runsaasti alustuksia ajankohtaisista ikääntyviä kiinnostavista kehittämisteemoista, mutta minä jäin kaipaamaan vuoropuhelua päättäjien ja eläkeläisjärjestöjen välille. Seminaarissa jaettiin tietoa, mutta sitä ei prosessoitu. Kansanedustajat loistivat kaikki poissaolollaan.

”Suuret ikäluokat ovat muutossukupolvi” otsikoi Helsingin Sanomat 15.9.15. Tänä vuonna täyttää ennätysmäärä suomalaisia 70 vuotta - niin meidänkin yhdistyksessä. Toivoisin, että tämä muutossukupolvi – sodan jälkeen syntyneet kokoaisivat voimansa ja ideoisivat ensi vuoden toimintasuunnitelmaan uutta, heitä jäseninä kiinnostavaa toimintaa. Valmistelemme hallituksessa 14.10. vuoden 2016 toimintasuunnitelman, johon olisi hyvä saada uusia ideoita. Toinen asia, joka tulevan vuoden toimintasuunnitelman näkökulmasta pohdituttaa, on se, millaista toimintaa kaikkein iäkkäin joukko edellyttää yhdistyksen järjestävän. Voimien ja liikuntakyvyn heikentyessä senioriyhteisön asiana on kehittää uusia toimintoja, jotka palvelevat jäsenistöä eri elämän tilanteissa ja joiden avulla torjutaan yksinäisyyttä. Hallituksemme jäsenet ovat sitä varten, että heille voi esittää kehittämisideoita suullisesti tai kirjallisesti.

Olen myös innostunut projektimuotoisesta kehittämistoiminnasta, sillä sitä tein työkseni ja hankin rahoitusta monelle idealle nuorten elinolojen parantamiseksi. Nyt olen siirtynyt ikäisteni joukkoon ja minua kiinnostavat uudet kehittämisviritykset, joilla pyritään ratkaisemaan ikääntyvien ongelmia. Tämän hetken yhteiskunnallinen huoli on yksinäisyys ja sen vähentämiseen satsataan monenlaista kehittämisrahaa. Lokakuussa olisi mahdollista tehdä Raha-automaattiyhdistykselle ideapaperi hankkeesta, jolla kansalaisjärjestö, kuten me kansalliset seniorit, voisimme kehittää ikääntyvien yksinäisyyden torjunnassa käytettäviä innovatiivisia toimintatapoja- ja toimintamuotoja. Tämän ideointiin kaipaisin pientä ryhmää. Vepsäläisen Pentti on jo innostunut. Soitelkaa ja kirjoitelkaa sähköpostia!

 

Hienoa, kun aurinko paistaa vielä syyskuun viimeisenä päivänä!

Blogi 20.9.2015

Seniorien syystoimintakausi on pyörähtänyt käyntiin reippaasti. Kahdessa ensimmäisessä torstaikerhossa on ollut mukavasti väkeä. Sepänkeskuksen kahvituokio on täyttynyt iloisesta puheensorinasta. Olen tulkinnut sen todellisen jälleennäkemien riemuksi. Toivon, että säännölliset kohtaamiset jatkuvat yhtä reippaina ja että alkaneen syystoimintakauden erinomaiset esitelmät houkuttavat harvemmin osallistujia. Tulemme nauttimaan mm. tietokirjailija Erkki Fredrikssonin, rakennustutkija Saija Silénin sekä professori Terhi-Anna Wilskan asiantuntijuuksista.

Tänä syksynä jokaisen jäsenen kannattaa päivittää älylaiteosaamistaan, jotta selviää yhä kiihtyvässä digiarjessa ja voi nauttia teknologian tuomista helpotuksista. Ikääntyvien yliopisto tarjoaa todella monipuolista lyhytkurssia tietokoneen, älypuhelimen ja tablettilaitteiden käyttöön. Yksin ei laitteiden kanssa kannata tuskailla, sillä apua on saatavana ja ihan turhaa on pyristellä digitalisoituvaa ympäristöämme vastaan. Se on kaikkialla. Sen lisäksi elämme elinikäisen oppimisen aikaa, joka mahdollistaa meidän seniorien opiskelun melkein millä alueella tahansa. Kannattaa haastaa itseään uuden äärelle, sillä se pitää aivot ja mielen virkeänä. Jos yksin ei uskalla lähteä kurssille, kannattaa lähteä hyvän ystävän kanssa yhdessä.

Pian on taas edessä perinteinen Vanhustenviikko Jyväskylässäkin. Pääjuhla on kaupunginteatterissa sunnuntaina 4.10. klo 13.00 ja vanhustenviikon seniorimessuilla seuraavana päivänä klo 10 – 15.00 samassa paikassa on oma yhdistyksemme myös esittäytymässä ja hankkimassa uusia jäseniä. Pääjuhlassa esiintyy yhdistyksemme Kannelkuoro. Kannattaa mennä paikan päälle, sillä messuilta saa monenlaista tietoa ja vihjettä ikääntyvän arkeen. Vanhustenviikon ohjelmaa/tapahtumakalenteria on saatavana torstaikerhossa Sepänkeskuksessa ja monessa muussa kaupungin palvelupisteessä. Ohjelma löytyy myös sähköisestä osoitteesta; http://www.jyvaskyla.fi/ikaantyneet/vanhustenviikko. Eläkeläisyhdistykset voisivat olla näyttävämminkin esillä vanhustenviikolla. Olen tehnyt asiasta aloitteen vanhuspalvelujen palvelujohtajalle ja palvelupäällikölle.

Huomenna kohtaavat maakunnan päättäjät ja vanhusneuvostojen jäsenet ja eläkeläisjärjestöjen edustajat vanhusasiain seminaarissa Jyväskylässä. Seminaarin tavoitteena on kuulla asiantuntijoita ja vaihtaa kokemuksia vanhusasioista ja vanhusten sosiaalisesta toiminnasta. Yhdistyksemme on jäsentemme muodostama toimiva ja välittävä vertaisyhteisö, jonka toiminnan keskiössä on sosiaalinen, sivistyksellinen, fyysinen ja hengellinen hyvinvointi. On mielenkiintoista kuulla, millaisia uusia tutkimustuloksia on saatu eläkeläisjärjestöjen toiminnasta sosiaalisen pääoman näkökulmasta.

Näillä ajatuksilla huomiseen!

 

Blogi 6.9.2015

Senioritoiminnan syyskausi on ovella, joka tarkoittaa, että puheenjohtajan on palattava senioriasioiden äärelle ihanilta kesälaitumilta. Äsken kävin läpi sähköpostisumaani, josta löytyi monta yhteydenottopyyntöä ja yhteistyöaloitetta. Niitä pohdimme hallituksessa 18.9.2015.

Seniorien hallitus kokoontui jo 21.8.2015. Siellä päätettiin syyskuun torstaikerhojen ohjelmasta, joka ilmoitus on ollut Keskisuomalaisessa 1.9. Aloitamme toimintakautemme alkavan viikon torstaina eli 10.9.2015 perinteisin menoin; naistoimikunnan kahvit ovat nautittavissa klo 13 ja klo 14.00 jaamme ensin kunniamerkit niille, jotka ovat kesän aikana saaneet kunniakirjansa. Toivottavasti mahdollisimman moni ansioitunut jäsen pääsee noutamaan kunniamerkkinsä. Tämän jälkeen kerhojen vetäjät esittelevät syystoimintansa, matkavastaava Sylva Mannsten kertoo syyskauden matkoista ja lopuksi ideoimme yhdessä torstaikerhon toimintaa, sillä sen tulee palvella jäsenistön tarpeita. Tarpeet saadaan parhaiten selville asiaa yhdessä pohtimalla. Kannattaa siis tulla paikalle!

Yhdistyksemme emännöi ja isännöi tänä syksynä kahta senioripiirin tapahtumaa. Piirin kirkkopyhää vietetään Kuokkalan kirkossa sunnuntaina 11.10., jonne toivon mahdollisimman monen jäsenen osallistumista. Juhani Nevala ja Marja-Terttu Väisänen ovat yhdistyksemme vastuuhenkilöitä tässä tapahtumassa. Toinen vastuullamme oleva tapahtuma on senioripiirin syyskokous maanantaina 23.11. Jyväskylän Kristillisellä opistolla. Kevätkokous on jo valinnut edustajamme.

Kaksi yhdistyksen asiaa askarruttaa puheenjohtajaa näin syystoimintakauden alussa. Toinen on yhdistyksen vastuutehtäviin heittäytyminen, sillä edelleen kaipaamme torstaikerhotiimin vetäjää. Erkki Pastinen ja Riitta Kananen ovat lupautuneet ansiokkaasti tiimiin ja varapuheenjohtaja Antti Sirén on lupautunut kaikkien muiden vastuidensa lisäksi juontamaan torstaikerhoja nykytilanteessa. Kenenkään ei tarvitse sitoutua vuosiksi, vaan riittää, että ohjelmoi itsensä yhdeksi toimintakaudeksi tai vuodeksi. Jäsenistön potentiaali on rajaton, mutta vapaaehtoistyöhön ei ketään voi pakottaa. Kannattaa huomioida, että syyskokouksessa tulee vapautumaan useita hallituspaikkoja siksi, että sääntömme sallivat neljän vuoden yhtäjaksoisen toimikauden ja todella monella tuo määräaika täyttyy. Jokaisella hallituksen jäsenellä on tärkeä tehtävä yhdistyksemme toiminnassa mutta erityisesti tulemme tarvitsemaan uuden sihteerin, verkkosivuvastaavan ja varapuheenjohtajan. Tekemisen ja vaikuttamisen paikkoja on tarjolla. Kaikki hallituspaikathan ovat katkolla vuosittain, joten koko hallituksenkin vaihto on jäsenistön käsissä.

Toinen asia, joka puheenjohtajaa askarruttaa, on jäsenhankinta. Jokainen jäsen voi toimia omalta osaltaan jäsenagenttina, mutta me tarvitsemme muutaman agentin, jotka ottavat asiakseen tämän toimintavuoden aikana tehdä tunnetuksi yhdistyksemme toimintaa. Menemme mukaan Vanhustenviikon seniorimessuille maanantaina 5.10. klo 10 – 15.00 Jyväskylän kaupunginteatteriin, joka on yksi jäsenhankinnan paikka. Tämän lisäksi tarvitsemme ideoita paikoista, joissa yhdistyksemme toimintaa kannattaa tuoda esille. Henkilökohtaiset suhteet ja kontaktit ovat aina valttia.

Näillä ajatuksilla puheenjohtaja alkaa orientoitua alkavan syksyn senioritoimintaan. Tavataan torstaina Sepänkeskuksessa!

 

Blogi 3.6.2015

Kesä on alkanut myös senioritoiminnassa. Kevätlounas päätti perinteisesti talvitoimintakauden oikein rennoissa tunnelmissa Wanhassa asemaravintolassa. Juhanin ottamat valokuvat kuvagalleriassa kertovat, että kiitimme myös ansioituneita jäseniämme erilaisin merkein. V. 2014 myönnettyjä merkkejä kunniakirjoineen on edelleen toimistossa. Yritän saada kunniakirjat mahdollisimman pian postiin ja toivon, että jokainen kunniakirjan saava ottaa yhteyden ja tulee syksyn ensimmäiseen torstaikerhoon noutamaan merkkinsä.

Toukokuun alun matka Brysseliin ja Amsterdamiin oli mielenkiintoinen ja kaikin puolin onnistunut. Meppimme Henna Virkkunen oli järjestänyt ryhmällemme hienon ohjelman Euroopan parlamentissa. Saimme kuulla meppien arjesta ja tavoista toimia istuntosalissa. Siellä ei olekaan samanlaista parlamentaarista arvokkuutta kuin omassa eduskunnassamme, mutta Brysselissähän kohtaavatkin Euroopan kansat erilaisin poliittisin ryhmittymin kuin kotimaassamme. Kiitokset Hennalle vieraanvaraisuudesta!

Tämän viikon tiistaina oli Keskisuomalaisen Eläkeläisjärjestöt palstalla ilmoitus kesän matkoista, joita siis luotsaa uusi matkavastaavamme Sylva Mannsten. Retki- ja matkatoimintamme tarvitsee innostuneen vetäjän ja sen varmasti Sylvasta saamme. Kevään aikana viimeisillä vetämilläni matkoilla olen kiinnittänyt erityisen huomion jäsenistömme ikääntymiseen ja niihin asioihin, jotka retkiä järjestettäessä tulee erityisesti huomioida. Jos ryhmässä on rollaattorilla ja keppien kanssa liikkuvia, retken aikataulu tulee tehdä hitaammaksi, kuin oletuksella, että kaikki kävelevät ripeästi. Tätä ei ole riittävästi noteerattu matka-agenttien aikatauluttaessa tutustumisia niin koti- kuin ulkomailla. Toinen asia on rappuset. Vaikka esteettömyys Suomessa on julkisten rakennusten vaatimus, sama ei koske muuta Eurooppaa. Ei ole mitään mahdollisuutta, että kulttuurikaupunkien historialliset rakennukset ja vanhat kaupunginosat muuttuisivat esteettömiksi. Tämä on vain hyväksyttävä ja kohteet valittava sen mukaan, mikä kunto ryhmällä on. Erityisen tärkeää on, että retkille lähtijät itse ottavat puheeksi omat liikkumishaasteensa, jotta ohjelma voidaan tarkistaa sen mukaan.

Iloitsen kovasti, että torstaikerhotiimiin olemme saaneet Erkki Pastisen lisäksi Riitta Kanasen, mutta edelleen torstaikerho odottaa tiimin vetäjää. Aloitamme syystoimintakauden torstaina 10.9.2015, mutta jotta voimme jatkaa jäsenistön toiveiden mukaan, yhtä innokasta etsitän. Jos jäsenistöstä ei löydy vastuunkantajaa, joudumme etsimään jonkin uuden tavan toimia. Kevättalven kokeilu hallituksen yhteisellä vastuulla, ei ole hyvä ajatus. Torstaikerho tarvitsee persoonan, joka puhaltaa torstai-iltapäiviin hengen ja innostaa lähtemään kotoa Sepänkeskukseen. Torstaikerho on myös tärkeä järjestömme tulonlähde eli taloutemme pyörii jäsenmaksujen ja kahvitustuottojen varassa. Odotan, että joku soittaa ja iloittautuu torstaikerhotiimin vetäjäksi ensi toimintakaudeksi!

Minäkin aion laskeutua kesän viettoon ja jatkaa maalaiselämää Vesangan Rantalassa. Tänään sain kasvihuoneen ja ruukkupuutarhan kuntoon aputyttö Jonnan kanssa, mutta sitten sade ajoi kaupunkiin pyykille ja tämän tietokoneen äärelle tätä blogia kirjoittamaan.

Toivon Teille kaikille oikein riemastuttavaa kesää!

 

Blogi 18.04.2015

Hallituksen päätöksiä 17.4.2015

Hallitus kokoontui eilen hieman vaillinaisella kokoonpanolla, mutta huhtikuu on matkojen aikaa. Toiset menevät Lapin hangille ja toiset pyrähtävät etelään. Nyt sattui, että hallituksen jäseniä oli sekä pohjoisessa että etelässä ja muitakin yhteensattumia oli tullut, mutta päätösvaltainen hallitus saatiin koolle.

Hallitus antoi uudelle matkavastaava Sylva Mannstenille valtuudet jatkaa kesän ja syksyn retki- ja matkasuunnitelmien täsmentämistä ja valmistelua jäsenmarkkinointiin. Matkailutiimi, johon Sylvan lisäksi kuuluvat Kirsti Jahkola ja Seppo Teräväinen, oli suunnitellut monipuolisen loppuvuoden ohjelman, jossa uutta on kaksi kesäretkeä. Heinäkuun lopulla tarjotaan Olavi Virta-musikaalia Jätkän kämpän rosvopaisti-illallisella Kuopiossa ja elokuun lopulla kahden yön Turun saaristokierrosta. Kesätoimintaa on esitetty aikaisemminkin, mutta nyt tarjotaan ja toivottavasti jäsenistö innostuu. Seuratkaa www-sivujamme!

Puheenjohtajana olen todella helpottunut, että Sylva astuu matkailupuikkoihin jo heinäkuussa. Matkavastaavan tehtävä on todella innostava, mutta monipuolista ahertamista vaativa. Vähäisintä ei ole retkien ja matkojen markkinointi. Siitä olen iloinen, että retkille ja matkoille lähtijät ovat oppineet käyttämään itseohjautuvaa maksutapaa eikä paperilaskuja tarvitse enää tehdä kuin muutama ja vain muutaman jäsenen lähtö pitää varmistaa.

Kevätlounaspaikaksi to 21.5.2015 klo 13.00 valittiin Vanha Asemaravintola. Varapuheenjohtaja Antti Sirén hoitaa tämän tilaisuuden järjestelyt. Tänä keväänä vietämme lounasta toinen toistemme seurasta nauttien emmekä aio keskeyttää seurustelua liioilla ohjelmilla.

Tämän kevään kestoaihe hallituksen esityslistalla on ollut torstaikerhon organisointi. Niinpä nytkin sitä pohdittiin, muttemme vieläkään löytäneet viisastenkiveä asian ratkaisemiseksi. Hallituksen jäsen Erkki Pastinen on erinomainen rengas torstaikerhotiimiin, mutta lisävoimaa tarvitaan. Olen yrittänyt houkutella useampaakin jäsentä tähän aktiivitehtävään jaetulla vastuulla, mutta vielä olemme pulassa eikä oikea henkilö ole osunut haaviin. Vaihtoehtoja uudenlaiseenkin organisointiin olisi, mutta hallituksen yksimielinen tahto on, että torstaikerho pitää saada toimimaan kerran viikossa syyskuusta toukokuulle. Se on meidän sykkivä sydän. Kuitenkin yksi asia on sovittu, etten puheenjohtajana ota toiseksi toimikaudeksi vastuulleni torstaikerhoa, sillä näin ison yhdistyksen vetämisessä ja kehittämisessä on yhdelle naiselle riittävästi työtä. Torstaikerholle pitää löytää tiimin vetäjä. Torstaikerhotiimiin on jo yksi lisävoima tiedossa, mutta vetäjä puuttuu. Toivoisin, että joku jäsenistä näkisi tässä upean vapaaehtoistyön paikan. Puhe- ja esiintymistaitoista väkeä löytyy joukostamme kuin myös organisointiosaamista ja verkostoja. Kolmen hengen tiimissä sopivalla työnjaolla voi torstaikerho-tiimiläinenkin matkustaa ja hoitaa lapsenlapset, mutta yksin tekemällä tehtävä on sitova. Jos tiimityöskentely arveluttaa, olen luvannut antaa tiimivalmennusta. Nyt vain luuri käteen ja rohkeasti ottamaan yhteyttä puheenjohtajaan! Eihän tehtävään tarvitse lähteä neljän vuoden sitovuusajatuksella. Vuosi kerrallaan riittää.

Lisäksi hallitus hyväksyi kolme uutta jäsentä.

Päijänteen rantamiin pe 24.4.15

Innolla odotan ensi perjantaita, jolloin lähdemme kevään maakuntaretkelle Jyväskylästä itään eli Haukanmaalle, Toivakan kirkkoon ja Jääskelän tilalle. Retkeä suunniteltaessa kuvittelin, että ajelemme hohtavien keväthankien keskellä jylhissä Päijänteen maisemissa, mutta saattaa olla, ettei lunta nähdäkään ja Päijänne velloo jo vapaana Nukulan rannassa.

Viinikerhoon ti 28.4.15

Tarkistakaapa kalenterinne ja tulkaa kurkistamaan uutta viinikerhoa Mirkan kabinettiin klo 14.00, mutta kuite nkin ensin ilmoittautumalla Sylva Mannstenille, jotka tiedot löytyvät tapahtumista.

 

Blogi 22.03.2015

Lähes kolme kuukautta on vierähtänyt näissä seniorien puheenjohtajatehtävissä. Kevätkokous on pidetty 12.3.2015 ja alkuvuoden aikana yhdistykseen liittyneet uudet jäsenet on kahvitettu ja toivotettu tervetulleiksi toimintaan.

Hallitus kokoontui linjaamaan, kuuntelemaan ja päättämään

Hallitus kokoontui 20.3.2015. Listalla oli kolmenlaisia asioita. Hallitus linjasi tulevaa toimintaa ja uusia palveluja jäsenistölle. Uudet toiminnot lähtevät aina jäsenistön aktiivisuudesta. Jäsenemme Sylva Mannsten ryhtyy vetämään viinikerhoa. Viinikerhotoiminta käynnistyy tiistaina 28.4.2015 klo 13.00 lounasravintola Mirkan kabinetissa (Tapionkatu 4). Lisäinfoa tulee tapahtumat -verkkosivuillemme ja asiasta kerrotaan torstaikerhossa lähiaikoina. Lisäksi hallitus linjasi, että lähiseudun senioriyhdistysten jäsenet toivotetaan tervetulleiksi kerhoihimme, sillä pienillä yhdistyksillä ei ole mahdollisuuksia niin laajaan ja erikoistuneeseen toimintaan kuin isolla yhdistyksellämme. Kolmas ryhmä hallituksen palvelulinjausta oli idea vapaaehtoistoiminnan käynnistämiseksi kodin pieniä miehisiä työtehtäviä varten. Uuden palvelun työnimeksi kirjattiin ”tukitoiminta”. Nyt tarvitaan vain miespuolinen koordinaattori, joka kokoaa jäsenistöstämme kaikki käsistään kätevät ja rakentaa palvelukonseptin. Palvelun tulee olla kaikille jäsenille mahdollista, jotta se voidaan luokitella vapaaehtoistoiminnaksi. Sama porukka voisi olla myös naistoimikunnan apuna.

Hallitus kuuli Jyväskylän vanhusneuvostossa yhdistystä edustavaa Pentti Vepsäläistä. Hallitus otti uudeksi tavaksi rakentaa dialogia ikääntyvien asioissa vanhusneuvoston jäsenen ja hallituksen välillä. Hallitus sai perusinformaation tämän, lähinnä suoraa demokratiaa edustavan elimen toiminnasta ja asioista, joita siellä käsitellään. Seuraava askel on, että Pentti Vepsäläinen tulee avaamaan vanhusneuvoston toiminta-areenan koko jäsenistölle torstaikerhossa 16.4.2015 klo 14 – 15.00. Kannattaa tulla kuuntelemaan!

Hallitus päätti hyväksyä seitsemän uutta jäsentä ja antoi eron kahdeksalle jäsenelle. Uutena käytäntönä on, että uudet jäsenet saavat hyväksymisen jälkeen yhdistyksen tietopaketin ja kutsun saapua johonkin sen kauden torstaikerhoon tervetulokahville puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kanssa. Perinteiset isommat tervetulokahvit järjestetään kaksi kertaa vuodessa vuosikokousten yhteydessä. Lisäksi päätettiin tarjota kahta KotiDatan järjestämää tablettikurssia jäsenistölle, josta tarkemmat tiedot tapahtumat –osiossa näillä verkkosivuilla. Tämä liittyy jäsenistön valmentamiseen digiyhteiskunnan palvelujen käyttäjiksi.

Lisäksi hallitus päätti torstaikerhojen teemoista kuluvalle keväälle. Suurin puheenjohtajan huoli on torstaikerhon organisointi, sillä yhdistyksen lippulaivana siihen tulee löytää vetovastuulliset jäsenet. Tämä hallitusvastuullinen toiminta on vain välivaihe vai pitääkö meidän siirtyä ostopalvelutoimintaan?

Toimintasuunnitelmassamme oleva jäsenkyselyn teettäminen oli myös hallituksen asialistalla, mutta siinä eletään vaihetta, jossa etsitään tekijää. Eläkeläisyhdistyksen toiminta ei näytä olevan kovin mediaseksikästä, mutta jos omasta jäsenistöstä löytyy osaaja ja tilastollisten menetelmien hallitsija, selvitys voidaan tehdä osittain omin voimin.

Näillä ajatuksilla kohti kevättä! Miten nostalgista olikaan eilen olla hankiaiskävelyllä Vesangassa. Hanki kantoi pellolla ja metsässä, sininen taivas kattona ja seniorihuolet taivaan tuulissa.

 

Blogi 4

Haluatko senioriagentiksi?

Hallitus on pohtinut kahdessa kokouksessaan jäsenhankintaa. Meillä on jo nyt iso järjestö. Se vaatii kovasti työtä, jotta kaikki toiminnot saadaan pidettyä tasokkaina ja jäsenistön tarpeita tyydyttävinä. Mutta tästä huolimatta tarvitsemme uusia jäseniä ikärakenteen nuorentamiseksi, uusien aktiivien houkuttelemiseksi ja tarjotaksemme eläkkeelle jääville yhden mielekkään sosiaalisen yhteisön. Eläkkeelle jäämässä ovat suuret ikäluokat, joille on tarjolla tosi monenlaisia houkuttimia kolmannen elämän sisällöksi. Tässä houkuttelijoiden joukossa meidän pitäisi näyttäytyä ponnekkaammin.

Joka kuukausi joukkoomme liittyy muutama uusi jäsen, mutta tällä hetkellä lähes sama määrä poistuu joukostamme. Vuoden vaihteessa meillä oli 167 yli 80-vuotiasta 425 jäsenestä, joka on n. neljännes jäsenistöstämme. Iloksemme yli 80-vuotiaista jäsenistä kiitettävä joukko osallistuu torstaikerhoon, retkille ja muihinkin kerhoihin. Vetäjistä alkaa olla pulaa.

Hallitus haluaa tehostaa ja ehkä hieman systematisoida jäsenhankintaamme. Siksi aloitamme senioriagenttiryhmän kokoamisen. Senioriagenttien tehtävänä tulee olemaan tiedon levittäminen yhdistyksemme toiminnasta sekä kutsuminen mukaan toimintoihimme. Agenteille tehdään työkalupakki, josta kukin käyttää itselle sopivia. Työkalupakki tulee sisältämään: Jyväskylän kansallisten seniorien strategiakartan, ”hissipuhe”-teemat, jäsentarinan, yhdistyksen esitteen, Patina-lehden ja jäseneksi liittymiskortin.

Jos Sinua tämä senioriagentti-toiminta kiinnostaa, ota yhteyttä minuun joko soittamalla, hihasta vetäisemällä tai laittamalla sähköpostia, jotka tiedot löytyvät näiltä www-sivuiltamme. Kun teitä löytyy sopiva ryhmä, kehitämme yhdessä senioriagenttifoorumin, jolla briiffaamme toisiamme ja kehitämme sopivia työkaluja.

Ryhdy senioriagentiksi ja ota yhteyttä!

Tulisitko järjestöaktiiviksi?

Senioriagenttien lisäksi, joka on ihan uusi toimintamuoto, tarvitsemme aktiiveja monenlaisiin tehtäviin.

Tarvitsemme 1.1.2016 alkaen uusia hallituksen jäseniä erittäin strategisille paikoille. Säännöissämme oleva neljän vuoden toimintakausi päättyy liian monella. Meidän pitää löytää uusi sihteeri, www-sivujen hoitaja, torstaikerhovastaava ja Kansio-vastaava. Jotta uusi aktiivitehtävä ei tuntuisi liian vaativalta ja raskaalta, on mahdollista toimia niin, että hallitus kutsuu asiasta kiinnostuneita vaikka heti maaliskuun kokouksesta lähtien ”hallitusoppijaksi” tai asiantuntijaksi. Lisäksi tarkoituksemme on siirtyä yhä enemmän tiimipohjaiseen toimintaan, mutta jokainen tiimi vaatii vetäjänsä ja juuri näitä vetäjiä esim. torstaikerhoon tarvitaan. Syksyllä on tarkoitus järjestää tiimien valmennusta, jotta tiimien työ alkaisi sujua ilman kitkaa ja kommelluksia. Yksinkin voi ottaa vastuun, jos tiimipohjainen toiminta ei kiinnosta tai tuntuu vieraalta. Uudet hallituksen jäsenethän valitaan syyskokouksessa 12.11.2015, joten meillä on aikaa, mutta aktiivien rekrytointi alkaa välittömästi, joka tarkoittaa, että toivomme asiasta kiinnostuneiden jäsenten ilmaisevan kiinnostuksensa niin pian kuin mahdollista. Nykyaikana pitää itse tahtoa tehtäviin eikä odottaa, että joku kysyy, vaikka sitäkin tullaan tekemään ja on jo tehty. Jäsenistössämme on todella vahvaa osaamista ja käyttöön antamista toivomme.

Aktiivitoimijuudesta kiinnostuneille on lisäksi tarjolla kerhon tai harrasteryhmän vetäjän tehtäviä. Uusia kerhoja tai ryhmiä saa synnyttää voimavarojen mukaan. Ryhmän ei todella tarvitse kokoontua joka viikko, mutta uusia aktiviteettejä olisi kiva saada, erityisesti uusien jäsenten tarpeisiin. Puhetta on ollut kulttuuri- ja taideryhmästä, lukupiiristä, uudenmuotoisesta hengellisestä kerhosta, viinikerhosta jne. Miten olisi naistoimikunnan vastapainoksi tulojen hankintaan keskittyvä miestoimikunta? Nythän yhdistyksemme tuloperustana ovat jäsenmaksut ja naistoimikunnan kahvitus- ja myyjäistulot. Uusia tulonhankintalähteitä tarvitsisimme.

Jos tämä osuus blogissani innostaa, ota heti innostuksen synnyttyä yhteys minuun tai johonkin muuhun hallituksen jäseneen, jotka tiedot löydät näiltä www-sivuiltamme!

 

Blogi 3

Puheenjohtajapäivien eväitä yhdistyksemme kehittämiseksi

Olin tällä viikolla ensimmäistä kertaa Kansallisen senioriliiton puheenjohtajapäivillä. Menin uteliaana ja palasin kotiin 11 oivalluksen kanssa, jotka kirjasin vihkooni laivassa ennen maihinnousua. Niistä aion kertoa Teille hyvät jäsenet tässä blogissani.

Ensimmäiseksi kirjasin, että ”Kerää jäseneksi liittymistarinoita”. Tämä oivallus syntyi konsultti Jorma Norlundin alustuksen pohjalta. Tarvitsemme erilaisia liittymistarinoita hankkiaksemme uusia jäseniä. Kun eläkkeelle jäävä tai jäänyt miettii, mihin eläkeläisyhdistykseen hän haluaisi liittyä, hän tarvitsee faktatietoa vaihtoehdoista, mutta hän tarvitsee myös tunnetietoa ja käsityksen niistä ihmisistä, jotka ovat valinneet juuri meidät; Jyväskylän kansalliset seniorit. Näitä positiivia jäseneksi liittymisen matkakertomuksia me tarvitsemme nettisivuillemme. Siispä ryhdymme niitä keräämään!

Toinen oivallukseni liittyi jäsenhankintastrategiaan, josta kävimme viime hallituksessa lähetekeskustelun. Meidän pitää kirkastaa strategiakarttaamme eli sitä erityisyyttämme, jolla meidän toiminta erottuu muiden eläkeläisyhdistysten toiminnasta Jyväskylässä. Kartan tulee kertoa, miksi juuri meidän yhdistykseen kannattaa liittyä. Vaikka toimintakalenterimme näyttäisikin monilta kohdin samanlaiselta, kuin muiden, täytyy osata kertoa se uniikkius, jonka vuoksi uuden jäsenen kannattaa valita juuri meidät.

Kolmas kehittämiseväs tuli vertaisoppimisen avulla, siitä miten muissa yhdistyksissä on parannettu uusien jäsenten sitouttamista aktiivijäseniksi. Uusien jäsenten perehdyttämistä ja sitouttamista toimintaamme pitää syventää. Nykyisen perehdyttämiskahvituksen lisäksi meidän tulee ottaa käyttöön muutama muu toimenpide, joista tulemme keskustelemaan hallituksessa.

Seuraavat kehittämisoivallukseni liittyvät kerhojen toimintaan. Pienryhmät eli temaattiset kerhot ovat tärkeitä aktiivisen toiminnan kivijalkoja. Meidän pitää rohkaista jäseniä perustamaan uusia kerhoja jäsenistöä kiinnostavien asioiden ympärille. Kerhon ei tarvitse kokoontua joka viikko, vaan se voi olla myös ajallisesti rajattu jopa projektiluontoinen. Samasta asiasta kiinnostuneet ihmiset saavat mahdollisuuden toimia yhdessä oman hyvinvointinsa tai lähiyhteisönsä parantamiseksi; tehdä hyvää toisille. Toinen kerhoihin liittyvä asia, joka nostettiin liiton toimiston puolelta esille, oli, että jos kerhoilla on oma opintokerhotili, se pitää tilinpäätöksessä liittää yhdistyksen kirjanpitoon.

Puheenjohtajapäivillä puhuttiin myös piirien toiminnan merkityksestä toisaalta suhteessa liittoon ja toisaalta suhteessa paikallisyhdistyksiin. Mielestäni kansallisen senioripiirin toimintaa tulee kirkastaa. Aion tehdä muutaman ehdotuksen piirin koulutustoiminnaksi, joilla aktivoitaisiin järjestötoimijoita ja järjestöosaajia. Ideani on koulutuksen modernisointi.

Käsittelimme viime hallituksessa yhdistyksemme viestintäsuunnitelmaa ja siinä lupasin pari kertaa vuodessa tarjota juttua valtakunnalliseen jäsenlehteemme Patinaan. Niiden tarpeellisuus vahvistui puheenjohtajaseminaarin Patina-osiossa. Lehden toimitus toivoo juttuja ja muitakin kuin matkakertomuksia. Aion tarttua kynään jo kevättalvella, mutta toinen asia on, läpäiseekö se julkaisukynnyksen. Toivon, että joku muukin innostuisi kirjoittamaan Patinaan.

Yhdeksäs kehittämiseväs liittyy retkiimme. Torstaikerhoideoinnissamme viime viikolla jäsenistö toivoi tutustumisia toisiin yhdistyksiin. Minun jäsenyysaikanani emme ole vierailleet muissa keskisuomalaisissa senioriyhdistyksissä. Kun puheenjohtajapäivillä tutustuin toisiin puheenjohtajiin, tuntuu itsestään selvältä, että ensi syksyn maakuntaretkellä tapaamme vaikka Jämsän seniorit. Siellä on niin mukava puheenjohtaja ja varmasti yhtä mukava jäsenistö. Toivottavasti matkailutiimi tarttuu koukkuun.

Kaksi viimeistä oivallusta liittyy kansallisten seniorien tapaan toimia kaikilla tasoilla sekä johtaa toimintaa. Peruutuspeiliin katsomalla ja sen varassa johtamalla emme onnistu emmekä pärjää eläkeläisjärjestöjen välisessä yhteistyössäkään saati kilpailussa jäsenistöstä. Katseemme tulee olla tulevaisuudessa ja jäsenistön parhaassa ja sen kiinnostuksissa. Mennyt on perusta ja sitä pitää kunnioittaa, mutta tulevaisuuden tulee liittyä nykyistä teoreettisempaan ja strukturoidumpaan viitekehykseen. Vaikuttaminen eläkeläisten asemaan yhteiskunnassa on tärkeä osa kansallisten seniorien toimintaa. Sitä tehdään perinteisin keinoin ja ollaan läsnä vaikuttamisareenoilla, mutta järjestötyölliseen kehittämiseen kaikilla tasoilla tarvittaisiin uutta tieteellisen ajattelumallin omaksunutta joukkoa. Konsultit ovat hyvä apu, mutta ”kannettu vesi ei kaivossa pysy”, jos opit eivät juurru arjen toimintaan sitä pyörittävien toimesta. Monesti on kyse niin pienestä asiasta kuin toimintatapojen muutoksesta vai onko se niin pieni asia?

Esitin myös puheenjohtajapäivien palautteessa, että puheenjohtajilta kysyttäisiin sitä, mitä he oppivat ja oivalsivat koulutuspäivillä ja miten he aikovat heihin satsatun opin hyödyntää oman yhdistyksensä kehittämisessä. Kysyttäisiin mieluummin päivien vaikuttavuutta siellä olleisiin, kuin sitä, että sujuivatko järjestelyt hyvin tai vielä paremmin.

Nyt olette kuulleet minun oivallukseni. Seuratkaa ihmeessä, kehittyykö yhdistyksemme oivallusteni myötä!

Blogi 2

Kiitokset torstaikerhoideoista! Rohkaistu aktiiviksi!

Kun pakkasin seniorisalkkuni tammikuun kolmantena torstaina, sydänalaani kylmäsi. Kyselin itseltäni, että viitsiikö kukaan tulla tänään torstaikerhoon jakamaan ideoitaan ja ajattelemaan toisten kanssa ääneen. Lehdessähän olimme ilmoittaneet, että hallitus esittäytyy ja ideoi torstaikerholaisten kanssa kevätkauden ohjelmaa. Tämä siksi, että elämme torstaikerhon vetämisen suhteen välivaihetta. Vaihdostilanteessa haikaillaan aina vanhaa ja monesti uusi tuntuu jopa pelottavalta.

Olimme tilanteessa, jossa neljän vuoden taattu ja turvallinen kerhonvetäjä Ritva Moisio jätti tehtävänsä sääntömääräisistä syistä. Vaikka kuinka olimme etsineet, kyselleet ja houkutelleet, vanhalla yhden naisen tai miehen vastuusysteemillä kukaan ei innostunut tehtävään. Se tuntui liian sitovalta ja vaativalta. Sitten aloimme kerätä torstaikerhotiimiä. Lisäksi päätimme, että istutaan alas ja ideoidaan yhdessä jäsenistön kanssa. Samalla halusimme kuulla, miksi torstaikerhoon tullaan niin runsain joukoin.

Kun Sepänkeskuksessa ryhdyin jakamaan pöydille ideointivälineitä, sydänalaani ei enää kylmännytkään, sillä ovi kävi jatkuvasti ja sali alkoi täyttyä ihan normaaliin tahtiin. Hallituskin oli kokonaisuudessaan paikalla. Ennen kuin ehdin kertoa, mitä pöytäkuntien pitäisi tehdä, alkoi kuulua iloinen ideointiporina ja nelikentän muotoon rakennetut koontipaperit alkoivat täyttyä ennen aikojaan. Oma tulkintani oli oitis, että seniorit haluavat osallistua ja saada ideansa kuuluviin.

Vajaan tunnin porinointi tuotti mainion tuloksen. Syntyi 17 paperia. Ensimmäiseen kysymykseen, miksi käytte torstaikerhossa, vastattiin, että sosiaalisen kanssakäymisen vuoksi. Tullaan tapaamaan tuttuja ja mukavia ihmisiä, tullaan keskustelemaan ja tutustumaan myös uusiin ihmisiin. Sosiaalisen kanssakäymisen motiivi oli siis merkittävin. Toiseksi merkittävin motiivi oli asiasisältö eli mielenkiintoiset luennot. Muiksi motiiveiksi nosivat: syy lähteä liikkeelle, saa kunnon päiväkahvit, välillä oppii uutta, on kiva tunnelma, on hyvä järjestys ja kerhopaikan sijainti on hyvä.

Kun motiivi oli selvillä, torstaikerhon ohjelmaehdotuksia oli helppo tuottaa. Kaikkein eniten ohjelmatoiveita esitettiin Jyväskylän paikallishistoriasta luennoitsijatoiveita myöten. Toiseksi eniten toivottiin erilaisia terveysluentoja ja kolmanneksi eniten toivottiin musiikkipitoista ohjelmaa. Yhteislauluhetket haluttiin takaisin, mutta myös musiikkiluentoja ja suurten säveltäjien esittelyjä kaivattiin. Näiden lisäksi ehdotukset olivat erittäin monipuolisia ja laadukkaita ajankohtaisista aiheista hupiohjelmaan.

Kolmas tehtävä oli pohtia torstaikerhon kehittämistä ja sen uudistamista. Kehittämisehdotuksissa vahvistettiin nykyistä käytäntöä, mutta erityisesti toivottiin lyhyempiä luentoja ja enemmän keskustelua sekä yleisön aktivointia ryhmätöin sekä enemmän vuorovaikutusta. Lisäksi toivottiin, että jäsenet voisivat esitellä harrastuksiaan ja muut kerhot toimintaansa. Myös vierailuja muihin senioriyhdistyksiin toivottiin ja ulos Sepänkeskuksesta kuin myös erilaisia nojatuolimatkoja.

Neljänteen kysymykseen, haluaisitteko tulla torstaikerhoaktiiviksi, vastattiin niukahkosti. Aktiivinen osallistuminen kiinnostaa, sillä nytkin paikalla oli 69 jäsentä, joka oli lähes viime vuoden keskimääräinen kävijämäärä. Huippukerroilla kolkutellaan 100 jäsentä. Torstaikerhoaktiiviksi houkuttelu tarkoittaa mukaan tuloa kerhon organisointiin, luennoitsijoiden hankintaan, kerhosta tiedottamiseen ja kerhojen juontamiseen. Torstaikerho sitoo toimijansa kevättoimintakaudella ainakin 17 kertaa ja syystoimintakaudella 14 kertaa, joihin sisältyvät perinteinen kevätlounas, adventtijuhla ja joululounas. Koska tehtävä voi osoittautua yhdelle ihmiselle raskaaksi, ajatuksenamme on, että torstaikerhosta vastaa tiimi. Se sitten voi jakaa vastuut ja tehtävät haluamallaan tavalla. Jotta tiimi toimii, sillä pitää kuitenkin olla vetäjä. Tällä hetkellä torstaikerhotiimiin tarvitaan ainakin yksi henkilö, mieluummin kaksi, jotta saamme vastuut ja työnjaon sopivan kepeäksi ja yhteistyön innostavaksi.

Haluankin vedota teihin hyvät jäsenet, että tarkastelisitte omaa kalenterianne ja sitoumuksianne ensi syksynä. Voisiko joku tai jotkut päättää tehdä hyvää torstaikerhotiimissä? Hyvän tekeminen kannattaa, sillä antamalla omaa aikaansa ja osaamistaan, saa varmasti saman verran itselleen. Odotan yhteydenottoja!

Sen takaan, ettei ideointitalkoot menneet hukkaan, sillä helmikuun ohjelmissä näette oman työnne tuloksia!

Blogi 1

Uusiin haasteisiin

Olen siis aloittanut. Olen ottanut vastaan uuden haasteen Jyväskylän kansallisten seniorien puheenjohtajana. Kyselen itseltäni, miksi lupauduin.

Enkö osaa jäädä lepäämään laakereilleni? Kun reilut neljä vuotta sitten jäin eläkkeelle koulutusjohtajan tehtävästä Humakista, paluumuutin mieheni kanssa Helsingistä Jyväskylään, rakensimme uuden kolmannen elämän kodin ja tein itselleni neljän K:oon ohjelman. Halusin olla täysillä kiinni uudessa elämässäni enkä halunnut olla kukaan entinen työidentiteetissä roikkuva. Ensiksikin halusin oppia jotain uutta. Jotain sellaista, johon minulla ei ollut työvuosina aikaa. Halusin oppia kirjoittamaan novelleja. Koko ikäni olin kirjoittanut esityslistoja, pöytäkirjoja, toimintasuunnitelmia, strategioita, toimintakertomuksia jne. tuhansia sivuja tekstiä hallinnon kielellä päättäjien tarpeisiin. Toinen kieli, jolla kirjoitin, oli tieteen kieli, jossa ei annettu sijaa mielikuvitukselle. Kaikki piti perustella lähdeviittein. Halusin tilaa mielikuvitukselleni. Siispä ilmoittauduin ikääntyvien yliopiston kirjoittajaseminaariin ja ensimmäisenä vapaakesänäni Oriveden opiston novellikurssille, jossa se aukeni. Olin oppinut jotain uutta. Olin löytänyt itselleni uuden ilmaisun maailman novelleista.

Toinen K oli kehitysmaiden tyttöjen ja naisten auttaminen. Olin löytänyt Naisten Pankista itselleni sopivan hyvän tekemisen kehikon. Liityin heihin ja sain toisen sosiaalisen ryhmän, jossa sain toteuttaa ideologista hyvän tekemisen tarvettani.

Kolmas asia K-ohjelmassani oli nauttiminen, ei tekeminen, kuten kahdessa edellisessä. Ostin kausilipun Jyväskylä Sinfonian konsertteihin. Viimeinen työrupeamani oli ollut niin hektinen, etten haluistani huolimatta ehtinyt enkä myöskään jaksanut käydä konserteissa enkä muissa kulttuuririennoissa Helsingissä niin paljon kuin olisin halunnut. Neljäs K oli käsityöt. Hakeuduin Jyväskylän Taitokeskuksen käsityökouluun. Jo nuorena aikuisena olin saanut taiteen perusopetusta käsityössä ja nyt ilokseni huomasin, että käsityökoulussa oli aloitettu uusi senioriryhmä. Siitä tuli kolmas tärkeä sosiaalisen kohtaamisen vertaisryhmä.

Näillä eväillä ja tällä ohjelmalla olin täyttänyt kolmannen elämäni alkutaipaleen arjen ja aloin saada jalansijaa sekä uusia verkostoja uudessa kotikaupungissani. Tapasin eri yhteyksissä myös ikäisiäni, jotka olivat samassa tilanteessa kuin itse eli olivat eläkeiässä muuttaneet uudelle paikkakunnalle kuka mistäkin syystä. Kun eläkeiässä muuttaa kotipaikkaa, ei siellä olekaan automaattisesti ryhmää, johon sosiaalistua ja josta löytää tuttuja ja ystäviä. Kun muutat työn perässä, sinut ryhmäyttää työyhteisösi. Kun muutat opiskelun perässä, sinulla on valmiina uusi ja jännittävä opiskelijayhteisö. Mutta kun muutat eläkeiässä, sinun on itse rakennettava viiteryhmäsi ja hankittava ystäväsi, ellet halua jäädä neljän seinän sisälle yksinäistymään. Näistä kokemuksista ja sopivien ihmisten kohtaamisista, syntyi Osallisuuden kahvihuone eläkeiässä Jyväskylään muuttaneille tammikuussa 2013. Sain vetääkseni vertaisryhmän, jossa olen saanut osallistavin työmenetelmin toteuttaa itseäni ja jakaa osaamistani. Kahvihuone on innovaationi ja referenssini käyntikortissani, jossa kutsun itseäni innostajaksi. Haluan innostaa ihmisiä osallistumaan ja vaikuttamaan.

Sitten solahdin myös yhdistysten maailmaan, jota maailmaa välttelin aluksi tarkoituksella, sillä koko työikäni olin ollut tekemisissä niiden kanssa. Kolmannessa elämässäni halusin modernimpaa toimintaa, sillä yhdistykset ovat jo pitkään kamppailleet uudistumisensa kanssa, koska nykyinen elämänmeno tarjoaa paljon muita, houkuttelevampia vaihtoehtoja ja nimenomaan näistä joutavammista toimintatavoista minäkin olin viehättynyt. Mieheni alkoi käydä Jyväskylän kansallisissa senioreissa samaan aikaan, kun itse harjoitin kädentaitojani käsityökoulussa. Kerran lähdin mukaan seniorien retkelle ja tapasin matkan vetäjä-Pirkon. Hän etsi uutta matkavastaavaa siis seuraajaa itselleen, sillä seniorien sääntöjen mukaan hallituksessa saa olla yhteen pötköön vain neljä vuotta ja jokaisella hallituksen jäsenellä on tärkeä toiminnallinen vastuutehtävä, kuten matkavastaava. Kiinnostuin. Olin vuoden kuunteluoppilaana hallituksessa ja vuoden 2014 alusta tulin valituksi Jyväskylän kansallisten seniorien hallitukseen sen varsinaiseksi jäseneksi tehtävänäni vastata retkistä ja matkoista yhdessä matkailutiimin kanssa. Lisäksi olen kirjoittanut yhdistyksen nettisivuille juttuja toiminnastamme puheenjohtajan pyynnöstä. Olin pikkuhiljaa antanut pikkusormen muillekin yhdistyksille: siispä olen Nuorten Keski-Suomi ryn puheenjohtaja, Jyväskylän kokoomusnaisten hallituksen jäsen ja Suomen senioriliike ryn Keski-Suomen aluetoimikunnan jäsen.

En siis osaa jäädä lepäämään laakereillani ja odottamaan, että toiset tekevät asiat puolestani. Nyt olen siis aloittamassa Jyväskylän kansallisten seniorien puheenjohtajana, joka on tosi iso ja vastuullinen tehtävä. En osaa vieläkään pelätä haasteita. Olen edelleen mieleltäni ja toimintatavoiltani uuden rakentaja, kehittäjä ja innostuja. Haluan saada ihmiset mukaan. Haluan kuunnella jäsenistöä ja tehdä yhdessä me-hengessä. Yhdistyksessä tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä. Jokainen saa olla yhteisössä omana itsenään; toiset toimijoina – toiset osallistujina. Toimintaa on uudistettava uusien ikäluokkien tarpeiden mukaan ja sen koen missiokseni. Suurten ikäluokkien eläkeläiset ovat tottuneet erilaiseen toimintakulttuuriin kuin 1920- ja 1930-luvulla syntyneet. Työelämä ja siellä käytetyt välineet ovat muuttaneet kommunikointitapojamme. Sähköposti ja sosiaalinen media ovat tätä päivää kaikilla elämän osa-alueilla, myös yhdistystoiminnassa. Yhdistysten tavat toimia ovat muuttuneet hitaammin kuin työelämän, ainakin eläkeläisjärjestöjen. Ihmiset tekevät muutoksen ja ottavat myös uudet viestintävälineet käyttöönsä ollakseen ajan hermolla ja saadakseen tarvittavan tiedon ja palvelut. Tämä on yksi yhdistyksemme uudistumisen haaste, ottaa yhä merkityksellisemmin käyttöön sähköinen viestintämaailma. Se on nopea ja edullinen verrattuna kirjepostiin. Kun kaikki toimimme omassa yhdistyksessämme vapaaehtoisesti, meidän kannattaa uudistua ja säästää aikaamme myös muuhun tekemiseen.

Näistä lähtökohdista aloitan uuden vuoden 2015 uudessa tehtävässä ison yhdistyksen puheenjohtajana. Uuden tehtävän haasteista, iloista, onnistumisista ja vastoinkäymisistä aion kirjoitella tässä uudessa blogissani. Toivon, että luette, annatte palautetta ja erityisesti annatte ideoita toimintamme kehittämiseksi. Siitä minä pidän. Pidän yhdessä tekemisestä. Ilon jakamisesta ja koskemattomasta hangesta.